Σήμα ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ξεκλειδώνει σχεδόν άμεσα την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στέλνει τις τελευταίες ώρες ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν έντονα από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ που βρέθηκε στο Eurogroup κατέστησε σαφές πως πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας είναι να εντάξει την ελληνική οικονομία στο QE ακόμα κι αν δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους ή έστω εάν συζητηθεί μόνο η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκαν, ως το πρώτο από τα τρία στάδια, στο Eurogroup του περασμένου Μαϊου όταν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που προετοιμάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα παρουσιαστούν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα.
O ίδιος πρόσθεσε πως «υπάρχει πρόοδος» στην προετοιμασία αυτών των μέτρων, ωστόσο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Σημείωσε επίσης πως εφόσον εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα θα έχουν «εμφανές θετικό αποτέλεσμα στο ελληνικό χρέος».
Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, εφόσον βεβαίως ολοκληρωθεί εγκαίρως και ομαλά η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς συμπυκνώνει το χρόνο αναμονής για την ελληνική οικονομία, ενώ εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό όλες τις πλευρές.
Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε που χθες κατέστησε σαφές πως ο σκληρός πυρήνας της ελάφρυνσης του χρέους θα συμφωνηθεί μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018, δείχνει να ικανοποιείται από το γεγονός ότι θα δρομολογηθούν τώρα μόνο τα άμεσα μέτρα, κάτι που περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Μαϊου και δεν συνιστά λόγο προσφυγής εκ νέου στο Γερμανικό κοινοβούλιο, κάτι που θα ήταν πολιτικά ανέφικτο λίγους μήνες πριν τις Γερμανικές εκλογές.
Το ΔΝΤ έχει, με αυτό τον τρόπο, ένα λόγο παραμονής στην περιφέρεια του ελληνικού προγράμματος και ίσως συμμετοχής του σε δεύτερο χρόνο, αν και για πρώτη φορά γίνεται έντονη, πλέον, συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα μετεξέλιξης του ESM σε ένα “Ευρωπαϊκό ΔΝΤ” που θα μπορεί να εκδίδει ακόμα και Ευρωομολόγα για όσα κράτη τελούν υπό πρόγραμμα και δεν μπορούν να δανειστούν από τις αγορές. Κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη ανακούφιση για την ελληνική οικονομία όσο τελεί υπό πρόγραμμα δεδομένου ότι τα επιτόκια δανεισμού σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολύ μικρά.
Οι εξελίξεις αυτές θεωρούνται θετικές από την Αθήνα, ωστόσο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κρατά τους τόνους χαμηλά. Όμως η σαφής εντολή του πρωθυπουργού στους υπουργούς να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό την αξιολόγηση υποκρύπτει ακριβώς την επιδίωξη να δρομολογηθούν οι παραπάνω θετικές εξελίξεις.
Γ. Ντάισελμπλουμ: Εποικοδομητική η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές
Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατό σύνεστησε τη Δευτέρα το Eurogroup προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την Ελλάδα στην επόμενη συνεδρίασή του στις 5 Δεκεμβρίου.
«Μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος παρέπεμψε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όταν ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα έχει περισσότερα στοιχεία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους και θα έχουν αξιολογηθεί οι μεταρρυθμίσεις του δεύτερου προγράμματος, οι οποίες είναι σημαντικές και μεταξύ άλλων αφορούν την αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά μέτρα το 2017 και το 2018. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν ως τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να συνεδριάσει πριν από το τέλος του έτους το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο Πολ Τόμσεν που εκπροσωπούσε το Ταμείο στο Eurogroup, ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Την άποψη ότι «είναι πολύ νωρίς» για να υπάρχει «απόλυτη σαφήνεια» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστούν στο δεύτερο μισό του 2018, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος ανέφερε πως στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα γίνει αναλυτική συζήτηση με το ΔΝΤ για το εν λόγω ζήτημα, με στόχο να είναι σε θέση να αποφασίσει το ΔΣ του Ταμείου για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους. Ειδικότερα, ανέφερε πως το ΔΝΤ πρέπει να κάνει μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και γι’ αυτό χρειάζεται αφενός περισσότερη σαφήνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για κάποια από τα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος και αφετέρου για τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι «αδύνατο» να υπάρχει ακρίβεια για το μέγεθος των «πιθανών μέτρων» για το χρέος που θα εφαρμοστούν το 2018, καθώς «βρισκόμαστε στα τέλη του 2016».
Τέλος, ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτό, στη συζήτηση που θα γίνει το Δεκέμβριο, θα τεθούν επί τάπητος και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος και συγκεκριμένα το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί μπορούν να μειωθούν.
O επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις όπως το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Τόνισε, επίσης, ότι θα μεταβεί και ο ίδιος στην Αθήνα περί τα τέλη Νοεμβρίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και δανειστές μπορούν να βρουν σε εύλογο χρονικό διάστημα μια «καλή συμφωνία» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.