“Πάγωσε” ο πλανήτης! Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ανατρέπει τις παγκόσμιες γεωπολιτικές σταθερές που έχουν παραδοσιακά ως σημείο αναφοράς τις Ηνωμένες Πολιτείες και όλοι αναμένουν τώρα να δουν πως θα επαναπροσδιοριστεί η Ουάσιγκτον.
Στην Ευρώπη ουδείς κρύβει τη δυσαρέσκειά του από την εξέλιξη και μόνο η Μόσχα επιχαίρει από την πρώτη στιγμή με μύδρους κατά της Χίλαρι Κλίντον.
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές ήταν ένα «τεράστιο σοκ». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε: «Πιστεύω ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου». Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι «η φρασεολογία και ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη, την οποία δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποτινάξει (…) Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον εκλάβουμε έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί». Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση. Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του κόμματος Die Linke, εκτίμησε ότι ο Τραμπ «δεν θα μπορέσει να προσφέρει τίποτε στους ανθρώπους στους οποίους έχει υποσχεθεί ό,τι ήταν δυνατό (…) Θα κινηθεί προς μια απολυταρχική κοινωνία». Τέλος ο Τσεμ Εζντεμίρ των Πράσινων δήλωσε ότι η νίκη Τραμπ σηματοδοτεί «μια διάσπαση με την μέχρι τώρα παράδοση, ότι η Δύση υποστηρίζει τις φιλελεύθερες αξίες».
Δυσαρέσκεια Σουλτς
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1 » την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οικο». Εξήγησε ότι η έκπληξή του για το αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι «μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζε σε μια νίκη της Κλίντον, για να αποφευχθεί μια πλειοψηφία στον Τραμπ ο οποίος κατά την εκστρατεία κινητοποίησε με τρόπο αρνητικό και επιθετικό τα συναισθήματα και ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν έχει ανάγκη από οποιοδήποτε συμβουλευτικό θεσμό, πράγμα επικίνδυνο για ένα πρόεδρο των ΗΠΑ». Ο Μάρτιν Σουλτς είναι παράλληλα απογοητευμένος, « διότι οι δυνάμεις των Δημοκρατικών δεν έπεισαν και δεν κινητοποίησαν όπως έπρεπε τις μειονότητες ώστε να εμποδιστεί η νίκη Τραμπ» Ο πρόεδρος του ΕΚ θεωρεί ότι είναι δυνατή η μελλοντική συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ εφ’ όσον υπάρξει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ.
Για αποτυχία της οικογένειας Κλίντον μιλούν τα ρωσικά ΜΜΕ
Τι πρέπει να γίνει στην τάδε Πολιτεία για να κερδίσει η Χίλαρι;
Πως μπορεί να αλλάξει η ροή των πραγμάτων σε τρεις ακόμα για να έρθει πρώτη η Χίλαρι;
Αυτές τις αναφορές των αμερικανικών ΜΜΕ μετέδιδαν από τις ΗΠΑ απεσταλμένοι μεγάλων ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών καναλιών με περισσή δόση ειρωνείας και διακωμώδησης του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζεται η διαδικασία καταμέτρησης των αποτελεσμάτων.
Στη Μόσχα, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το “πρέσσιγκ” των αμερικανικών αρχών προς Ρώσους διπλωμάτες εκεί, να μην τολμήσουν να πλησιάσουν προς εκλογικά κέντρα.
Από το Κρεμλίνο δεν υπάρχει ακόμα κάποια αντίδραση, εν αναμονή της ανακοίνωσης των επίσημων αποτελεσμάτων που κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα είναι υπέρ του Τράμπ, ωστόσο, στις αναλύσεις των ΜΜΕ, εκφράζεται ένα είδος ικανοποίησης από την “παταγώδη αποτυχία” μιας εκστρατείας από την πλευρά της Κλίντον, που βασικό μοτίβο της, τουλάχιστον αναφορικά με τα διεθνή θέματα, ήταν η έκφραση μιας άκρατης ρωσοφοβίας.
Οι Ιταλοί …θυμήθηκαν τον Μπερλουσκόνι
«Η διαφαινόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει κοινά στοιχεία με εκείνα του Μπερλουσκόνι, το 1994», σύμφωνα με πολλούς Ιταλούς αναλυτές. Όπως υπογράμμισε ο σχολιαστής της εφημερίδας Corriere della Sera ‘Αλντο Κατσούλο, ο Τραμπ, με την αναπάντεχη αυτή νίκη του, θυμίζει σε κάποιο βαθμό εκείνη του «πρώην Καβαλιέρε», πριν από δύο δεκαετίες, από την στιγμή που και οι δυο βασίσθηκαν μόνον στην προσωπική τους εκστρατεία, χωρίς να στηριχθούν σε ισχυρές πολιτικές συμμαχίες. Παράλληλα, όπως τονίζουν αναλυτές που φιλοξενούνται σε εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης Rai, υπάρχει και ένα άλλο κοινό στοιχείο: όπως συνέβαινε και στην Ιταλία, στο παρελθόν, πιθανότατα και στις Ηνωμένες Πολιτείες μέρος των ψηφοφόρων μπορεί να μην θέλησε να αποκαλύψει τις πραγματικές πολιτικές του προθέσεις στους δημοσκόπους, νιώθοντας ένα είδος «ντροπής», για το ότι είχε αποφασίσει να στηρίξει τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Ως γνωστόν, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε προβλέψει καθαρή νίκη της Χίλαρι Κλίντον, δηλώνοντας πως ο ίδιος, ως ψηφοφόρος, θα επέλεγε χωρίς κανέναν ενδοιασμό την υποψήφια των Δημοκρατικών. Ο Ρέντσι ήταν και ο τελευταίος ξένος ηγέτης που είχε γίνει δεκτός, και σε επίσημο δείπνο, στον Λευκό Οίκο από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με κοινή πεποίθηση και διαπίστωση ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η λιτότητα δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη αντίδραση για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανάκαμψη.
Πηγή: Ιταλοί αναλυτές: Η νίκη Τραμπ έχει κοινά στοιχεία με εκείνη του Μπερλουσκόνι, το 1994 http://mignatiou.com/2016/11/itali-analites-i-niki-trab-echi-kina-stichia-me-ekini-tou-berlouskoni-to-1994/
ΑΠΕ-ΜΠΕ, mignatiou.com