Πρόσκληση Έλληνες πλοιοκτήτες να επενδύσουν στην Ελλάδα και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην εορταστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στο Μέγαρο Μουσικής.
Eπικαλούμενος «τη γνωστή σε όλο τον κόσμο επιχειρηματική οξυδέρκεια των Ελλήνων πλοιοκτητών και τη συνήθεια που έχουν να παίρνουν τη σωστή απόφαση, στη σωστή στιγμή, δρώντας κόντρα στο ρεύμα ή όπως λένε οι οικονομολόγοι αντικυκλικά», ο κ. Τσίπρας προσκάλεσε τους Έλληνες πλοιοκτήτες να επενδύσουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αναδύονται στη χώρα.
Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία «θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συνταξιδιώτης στις τρικυμίες και στις νηνεμίες. Θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας στους διεθνείς οργανισμούς. Να βελτιώνει πολιτικές με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας».
«Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία»
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη μετατροπής της κρίσης σε ευκαιρία, αναφέροντας ως παράδειγμα το Brexit, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να μετατραπεί σε επενδυτική ευκαιρία για τον ναυτιλιακό κλάδο.
Εξάλλου, τόνισε ότι η γεωστρατηγική θέση της χώρας παρέχει:
την προοπτική αναβάθμισης των λιμένων με πρότυπο την αναβάθμιση του Λιμένα Πειραιώς,
την εκμετάλλευση μαρίνων,
την ανάδειξη επιχειρήσεων που θα εξειδικεύονται στην ανάπτυξη καινοτόμων σχεδίων με εφαρμογή στον χώρο της ναυτιλίας,
την ανάπτυξη της κρουαζιέρας,
την εμβάθυνση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά,
την εκμετάλλευση των συνεργιών που δημιουργεί η παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας χάρη στα σημαντικά έργα σε εξέλιξη όπως ο Trans-Adriatic Pipeline (TAP) και ο Interconnector Greece-Bulgaria (IGB), η αναβάθμιση του τερματικού LNG στη Ρεβυθούσα και ο σχεδιαζόμενος FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
Αναφερόμενος στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, είπε ότι από την ίδρυσή της το 1916 η καινοτομία, η πρωτοπορία και η διορατικότητα των Ελλήνων εφοπλιστών στις επενδύσεις και στον τρόπο λήψης αποφάσεων, έθεσαν τις βάσεις για την κατάκτηση της κορυφής παγκοσμίως.
Αναγνώρισε, πάντως, ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη για την αγορά χρονική συγκυρία, καθώς, όπως συμπλήρωσε, η αναιμική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά πλοίων και την απομόχλευση των πιστωτικών ιδρυμάτων, έχει συρρικνώσει την κερδοφορία των περισσοτέρων εταιρειών του χώρου.
«Ώρα να αναγνωριστούν οι προσπάθειές μας»
Η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει αμοιβαίες δεσμεύσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας, προσθέτοντας ότι πλέον έφτασε η στιγμή να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της Ελλάδας, μέσω της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το 2016 είναι το έτος σταθεροποίησης, καθώς, όπως συμπλήρωσε, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Εν συνεχεία, επεσήμανε ότι το 2017 θα βρει την Ελλάδα να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέφει αυτοδύναμη στις αγορές.
«Αυτό εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές αλλά και οι επίσημοι θεσμικοί φορείς της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να διατηρηθεί αυτή η θετική δυναμική είναι αποσαφήνιση της στρατηγικής γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. Είπε επιπλέον ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης «έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι κάτι έχει αλλάξει στη χώρα. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει στόχους και να τους εκπληρώνει».
«Δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να διαιωνίζεται το ελληνικό ζήτημα»
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι με το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη θα καθοριστούν άμεσα και εντός Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέσα διευθέτησης του ελληνικού χρέους. «Επιδιώκουμε ταυτόχρονα, από την αρχή του νέου έτους, να ξεκινήσει ο καθορισμός και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων. Ο οικονομικός ορίζοντας πρέπει να γίνει ξεκάθαρος. Το έχει ανάγκη η οικονομία μας, οι αγορές αλλά και η ίδια η Ευρωζώνη», είπε επιπλέον ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Ιδιαίτερα σε μια ρευστή διεθνή συγκυρία, όλοι πια συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να διαιωνίζεται το ελληνικό ζήτημα».