Δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν προκαταβολικά τα μέτρα για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα πρέπει ωστόσο να υπάρξει από πριν ευρεία συμφωνία για τον τύπο και το εύρος της ελάφρυνσης. Αυτό σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, την πρώτη μετά την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ ως νικητή των αμερικανικών εκλογών.
«Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε τα νέα μέτρα που θα παρουσιαστούν στο επόμενο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η ελάφρυνση χρέους δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοσθεί προκαταβολικά, αλλά υπάρχει ανάγκη να εξηγήσουμε στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο το τύπο και το εύρος των μέτρων ελάφρυνσης που θα εφαρμοστούν», ανέφερε ο κ. Ράις.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Ράις, «δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί». Θέλουμε ισχυρές πολιτικές στις μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Όταν υπάρξουν θα πάμε το πρόγραμμα στο Δ.Σ. για έγκριση. Δεν έχουμε σκληρό χρονοδιάγραμμα για αυτό, αλλά θα θέλαμε γίνει σύντομα, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε την θέση για πρόγραμμα που θα βάζει στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ άφησε να φανεί ότι η μείωση του χρέους αντισταθμίζει την ανάγκη για νέα μέτρα. Δεν ζητούμε περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα, τόνισε.
«Όταν πάμε στο Δ.Σ. θέλουμε θα έχουμε ένα πρόγραμμα που θα βγαίνουν οι αριθμοί», επανέλαβε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα και αν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία από το Ταμείο φέτος αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν».
«Η μείωση χρέους δεν χρειάζεται να γίνει προκαταβολικά και μπορεί να γίνει υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της στις μεταρρυθμίσεις», ξεκαθάρισε. Τόνισε όμως ότι απαιτείται να είναι γνωστός ο τύπος και ο σκοπός της ελάφρυνσης χρέους.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, τον Δεκέμβριο θα παρουσιαστεί η έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, στην οποία θα υπάρχει και η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Όπως ήταν επόμενο, ο κ. Ράις δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων για το πώς η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές του Ταμείου, καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο μέτοχό του. Οι ΗΠΑ είναι ιδρυτικό μέλος και βασικός μέτοχος του Ταμείου, έχουμε εξαιρετική σχέση και αναμένουμε αυτή η σχέση να συνεχιστεί με τη διοίκηση του Τραμπ.