Οι πρώτες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ μετά τον εκλογικό του θρίαμβο και κυρίως ο ενωτικός και ήπιος τόνος που χρησιμοποίησε έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από τις αγορές που συνήλθαν πολύ γρήγορα από το ξάφνιασμα που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα. Μεγάλοι χαμένοι είναι, προς το παρόν, οι αναδυόμενες αγορές και όσοι είχαν επενδύσει σε ομόλογα η αξία των οποίων έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια, ενώ εντείνονται ανησυχητικά οι πιέσεις προς τα ιταλικά κρατικά ομόλογα.
Ο υποσχέσεις Τραμπ να μειώσει τη φορολογία, να προχωρήσει σε επενδύσεις 500 δισ. δολαρίων σε υποδομές και να ακυρώσει εκατοντάδες κανονισμούς στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών, της βιομηχανίας δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους. Μάλιστα, οι επενδυτές προκρίνουν τους πυλώνες της λεγόμενης «παλαιάς οικονομίας» εις βάρος των χαϊδεμένων παιδιών των αγορών τα τελευταία χρόνια, δηλαδή εταιρειών όπως η Amazon, η Google, η Netflix. Ο Dow Jones έκλεισε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Αντίθετη πορεία ακολουθούν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, η απόδοση των οποίων έχει αυξηθεί από το 1,71% αμέσως μετά την εκλογή Τραμπ στο 2,11% την Παρασκευή, επειδή οι επενδυτές προβλέπουν ότι η δημοσιονομική επέκταση Τραμπ θα αυξήσει το δημόσιο χρέος και θα ενισχύσει τον πληθωρισμό. «Πράγματι, η εκλογή Τραμπ θα έχει σημαντικές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία, από την οποία όλοι μας εξακολουθούμε να εξαρτιόμαστε, αλλά και για τη σταθερότητα και την ευταξία του παγκόσμιου συστήματος, το οποίο σε κάθε περίπτωση τρίζει από την εποχή της παγκόσμιας κρίσης, πριν από οκτώ χρόνια», σχολιάζει ο Τζορτζ Μάγκνους, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS από το 1995 μέχρι το 2012 και έκτοτε υψηλόβαθμος ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος της UBS. Εξίσου απαισιόδοξη είναι η εκτίμηση του Μάρτιν Γουλφ, επικεφαλής οικονομολόγου των Financial Times. «Οι συνέπειες από την προεδρία Τραμπ θα είναι πολλές και ποικίλες. Η κυβέρνησή του θα μπορούσε ακόμη και να αντιστρέψει την παγκοσμιοποίηση, να αποσταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να εξασθενήσει τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ και να απειλήσει την εμπιστοσύνη προς το δολάριο».
Αναλυτές της M&G Investments εκτιμούν ότι η νίκη Τραμπ σηματοδοτεί το «τέλος της παγκόσμιας λιτότητας». Δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία είναι η μεγαλύτερη στον πλανήτη, η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα γίνει αισθητή και στον υπόλοιπο κόσμο. Μάλιστα, οι επενδυτές στοιχηματίζουν πως η δημοσιονομική ενίσχυση της οικονομίας θα αναπαραχθεί, σε διαφορετικό βαθμό, και στην Ευρώπη και στην Ασία, ενισχύοντας περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις. Ηδη σε ΗΠΑ και σε Ευρώπη οι προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2015. «Περιμένουμε αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, υποτίμηση του γιεν και του ευρώ και υποτίμηση νομισμάτων διαφόρων αναδυόμενων αγορών», λέει ο Μάικλ Χάζενσταμπ, επικεφαλής επενδύσεων στην Templeton Global Macro. Η απόδοση των αμερικανικών τριακονταετών ομολόγων αυξήθηκε αυτήν την εβδομάδα κατά 30 μονάδες βάσης, άνοδος που είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται από το 2009. Παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού το 2017 πιο γρήγορα απ’ ό,τι υπέθεταν μέχρι σήμερα οι επενδυτές. Μάλιστα, ορισμένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν πως και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αλλάξει πορεία και ενδεχομένως να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού πριν από τα τέλη του 2017. Το ξεπούλημα των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο την Παρασκευή με την απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων να βρίσκεται μια ανάσα από το 2%, ενώ την Τρίτη ήταν στο 1,71%. Η απόδοση των γερμανικών δεκαετών ομολόγων ήταν χθες 0,30% από 0,13% στις 4 Νοεμβρίου.
Πηγή: Καθημερινή
http://www.kathimerini.gr/883349/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/yyxraimh-h-antidrash-twn-agorwn-meta-thn-eklogh-toy-tramp-stis-hpa
Γράφημα από την Καθημερινή