«Έχουμε χρέος στην Ελλάδα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρόεδρος στην εισαγωγή της ομιλίας του. Πρόσθεσε δε πως «Οι Αθηναίοι γνώριζαν ότι οι ευγενείς ιδέες δεν επαρκούσαν. Χρειάζονταν νόμοι και θεσμοί».
Γεια σας, καλησπέρα. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που ήρθε σήμερα εδώ με τόσους νέους, το μέλλον της Ελλάδας… Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας. .. Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους, είπε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα κατά την έναρξη της ομιλίας του στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τονίζοντας ότι ήθελε το τελευταίο ταξίδι του ως Πρόεδρος να είναι στην Ελλάδα
Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη… Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος, είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Από νωρίς υπάρχει μεγάλη προσέλευση των πολιτών που θα βρίσκονται στο ακροατήριο για να ακούσουν την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στο Ίδρυμα «Νιάρχος». Ενδεικτικό είναι ότι σχηματίστηκε ουρά 500 μέτρων στην είσοδο του Ιδρύματος.
«Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα… Καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Αυτό που πιστεύω μετά από 8 έτη στην προεδρία των ΗΠΑ είναι η ζωή δια της αξιοπρέπειας. Αυτά τα μαθήματα εν συνόλω είναι παγκόσμια και είναι μαθήματα που καίνε σε κάθε ανθρώπινη καρδιά» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Κάποιες χώρες ενώ υπάρχουν εκλογές δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές… Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων δια της βίας και να μας κάνουν να παρεκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη», σημείωσε.
«Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Είναι δική μου πεποίθηση ότι οι δημοκρατίες μπορούν να λύνουν προβλήματα μέσω της διπλωματίας. Μέσω της διπλωματίας βρήκαμε λύση με το Ιράν και ανοίξαμε δρόμους επικοινωνίας με την Κούβα» τόνισε.
«Η Δημοκρατία μπορεί να είναι ατελής, μπορεί να είναι αργή, δύσκολη στην υλοποίηση σε μια πολυφυλετική χώρα, όπως είναι η ΗΠΑ, η Δημοκρατία είναι πολύπλοκη, αλλά είναι η καλύτερη. Η δημοκρατία, όπως και όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί είναι ατελής. Μπορεί να είναι ατελής και δύσκολοι στην υλοποίηση. Οι πολιτικοί στις δημοκρατίες είναι αντιδημοφιλείς γιατί στην δημοκρατία απαιτούνται συμβιβασμοί» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Η δημοκρατία είναι καλύτερη γιατί επιτρέπει να δοκιμάζουμε καινούργιες ιδέες και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Κατά τη διάρκεια της δικής μας ιστορίας έτσι καταφέραμε να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο» ανέφερε και σημείωσε «εδώ όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία για ακόμη μία φορά διατρανώνουμε τις ιδέες μας».
«Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και εγώ έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αλλά η δημοκρατία εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση» ανέφερε.
«Η νομιμότητα μπορεί να έρθει μόνο από το λαό. Η ελευθεροτυπία είναι απαραίτητη. Εγώ και ο νέος πρόεδρος έχουμε πολλές διαφορές, αλλά οι δημοκρατίες αυτό κάνουν: διευκολύνουν την ομαλή μετάβαση εξουσίας…Η δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα», είπε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Το όραμά του για τη δημοκρατία την ώρα της ανόδου του λαϊκισμού σε ολόκληρο τον κόσμο θα παρουσιάσει εν είδει πολιτικής παρακαταθήκης σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ομιλία που θα ακολουθήσει την επίσκεψή του στην Ακρόπολη, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας που θα τον οδηγήσει στη συνέχεια στη Γερμανία και πραγματοποιείται υπό τη σκιά της έλευσης του Ντόναλντ Τραμπ.
Για αυτό το οποίο αναμένεται να είναι μία από τις τελευταίες μεγάλες ομιλίες του προέδρου των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε την Ελλάδα, λίκνο της δημοκρατίας, και, σύμφωνα με τα λόγια του, «πηγή τόσων ιδεωδών και αξιών που συνέβαλαν στην οικοδόμηση της Αμερικής».
Απέναντι στην ενίσχυση της λαϊκιστικής ρητορικής, της δεξιάς, αλλά και της αριστεράς, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα εστιάσει στις απογοητεύσεις από τις οποίες αυτός ο λαϊκισμός τροφοδοτείται και θα ζητήσει να μην υποκύψουμε σε έναν «καπιταλισμό χωρίς ψυχή».
«Η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναστάτωσαν ζωές, συχνά κατά πολύ συγκεκριμένο τρόπο…οι άνθρωποι αναρωτιούνται για την εθνική τους ταυτότητα και τη θέση τους στον κόσμο», είπε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα.
Υιοθετώντας για πρώτη φορά από την εκλογή του Τραμπ αυστηρό τόνο, ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε χθες από την Αθήνα σφοδρή προειδοποίηση για την άνοδο του εθνικισμού, της εθνικής ταυτότητας, του τριμπαλισμού που κτίζεται γύρω από ένα «εμείς» και ένα «αυτοί».
Δεύτερος σταθμός της περιοδείας του στην Ευρώπη, η Γερμανία, όπου θα συναντήσει την Αγγελα Μέρκελ, την «εγγύτερη εταίρο του καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του».
Εκεί, θα συμμετάσχει σε μία μίνι σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή εκτός της καγκελαρίου της Γερμανίας, των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιταλίας Τερέζα Μέι και Ματέο Ρέντσι και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Τη στιγμή που η Ευρώπη περνά μία κρίση εμπιστοσύνης και εν όψει σειράς κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων , αναμέσά τους και οι γαλλικές προεδρικές εκλογές με πρωταγωνίστρια την Μαρίν Λεπέν, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιδιώξει να τονίσει για μία ακόμη φορά την σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
«Ισως χρειάζεστε κάποιος από έξω όπως εγώ να σας υπενθυμίσει την πρόοδο που έχετε σημειώσει», είχε πει κατά την τελευταία επίσκεψη στη Γερμανία, την άνοιξη στο Ανόβερο.
«Από αμερικανικής απόψεως, αυτό το ταξίδι αποτελεί επίσης αναγνώριση του εύθραυστου χαρακτήρα της Ευρώπης», τονίζει η Χέδερ Κόνλεϊ, του Center for Strategic and International Studies, ενώ θα θελήσει επίσης να καθησυχάσει τους συνομιλητές του για τον μέλλον των διατλαντικών σχέσεων.