Καθοριστικό για τη διαπραγμάτευση και την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης είναι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οικονομικό επιτελείο και τρόικα θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο της πολιτικής συμφωνίας, το περίφημο Staff Level Agreement που θα παρουσιαστεί στο EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου προκειμένου να πάρει έγκριση για την τελική κατάθεσή του στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με Τα Νέα, το κείμενο αυτή τη στιγμή, κι ενώ παραμένουν αγκάθια στη διαδικασία, βρίσκεται υπό επεξεργασία από τα τεχνικά κλιμάκια και θα πάρει την τελική του μορφή στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που θα εξελιχθεί το επόμενο διήμερο και προτού οι εκπρόσωποι των θεσμών φύγουν από την Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετά σημεία του κειμένου θα περιγράφονται δύο εναλλακτικές και στο τέλος θα διατηρηθεί εκείνη στην οποία θα έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τροϊκανών.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξη για την έκβαση της διαπραγμάτευσης αναγνωρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν θέματα που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη και για τα οποία χρειάζεται εντατική δουλειά.
Ενα από αυτά αφορά το δημοσιονομικό σκέλος ως προς τον στόχο του 2018 με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος προσδιορισμένο στο 3,5%, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει κατάληξη ως προς την πηγή άντλησης των 750 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τμήμα του θα προέλθει από μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες, ένα άλλο από κονδύλια για το Μεταναστευτικό που δεν σχετίζονται με μεταβιβάσεις από την Ευρώπη και ένα τρίτο από την αναδιάρθρωση των επιδομάτων πρόνοιας.
Το δεύτερο πρόβλημα στο οποίο αναζητούνται λύσεις αφορά το μείζον θέμα με τα εργασιακά. Η κυβέρνηση έχει σύμμαχό της το πόρισμα της επιτροπής σοφών που σε γενικές γραμμές κλίνει υπέρ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και όχι του ΔΝΤ, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο και ειδικότερα η εκπρόσωπός του Ντέλια Βελκουλέσκου έχουν μπει σκληρά στην διαπραγμάτευση με αιχμή το θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Η τρίτη εκκρεμότητα στη διαπραγμάτευση αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων, θέμα που πηγαίνει «σχετικά καλά», ωστόσο είναι πολύ τεχνικό και απαιτείται περαιτέρω εξειδίκευση.
Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και διασφάλισης του Δημοσίου ως προς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις.
Ετοιμάζουν κείμενο συμφωνίας οι δανειστές
Όπως αναφέρει το euro2day.gr, κείμενο συμφωνίας αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση συντάσσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Το κείμενο αυτό, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται να συζητηθεί σε αλλεπάλληλα ραντεβού με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν επωμιστεί το βάρος των διαπραγματεύσεων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπως αναφέρει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο Euro2day.gr.
Η σύνταξη του κειμένου εξηγεί την απουσία ραντεβού χθες και σήμερα ανάμεσα στο κουαρτέτο και τους υπουργούς της κυβέρνησης και το περιεχόμενό του είναι αυτό το οποίο θα κρίνει αν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία, στη βάση του ορόσημου της 5ης Δεκεμβρίου.
Κυβερνητικό στέλεχος το οποίο ρωτήθηκε από το Euro2day.gr, εάν είμαστε κοντά σε συμφωνία, εμφανίστηκε επιφυλακτικό, δεδομένου ότι θα πρέπει πρώτα να δει η κυβέρνηση τις προτάσεις και τις θέσεις των δανειστών, όπως θα αποτυπωθούν στο συγκεκριμένο κείμενο το οποίο συντάσσεται.
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει το εργασιακό, ενώ οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν έρθει πολύ κοντά στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σε καλό δρόμο άλλωστε φαίνεται να βρίσκονται οι συζητήσεις αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2017, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, θα ενσωματώνει σύμφωνα με πληροφορίες στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,8% του ΑΕΠ.
Στο προσχέδιο, ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος είχε τεθεί στο 1,83%, αλλά μετά τις ενστάσεις των δανειστών και τη διατύπωση θέσης περί ύπαρξης δημοσιονομικού κενού 0,2% του ΑΕΠ, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου είχε υποστηρίξει ότι θα περιοριζόταν στο 1,75%, όσο ακριβώς προβλέπει το Μνημόνιο.
Τώρα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει για το επόμενο έτος. Το ίδιο όμως έλεγαν και πριν την έλευση των δανειστών, υποστηρίζοντας ότι η υπεραπόδοση των εσόδων του τρέχοντος έτους είναι αυτή η οποία θα κλείσει τις όποιες «τρύπες» υπήρχαν κατά την άποψη του κουαρτέτου.
Στον βαθμό όπου υπάρξει Staff Level Agreement έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ δείχνουν την πρόθεση του προέδρου του οργάνου να συζητηθούν τα βραχυχρόνια μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, από την άλλη πλευρά, μέσω της συνέντευξής του στη Wall Steet Journal, αναδεικνύουν την ανησυχία του οικονομικού επιτελείου για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων. Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει ότι ακόμα και εάν επιτευχθεί Staff Level Agreement έως το Eurogroup, στη συνεδρίαση δεν θα προκύψουν οι γνωστές πολιτικές τρικλοποδιές, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων πάντως, η επίτευξη Staff Level Agreement θα μπορούσε να δρομολογήσει την ενεργοποίηση των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος, με την παράλληλη καθιέρωση σειράς προαπαιτούμενων τα οποία θα συνδεθούν με τα επόμενα βήματα και την εκταμίευση της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ.