Η σύσκεψη της Παρασκευής στο Βερολίνο στο πλαίσιο του Washington Group, δεν είναι έκτακτη και σε αυτή θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της ευρωζώνης και είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος. Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή δημοσίευμα για έκτακτη συνάντηση υπουργών Οικονομικών στο Βερολίνο, την Παρασκευή.
Άλλωστε, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, είναι γνωστό ότι εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία), καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ).
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Sueddeutsche Ζeitung, που δημοσιεύσε σχετικό άρθρο την Τρίτη, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Βερολίνο για να συζητήσουν με ποιον τρόπο μπορεί να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Μέχρι τώρα το ΔΝΤ αντιτάσσεται και θέτει ως όρο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να συνεχίσει να συμμετέχει, όπως γράφει η εφημερίδα του Μονάχου. Το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι ένα πολιτικό θέμα και αποτελεί ιδίως για τη γερμανική και την ολλανδική κυβέρνησης απαραίτητο όρο.
Η Sueddeutsche Ζeitung υπενθυμίζει ότι η Μπούντεστακ έχει εγκρίνει το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει και το ΔΝΤ, το οποίο όμως μέχρι τώρα αρνείται επίμονα, έχει εν τούτοις υποσχεθεί να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τώρα οι εμπειρογνώμονες της Ουάσινγκντον έχουν θέσει ένα σαφή όρο, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό το αίτημα του ΔΝΤ το απορρίπτει όμως συνεχώς ο Βόλφγκανγ Σόιμπλε.
Το παρασκήνιο
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης θα κρίνει και την στάση των θεσμών αναφορικά με την τύχη της δεύτερης αξιολόγησης , αλλά και το χρόνο ανακοίνωσης των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος.
Μεταξύ τους οι δανειστές έχουν, μεταξύ άλλων, ένα στοιχείο να τους ενώνει και ένα να τους χωρίζει. Ο μηχανισμός που θα χρησιμοποιηθεί για τη διευθέτηση του χρέους, φαίνεται πως σε γενικές γραμμές έχει συμφωνηθεί και σε πρώτη φάση ικανοποιεί και το ΔΝΤ.
Ωστόσο, προκειμένου το ΔΝΤ να κρίνει ως βιώσιμο το Ελληνικό χρέος και να συμμετέχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι και ειδικά το Βερολίνο, στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Το Ταμείο θεωρεί ως βασική προϋπόθεση τη μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, προκειμένου σε συνδυασμό με τα μέτρα για το χρέος αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Σε αντίθετη περίπτωση ζητά και νέα δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι. Ακόμα και τότε όμως το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι στόχοι δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθούν και για αυτό επιμένει στη μείωση του 3,5% του ΑΕΠ σε χαμηλότερο ποσοστό.
Ο κ. Σόιμπλε ωστόσο μοιάζει να διαφωνεί και στα δύο θέματα, γεγονός που κάνει τις επόμενες ημέρες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Για αυτό το λόγο και οι ανακοινώσεις από την πλευρά των δανειστών μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ήταν συγκρατημένα αισιόδοξες.
Τόσο για την Αθήνα όσο και για τους θεσμούς χρονικό ορόσημο παραμένει η 5η Δεκεμβρίου, αλλά αυτό θα κριθεί τόσο από τις αποφάσεις στο εσωτερικό των πιστωτών, αλλά και από την πορεία των εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεων σχετικά με τα «αγκάθια» που άφησαν πίσω οι ελεγκτές πριν την αναχώρηση τους από την Αθήνα.