Η έκθεση Arctic Resilience Report, που παρουσιάζεται επίσημα σήμερα στη Στοκχόλμη, προειδοποιεί με τον πιο δραματικό τρόπο ότι η κλιμακούμενη τήξη των πάγων στην Αρκτική μπορεί να προκαλέσει δραματικές αλλαγές στο κλίμα της Γης με καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να γίνουν αισθητές μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό…
Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική είναι αυτή την περίοδο περίπου 20 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες του αναμενομένου γι’ αυτή την εποχή του χρόνου, κάτι «πρωτόγνωρο» σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ενώ το επίπεδο κάλυψης θαλάσσιων πάγων είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ τέτοια εποχή.
«Τα προειδοποιητικά σήματα γίνονται ολοένα και πιο εκκωφαντικά», λέει ο Μάρκους Κάρσον του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης κι ένας εκ των επιστημόνων που ηγήθηκαν της έρευνας αυτής. «Οι εξελίξεις αυτές προαναγγέλλουν μια ακόμη μεγαλύτερη ανατροπή της κλιματικής ισορροπίας, την υπέρβαση σημείων καμπής».
Ανατροπές της κλιματικής ισορροπίας συμβαίνουν όταν ένα φυσικό σύστημα, όπως το κάλυμα του πάγου στους πόλους, υφίσταται μια ξαφνική, συντριπτική αλλαγή που έχει βαθιές, συχνά ανεπίστροφες επιδράσεις στα περιβάλλοντα οικοσυστήματα.
Στην Αρκτική οι ανατροπές της κλιματικής ισορροπίας που καταγράφονται στη νέα έκθεση περιλαμβάνουν:
- αύξηση της βλάστησης στην τούνδρα, που αντικαθιστά με πιο σκούρα βλάστηση το χιόνι, το οποίο αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, άρα απορροφάται περισσότερη θερμότητα
- υψηλότερες εκπομπές μεθανίου -εκ των αερίων του θερμοκηπίου- απ’ την τούνδρα καθώς θερμαίνεται
- μεταβολές στη διανομή χιονιού που θερμαίνει τον ωκεανό, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται τα κλιματικά μοντέλα μέχρι την Ασία, όπου θα μπορούσαν να επηρεαστούπν οι μουσώνες
- απίσχνανση αλιευτικών αποθεμάτων στην Αρκτική, με αλυσιδωτές συνέπειες σε ωκεάνια οικοσυστήματα σ’ ολόκληρη την υδρόγειο.
Η έρευνα (http://arctic-council.org/arr/), στην οποία συμμετείχαν 11 οργανισμοί, περιλαμβανομένου του Αρκτικού Συμβουλίου και έξι πανεπιστήμια, έρχεται στο φως σε μια κρίσιμη στιγμή όχι μόνον λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας στην Αρκτική, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.
Σύμβουλοι του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου Τραμπ αποκάλυψαν αυτή την εβδομάδα σχέδια διακοπής της χρηματοδότησης ερευνών για την κλιματική αλλαγή από τη ΝΑSA και άλλες υπηρεσίες, ώστε να διατεθούν τα κονδύλια αυτά για την εξερεύνηση του διαστήματος.
«Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος», είπε ο Κάρσον, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ερευνηθούν ακόμη περισσότερο οι ανατροπές κλιματικής ισορροπίας στους πόλους της Γης, ώστε να εννοήσουμε πλήρως τους πραγματικούς κινδύνους και να τους αντιμετωπίσουμε. «Είναι σαν να ξεριζώνεις εν πτήσει τα όργανα πλοήγησης του αεροπλάνου σου…»
Από το 1984 μέχρι σήμερα η μείωση του όγκου των παγετώνων του Αρκτικού Ωκεανού και των γειτονικών του θαλασσών είναι δραματική – και η έκτασή της γίνεται πλήρως αντιληπτή σε βίντεο της NASA, πουμέσα σε 43” αποτυπώνει την απώλεια του παγετώνα σε διάστημα 32 ετών.
https://youtu.be/6ZAuRpK4tkc
Στο βίντεο, όπου παρουσιάζεται η αυξομείωση των πάγων κατά το διάστημα αυτό, φαίνονται δύο ιδιαίτερα επώδυνες περίοδοι απώλειας πάγου: Η πρώτη άρχισε το 1989 και διήρκεσε λίγα χρόνια, και η δεύτερη κατά τα μέσα της δεκαετίας του 2000, και συνεχίζεται ακόμα. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η σημαντική μείωση των πλέον αρχαίων -και άρα πιο παχιών- όγκων πάγου.