Όλες οι πλευρές και ειδικά το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσουν ότι μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται αποδεκτά, ενώ το ίδιο ισχύει και για ενδεχόμενη λύση στα εργασιακά που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Παράλληλα, αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες από όλες τις πλευρές ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση.
Αναλυτικά:
«Ολες οι πλευρές και ειδικά το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσουν ότι μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται αποδεκτά», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Και πρόσθεσε: «Το ίδιο ισχύει και για μία λύση στα εργασιακά που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Οσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του προγράμματος, αν το ΔΝΤ εκτιμά, συμφωνώντας με την ελληνική κυβέρνηση ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθούν αντί να ζητεί πρόσθετα μέτρα που λειτουργούν υφεσιακά να πιέσει στην κατεύθυνση για τη γενναία ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τη συνακόλουθη αντίστοιχη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι για την ελληνική κυβέρνηση δεν υφίσταται plan B «όπως και δεν υφίσταται για κανέναν άλλον», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα αν επιμείνουν οι δανειστές στις θέσεις τους κι αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Το σενάριο των εκλογών εν μέσω διαπραγματεύσεων αποτελεί θέση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι θέση επικίνδυνη για τη χώρα και την οικονομία της.
Η επιβεβαίωσή του δε θα διέκοπτε τη 2η αξιολόγηση και θα έστελνε το πολύ σημαντικό ζήτημα της ρύθμισης του χρέους για μετά το 2017 και ίσως και ποτέ. Για την κυβέρνηση το σενάριο των εκλογών δεν είναι υπαρκτό και δεν πρόκειται να το κάνουμε αποδεκτό».
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις της για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μη αποδοχή της αύξησης του ορίου στις ομαδικές απολύσεις.
Ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να αποδεχθεί η κυβέρνηση να πάρει δυσμενή μέτρα τώρα ώστε να υπάρξει αποκατάσταση αργότερα. «Δεν συζητάμε σενάρια μετάθεσης τους προβλήματος στο μέλλον», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Για το Κυπριακό είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν εξετάζεται ενδεχόμενο διμερούς συνάντησης Ελλάδας Τουρκίας πριν από την επανεκκίνηση των συνομιλιών.
Ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στην Κούβα για τις εκδηλώσεις πένθους για το θάνατο του Φιντελ Κάστρο, είναι από τους λίγους ηγέτες που θα εκφωνήσει επικήδειο.