Αναστάτωση και έντονο σκεπτικισμό φέρνουν στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια οι πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα, με ορίζοντα τη διετία πέραν του 2018.
Οι διαπραγματεύσεις για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση κινούνται σε οριακό σημείο και η πίεση από το στρατόπεδο των δανειστών αυξάνεται. Εξ’ αυτού του λόγου, η «φωνή» του Μαξίμου, έσπευσε να ξορκίσει τον εφιάλτη για λήψη μέτρων και να βάλει πάγο στα περί πρόωρων εκλογών.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι δανειστές καταλήγουν σε μία κοινή θέση σε σχέση με το διάστημα 2019-2020, που θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο είναι υποχρεωμένη να καταθέσει η κυβέρνηση ως μέρος της β’ αξιολόγησης, ζητώντας από την Αθήνα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επί του ΑΕΠ ετησίως. Τούτο σημαίνει ότι πιθανότατα εάν όχι σίγουρα θα απαιτηθούν νέα μέτρα, πέραν όσων προβλέπονται για το 2018, χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση ήδη έχει συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχουν διαμηνύσει ότι οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα υπονοώντας ότι όλα τα νέα μέτρα θα πρέπει να περιγραφούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-2020. Οι τοποθετήσεις τους αυτές γίνονται και για να πειστεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι πρέπει να δοθεί ρύθμιση χρέους στην Ελλάδα.
Πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα νέου Μνημονίου. «Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, ο οποίος παραμένει απολύτως εφικτός. Είναι το 2018, ένα χρόνο πριν από το 2019, οπότε και λήγει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης, να έχει ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα και να έχουν τερματιστεί η λιτότητα και η επιτροπεία» σημείωσε.
Τα ανοιχτά μέτωπα
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το thehuffingtonpost.gr (εδώ http://www.huffingtonpost.gr/2016/11/30/oikonomia-politiki-axiologisi-diapragmateusi-pleonasma-nea-metra_n_13316670.html?1480484881&utm_hp_ref=greece), η διαπραγμάτευση με θέμα το «δούναι και λαβείν» με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια, αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες. Τα βασικά μέτωπα θα αφορούν τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά.
Συγκεκριμένα στα εργασιακά η κυβέρνηση φαίνεται πως κάνει πίσω στην αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, προκειμένου να ικανοποιήσει το ΔΝΤ. Αντ αυτού, κερδίζει τη διεύρυνση των κλαδικών διαπραγματεύσεων. Η εντολή που έχει λάβει από το Μέγαρο Μαξίμου η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτιόγλου, είναι να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα πίεσης προκειμένου να καμφθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Επίσημα στόχος παραμένει οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να ξεκινήσει η συγγραφή της τεχνικής συμφωνίας ώστε να παρουσιαστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στο μέτωπο του δημοσιονομικού και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει την αποδοχή πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018, γεγονός που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη λήψη επιπλέον μέτρων.
Αστερίσκοι στο πλεόνασμα
Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να υποβαθμίσουν το γεγονός, αναφέροντας ότι η αποτύπωση των υψηλών στόχων στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής δεν θα είναι δεσμευτική. Και αυτό γιατί όπως λένε το ΜΠΔΣ αναθεωρείται μέσα στο χρόνο, γεγονός που αφήνει περιθώρια ώστε να μειωθεί το ύψος των πλεονασμάτων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιστρέφει στη λογική της αποτύπωσης των στόχων μετά το 2018 με «αστερίσκο». Αυτό θα σημαίνει ότι θα αποτυπωθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, αλλά θα υπάρχει υποσημείωση ότι τα μεγέθη θα επανεξεταστούν ανάλογα με την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.
Το ερώτημα που παραμένει όμως είναι πόσο το ΔΝΤ θα συνεχίσει να επιμένει στη λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων από φέτος για το 2019 και 2020. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταστήσει σαφές στους Θεσμούς ότι νέα μέτρα δεν θα περάσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, γεγονός που θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.
Ο κίνδυνος των μέτρων
Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση θα θέσει ως προϋπόθεση ότι εφόσον οι εταίροι συνεχίζουν να διατυπώνουν αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων, τα μέτρα να συμφωνηθούν χωρίς όμως να χρειαστεί να ψηφιστούν από τη Βουλή.
Εκεί αναμένεται να υπάρξει ακόμα ένα πεδίο αντιπαράθεσης, με το ΔΝΤ να επιμένει στη ψήφιση τους από τώρα, καθώς επιθυμεί τα νέα μέτρα να αποτυπωθούν στο πρόγραμμα που θα συνάψει με την κυβέρνηση, προκειμένου να παραμείνει στο μνημόνιο.