Η ευρωζώνη προετοιμάζει «τις πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα», σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται σχετικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο οποίος επιδιώκει να απαλλάξει τον Ελλάδα από τον κίνδυνο των υψηλών επιτοκίων.
«Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει τις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος» γράφει η Handelsblatt και προσθέτει ότι «στο έγγραφο περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα. Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».
Κατά τη Handelsblatt, όλα αυτά τα μέτρα «θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060». Μία τέτοια εξέλιξη «είναι σημαντική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Κυβερνητικές πηγές (στο Βερολίνο) αναφέρουν ότι τώρα πλέον το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει σε περαιτέρω διευκολύνσεις, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι, το Σαββατοκύριακο, υπάρχει πιθανότητα τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Πηγή: Deutsche Welle
Συμφωνεί το ΔΝΤ, λένε πληροφορίες από τις Βρυξέλλες
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να έχει συμφωνήσει με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τις βασικές κυβερνήσεις της ΕΕ -κυρίως το Βερολίνο- για το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η επιστροφή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση και με “προαπαιτούμενα” που θα αφορούν τόσο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όσο και τον τρόπο που θα θα καταστούν επιτεύξιμα τα πρωτογενή πελονάσματα.
Αυτές οι πληροφορίες φθάνουν τις τελευταίες ώρες από τις Βρυξέλλες παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημεία που δεν έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί. Όλα όμως δείχνουν πως η συμφωνία έχει “κλειδώσει”, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις για συνολική συμφωνία στο διάστημα από την προσεχή Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, μέχρι το τέλος της χρονιάς, είτε με τηλεδιασκέψεις, είτε με εμβόλιμη συνεδρίαση του οργάνου.
Η συμφωνία ΔΝΤ και ΕΕ για την είσοδο του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με χρήματα τελεί σε γνώση του προέδρου του Εurogroup, του προέδρου της Κομισιόν και πολλών ακόμα παραγόντων που βρίσκονται πολύ πάνω από το επίπεδο των τεχνοκρατών.
Όπως μεταδίδει, μάλιστα, ο ανταποκριτής του real.gr στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, αυτό που μένει είναι η κυβέρνηση να συμφωνήσει στα ελάχιστα ανοιχτά σημεία του «staff level agreement – συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού» για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.
«Αν οι τεχνοκράτες αφήνονταν να πάρουν όλες τις αποφάσεις, τότε πάντα η απάντηση θα ήταν “δε γίνεται , δε φτάνουν αυτά”, αλλά στον κόσμο που ζούμε οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους πολιτικούς και ως εκ τούτου με αυτό τον τρόπο θα αποφασιστεί η συμμετοχή του Ταμείου και η βιωσιμότητα του χρέους ως το πέρας της περιόδου αποπληρωμής του», σημειώνει πηγή της ευρωζώνης.
Το εγχείρημα δεν είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο για κανέναν και οι περισσότεροι υπενθυμίζουν ότι στην Ελλάδα έχει γίνει και κανονικό κούρεμα χρέους και μάλιστα το μεγαλύτερο στην ιστορία, το 2012. Αυτό το κούρεμα κατέστησε το χρέος βιώσιμο και ό,τι γίνεται πέραν αυτού έχει απλά χαρακτήρα διευκόλυνσης.
Τα κείμενα εργασίας του ESM που έχει δημοσιεύσει η WSJ δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους κατά 20 μονάδες βάσης με το σύνολο βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμών μέτρων. Παρομοίως το MNI επιβεβαιώνει επίσης τις πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει η Realnews, ήδη από τον Αύγουστο, πως η συμμετοχή του ΔΝΤ θα φτάνει μόλις τα έξι διs. ευρώ (εκ των οποίων μάλλον στο τέλος δεν θα εκταμιευθούν καν όλα).
Για να μπει όμως η Ελλάδα στην κανονικότητα των παραπάνω σχεδιασμών, πρέπει να κάνει πρώτα το βασικό βήμα και να τα βρει με την τρόικα στις απολύσεις και τα μέτρα του 2018. Αν αυτό δεν συμβεί σε επίπεδο τρόικας, θα επιχειρηθεί να γίνει σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Κανείς δε συζητά αυτή τη στιγμή για μέτρα του 2019 και του 2020, όμως πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι προς στιγμή η μόνη απόφαση που υπάρχει για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι αυτή που μιλάει για 3,5% στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Μένει να δούμε για πόσο διάστημα θα ζητείται να επιτυγχάνει η Ελλάδα αυτά τα για πολλούς “απαγορευτικά” πλεονάσματα.