Tην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με εντατικοποιημένη μορφή, αποφάσισαν ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στο δείπνο που τους παρέθεσε αργά χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Συγκεκριμένα, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση, που διήρκησε περί τις τέσσερις ώρες, συμφωνήθηκε να αρχίσουν εντατικές συνομιλίες στην Κύπρο, με το βάρος να πέφτει στους διαπραγματευτές. Στις 9 Ιανουαρίου, οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα μεταβούν στη Γενεύη για να αξιολογήσουν τα μέχρι τότε δεδομένα στις συνομιλίες, στις 11 του μήνα θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12 θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη για το Κυπριακό.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η συμφωνία προβλέπει εντατικοποίηση των συνομιλιών, συνάντηση στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου, κατάθεση χαρτών επί του εδαφικού, και διάσκεψη για το Κυπριακό στις 12 του προσεχούς μηνός.
Στο δείπνο, που παρέθεσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί ανασκόπησαν τη μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών και έκαναν αυτοκριτική για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν. Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι εν συνεχεία, «ύστερα από μια δημιουργική διαβούλευση, απεφασίσθη, όπως επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες με εντατικοποιημένη τη μορφή επί όλων των κεφαλαίων, με διασταυρούμενη τη διαπραγμάτευση».
Στις 9 Ιανουαρίου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Γενεύη, στις 11/1 θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12/1 θα συγκληθεί διάσκεψη για το Κυπριακό, «στην οποία θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά και όσα των εμπλεκομένων μερών απαιτείται», είπε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, «μέχρι τις 9 Ιανουαρίου μεσολαβεί η εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των διαπραγματευτών και των ηγετών, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά, τα οποία υπάρχουν, διαφωνίες που υπάρχουν, (θα γίνει) συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και επί των έξι κεφαλαίων με διασταυρούμενη τη συζήτηση, έτσι ώστε να πετύχουμε περαιτέρω πρόοδο και να φτάσουμε επιτέλους κάποτε σε κάποιο τελικό στάδιο, που θα μας οδηγήσει είτε σε κατ’ ευχήν επιτυχία, είτε, αν δεν υπάρχει το περιθώριο πια, να γνωρίζει ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει».
Ένα θέλω να επαναλάβω, είπε ο κ. Αναστασιάδης, τη δική μας αποφασιστικότητα και, «από ό,τι έχω διαπιστώσει, και της άλλης πλευράς, επιτέλους να δημιουργηθεί τέτοιο γόνιμο έδαφος έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε επιτυχή κατάληξη».
Για την διάσκεψη σημείωσε ότι θα είναι πολυμερής.
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου αν τα θέματα δεν κλείσουν, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Δεν θα οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση. Εκείνο το οποίο γνωρίζω με βάση τα όσα μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει, υπάρχει μεγάλο περιθώριο να καταλήξουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων, και συνεπώς κατά την τριήμερη σύνοδο της Γενεύης να ολοκληρώσουμε κατ’ ευχή και προς όφελος και των δύο κοινοτήτων τις συνομιλίες».