Έντονες πιέσεις την τελευταία στιγμή πριν το Eurogroup- Τι ζητά το ΔΝΤ- Η Ν.Δ διαμηνύει πως δεν πρόκειται να συναινέσει
Συμφωνία με τους θεσμούς πριν από το τέλος του έτους διαβλέπει κυβερνητικός παράγοντας, επισημαίνοντας όμως ότι επ’ ουδενί πρόκειται να γίνουν δεκτά τα σκληρά μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «όχι μόνον αυτή η κυβέρνηση αλλά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί το πακέτο των νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για τη διετία 2019- 2020, που θα πρέπει να νομοθετήσουμε τώρα». Ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, ούτε η συμβιβαστική πρόταση, τα μέτρα αυτά (που θα αφορούν σε μείωση των κύριων συντάξεων και σε δραστική μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο των 5.000- 6.000 ευρώ) να μην ψηφιστούν αλλά να ενταχθούν σε μια “πολιτική συμφωνία”, μπορεί να γίνει αποδεκτό. «Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιδημοκρατικό και δειλό», είπε.
Η κυβερνητική πηγή (που αποδίδεται στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου αν και παρόμοιες αναφορές γίνονται και από παράγοντες του υπ. Οικονομικών) που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θέτει ουσιαστικά το θέμα του εκλογικού κύκλου. Κι αυτό διότι εάν η κυβέρνηση Τσίπρα συμφωνήσει τώρα σε πρόσθετα μέτρα, αυτά τα μέτρα θα κληθεί να εφαρμόσει μία άλλη κυβέρνηση αφού αφορούν την περίοδο 2019-2020. Ακόμα κι αν η παρούσα κυβέρνηση εξαντλήσει και την τελευταία μέρα της 4ετούς θητείας της -κάτι προφανώς δύσκολο- το πακέτο των 4,2 δις θα κληθεί να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση που θα έχει προκύψει από τις εκλογές του φθινοπώρου του 2019 (το απώτατο όριο).
“Κάτι τέτοιο είναι προφανώς πολιτικά ανορθόδοξο και ηθικά μεμπτό”, λένε άλλες κυβερνητικές πηγές.
Από την πλευρά τους, βεβαίως, οι Θεσμοί αφήνουν να εννοηθεί πως θα ζητήσουν συναίνεση και της Ν.Δ που μπορεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση, από την Πειραιώς ωστόσο διαμηνύεται πως “η Ν.Δ δεν θα συναινέσει εκ νέου, όπως έκανε το καλοκαίρι του 2015, σε μία καταστροφική δέσμη μέτρων αλλά ζητά εκλογές ώστε μία νέα κυβέρνηση με νωπή εντολή να διαχειριστεί τις πολιτικές που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος”.
Πηγή κοντά στην ηγεσία της Ν.Δ, μάλιστα, έλεγε πως “ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του για να απαλλαγεί των ευθυνών του ο Τσίπρας”.
Εργασιακά και αξιολόγηση
Από την κυβέρνηση τονίζουν εξάλλου ότι και οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν “κόκκινη γραμμή”. Είπε χαρακτηριστικά ότι «η γραμμή μας είναι πως δεν μπορούν να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο. Πίσω από αυτό δεν θα πάμε». Για να προσθέσει πως η Αθήνα έχει διαβεβαιώσεις και από τον Πιερ Μοσκοβισί και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορεί να μην έχει ευρωπαϊκά δικαιώματα. Η μόνη κριτική προς τους Ευρωπαίους είναι, είπε, «ότι ενώ ξέρουν τι λέει το μνημόνιο που μιλά για βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, στην προσπάθεια τους και την εντολή που έχουν πάρει να είναι και το ΔΝΤ μέσα, υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Στο σκέλος της διαπραγμάτευσης για τη β’ αξιολόγηση και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να κλείσει τίποτε εάν δεν κλείσουν όλα», προσθέτοντας ότι «πλέον είναι περισσότεροι οι παίκτες που επιθυμούν λύση». Διέβλεψε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς, συνολικά για β’ αξιολόγηση- χρέος- πρωτογενή πλεονάσματα πριν από τα Χριστούγεννα, ακόμη και εάν απαιτηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 20 ή 22 του μηνός. Είπε ότι «στο τέλος του 2016 θα γνωρίζουμε τους βασικούς στόχους της συμφωνίας και εάν το ΔΝΤ είναι μέσα». Ενώ, μπορεί να χρειαστεί και μια επάνοδος των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα.
Υποστήριξε δε πως εάν δεν υπήρχε η εμπλοκή του ΔΝΤ και ήταν μόνον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση θα είχε κλείσει πριν από 2- 3 εβδομάδες. Όμως, προσέθεσε, η εντολή από την ευρωζώνη είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να έχει και το ΔΝΤ.
Εκτίμησε παράλληλα ότι στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ. Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε ότι αυτοί θα επανεξεταστούν προς το τέλος του προγράμματος το 2018.
«Η κυβέρνηση αντιστέκεται στα μέτρα του ΔΝΤ, η ΝΔ δεν έχει πρόβλημα να υπογράψει ό,τι και αν της ζητήσουν», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές
Στην πολιτική σύγκρουση που έχει στο επίκεντρό της τις αξιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρενέβησαν κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας τις διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως υποστηρίζουν.
«Η κυβέρνηση», αναφέρουν, «αντιστέκεται στα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ. Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία θέλει να αποτύχει αυτή η κυβέρνηση και δεν έχει κανένα πρόβλημα να υπογράψει ό,τι μέτρο και αν της ζητήσουν».