ΥΛΙΚΑ
Για τη σούπα:
- 1/2 κιλό σέλινο
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό χοιρινό μπούτι ή σπάλα, χωρίς κόκαλοκομμένο σε μεγάλες μπουκιές
- 150 γρ. λευκό κρασί προαιρετικά
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 μέτρια σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 1,5 εκ.
- 500 γρ. πράσα καθαρισμένα (μόνο το λευκό μέρος)
- 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 κύβο λαχανικών
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
- 2 λεμόνια χυμό και ξύσμα ξεχωριστά
- 2 μέτρια αυγά
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίστε το σέλινο, και όλα τα λαχανικά. Κόψτε τo σέλινο σε κομμάτια 10 εκ. κρατώντας μερικά τρυφερά φύλλα για το σερβίρισμα.
- Σε άφθονο νερό που βράζει βράστε το σέλινο για 2-3 λεπτά, σουρώστε και κρατήστε στην άκρη.
- Παράλληλα, ετοιμάστε τα υπόλοιπα λαχανικά, κόψτε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.
- Σε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα, σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι μαζί με τη σελινόριζα και τα πράσα.
- Αφαιρέστε από την κατσαρόλα, προσθέστε το υπόλοιπο λάδι και σε αυτό σοτάρετε το κρέας.
- Αν η κατσαρόλα σας δεν είναι πολύ μεγάλη, το κάνετε αυτό λίγο-λίγο μιας και θέλουμε να πάρει καλό χρώμα το κρέας μας και να μην βράσει.
- Σβήστε με το λευκό κρασί και το αφήστε να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ.
- Καλύψτε το κρέας με καυτό νερό, προσθέστε τον κύβος λαχανικών, αλατοπιπερώστε ελαφρά και σιγοβράστε για 45 λεπτά.
- Προσθέστε τη σελινόριζα, τα πράσα και το σέλινο και σιγοβράστε για άλλα 30 λεπτά.
- Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέστε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα φύλλα από τα σέλινα που κρατήσατε.
- Όταν το κρέας έχει βράσει και είναι μαλακό, το ίδιο και τα λαχανικά αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε το φαγητό να κρυώσει λιγάκι.
Παράλληλα ετοιμάστε το αυγολέμονο:
- Χτυπήστε τους κρόκους καλά, προσθέστε το χυμό λεμονιού και το corn flour διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό.
- Προσθέστε λίγο ζουμί από το φαγητό συνεχίζοντας το κτύπημα.
- Ρίξτε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και κουνήστε το δεξιά-αριστερά φροντίζοντας να πάει παντού.
- Σιγοβράστε για λίγο ακόμα μέχρι να πήξει η σάλτσα, προσθέστε λίγο από το ξύσμα του λεμονιού και σερβίρετε.
Πηγή:maggicooking.gr