Είναι πολύ αυστηρός ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και λίγο σφιγμένος. Δεν υιοθέτησε ποτέ το στιλ του «αγαπητού πολιτικού». Και έπρεπε να φτάσει σε ηλικία 72 ετών για να μάθει να κάνει Like στο Facebook.
Ωστόσο, μια από τις βασικές αρχές της προεκλογικής του εκστρατείας είναι ότι «η ομάδα του προσαρμόστηκε, επειδή δεν είχαν χρήματα, και πρωτοπόρησε στη χρήση του ίντερνετ τις τελευταίες εβδομάδες του εκλογικού μαραθώνειου. Δημιούργησε ομάδες WhatsApp και έκανε διαφήμιση στο Twitter. Ηταν πολύ επαγγελματίες» δήλωσε ο αναλυτής Thomas Meyer.
Το ίδιο έκαναν φυσικά και στο αντίπαλο στρατόπεδο, του ακροδεξιού υποψηφίου, όπου όλοι χειρίζονται τα social media στην εντέλεια, εδώ και χρόνια.
Επί χρόνια, ο Βαν ντερ Μπέλεν προσπαθούσε να αιχμαλωτίσει το κοινό του, με το καθηγητικό του ύφος. Ελάχιστοι ήταν ικανοποιημένοι από τον τρόπο που μιλούσε, με τεράστιες παύσεις μετά την ερώτηση ενός δημοσιογράφου. Στην πραγματικότητα σταματούσε μερικά δευτερόλεπτα, αλλά έμοιαζαν με αιωνιότητα στην τηλεόραση. Ο Οικολόγος υποψήφιος ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ως ανεξάρτητος, αλλά το κόμμα τελικά τον χρηματοδότησε.
Αναγκάστηκε ωστόσο να κάνει εκστρατεία για την «αυστριακή ταυτότητα» και την «πατρίδα» προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ακροδεξιό αντίπαλό του. Για τις προεκλογικές του αφίσες φωτογραφήθηκε σε ένα τυπικό αυστριακό τοπίο ενώ η λέξη ΠΑΤΡΙΔΑ ήταν γραμμένη σε όλο το μήκος της εικόνας.
Ο Μπέλεν αρνήθηκε στον ακροδεξιό Χόφερ να του κλέψει τα συνθήματα, παρότι ο ίδιος θεωρείται ο εκλεκτός των καλλιτεχνών, των ανθρώπων της πόλης, των διανοούμενων, των φεμινιστριών, των μειονοτήτων. Το μεγάλο του στοίχημα ήταν να πείσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που δεν του έδωσαν τη νίκη την πρώτη φορά.
Ο Μπέλεν κατηγορήθηκε από τον ακροδεξιό αντίπαλό του ότι είναι «ισλαμο-αριστερός», γιατί υπερασπίζεται όλες τις θρησκευτικές ελευθερίες. Προσπάθησε επίσης να σπάσει την εικόνα που είχε δημιουργηθεί ότι είναι αριστερός και άθεος. Τα γένια του και οι πολιτικές του θέσεις δύσκολα περνούσαν στον αγροτικό και επαρχιακό κόσμο της Αυστρίας, για τον οποίο οικολόγος είναι κάποιος που καπνίζει ναρκωτικά και μιλάει για τον Μάη του 1968.
«Ο Μπέλεν είναι όπως το καρπούζι. Πράσινος απ’έξω και κατακόκκινος από μέσα. Ενας σοσιαλιστής δηλαδή», τον κατηγορούσε ως πρόσφατα ο προηγούμενος αντίπαλός του Αντρέας Κόλ. Ωστόσο, οι οπαδοί των Πρασίνων δεν συμφωνούν: θεωρούν ότι ο υποψήφιός τους είναι πολύ φιλελεύθερος στα οικονομικά θέματα.
Το μεγάλο θέμα στο οποίο χρειάστηκε να αγωνιστεί πραγματικά απέναντι στον ακροδεξιό αντίπαλό του, ο Μπέλεν ήταν οι μετανάστες. Πολλές φορές επανέλαβε ότι οι μετανάστες έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις και ότι θα είναι αναγκασμένοι να ζήσουν με τον τρόπο που θέλουν οι Αυστριακοί. Περίπου 130.000 άτομα έχουν μεταναστεύσει στην Αυστρία από το 2015.
Επαιξε επίσης πολύ με το φόβο, λέγοντας ότι μια ενδεχόμενη νίκη των ακροδεξιών θα οδηγούσε την έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ και αυτό δεν το επιθυμεί η πλειοψηφία των πολιτών, ούτε οι οικονομικοί κύκλοι της Αυστρίας.
Πηγή: iefimerida.gr