Συγκλονιστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν το εύρος της “αφαίμαξης” που υπέστη κατά τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα φέρνει στο φως μελέτη του Ινστιτούτου της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η συνολική περιουσία των Ελλήνων μειώθηκε κατά 587 δισ. ευρώ μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης και 3 χρόνια στασιμότητας.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του ινστιτούτου μελετών της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse για το 2016, τα οποία δημοσιεύει το «Βήμα». Σύμφωνα με αυτά, κάθε ελληνικό νοικοκυριό έχασε κατά μέσο όρο 67.703 ευρώ τα χρόνια της κρίσης, καθώς η μέση αξία της περιουσίας τους από τα 165.410 ευρώ το 2007 υποχώρησε κατά 41% το 2016, στα 97.706 ευρώ.
Το γεγονός αυτό συνέβαλε στη μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια στη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες.
Με βάση τους υπολογισμούς, η μεσαία τάξη της χώρας μα αποτελεί πλέον μόλις το 20% του πληθυσμού, από το 50% την εποχή που η Ελλάδα γινόταν μέλος του ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνει άλλες προσεγγίσεις που κάνουν λόγο για πτωχοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.
Είναι χαρακτηριστικό πως η μεσαία τάξη θεωρείται “ατμομηχανή” της οικονομίας σε όλες τις δυτικές οικονομίες. Προκύπτει, ως εκ τούτου, επιτακτικά το ερώτημα εάν και κατά πόσο μπορεί η χώρα να προσδοκά ανάπτυξη -πέραν των ευμετάβλητων εξωγενών παραγόντων, όπως οι ξένες ιδιωτικές επενδύσεις και ο τουρισμός- με ραγδαία και βίαια συρρικνούμενη τη μεσαία τάξη. Το ερώτημα αντανακλά και στην παράμετρο της ιδιωτικής κατανάλωσης που είναι βασική στην επιτυχία των προϋπολογισμών που καταθέτουν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.