Πρωταγωνιστικό ρόλο στις γεωπολιτικές ισορροπίες στο Αιγαίο αναλαμβάνει απ΄ ότι φαίνεται η Γερμανία, καταλαμβάνοντας το κενό που εκ των πραγμάτων δημιουργεί η μεταβατική περίοδος στις ΗΠΑ από την προεδρία Ομπάμα στην προεδρία Τραμπ. Μετά την παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ στο Κυπριακό και την τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Αλέξη Τσίπρα κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ρητά το ζήτημα των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων, το Βερολίνο κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία του και μάλιστα ηγετική στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αιγαίο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα θέλει να τερματίσει την παρουσία αυτή, η οποία εκ των πραγμάτων εκτός από το προσφυγικό αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την αποφυγή ακραίων τουρκικών ενεργειών έναντι της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την FAZ, που επικαλείται πηγές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και το γερμανικό υπουργείο Αμυνας, το Βερολίνο θα στείλει στα μέσα Δεκεμβρίου μία φρεγάτα στο Αιγαίο, η οποία θα αντικαταστήσει την ολλανδική στην ηγεσία της ναυτικής μονάδας.
Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ζήτησε στα τέλη Οκτωβρίου να τεθεί τέλος στην αποστολή και το ίδιο έχει ζητήσει και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, εντούτοις «η γερμανική φρεγάτα “Sachsen” θα καταπλεύσει στα μέσα Δεκεμβρίου στη Μεσόγειο και προετοιμάζεται να αναλάβει την ηγεσία της μονάδας, έτσι ώστε να συνεχιστεί η δραστηριοποίηση της συμμαχίας στο Αιγαίο» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας στην γερμανική εφημερίδα. Το πλοίο αυτό θα αντικαταστήσει την ολλανδική φρεγάτα, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Συμμαχίας που προβλέπει την εκ περιτροπής ανάληψη της ηγεσίας.
Οπως είπε ο Γερμανός ναύαρχος Κάι-Αχιμ Σένμπαχ στην κυριακάτικη έκδοση της FAZ, «το καθήκον μας είναι σαφές: να παρατηρούμε και να αναφέρουμε. Η συνεργασία με τις τουρκικές και τις ελληνικές αρχές καθώς επίσης και με την Frontex είναι να παρεμποδίζουμε τους διακινητές και να σταματήσουμε την μετανάστευση».
«Η απόφαση αυτή είναι σημαντική διότι, σύμφωνα με την πρόβλεψη για την εκ περιτροπής ανάληψη της ηγεσίας της αποστολής στο Αιγαίο, θα έπρεπε να την αναλάβει η Τουρκία, κάτι τέτοιο όμως έχει αποκλεισθεί -όπως άλλωστε και μια ελληνική ηγεσία της αποστολής- από τη συμφωνία που έγινε τον Φεβρουάριο και υπήρχαν φόβοι ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιούσε την πρόβλεψη αυτή ως επιχείρημα για να να σταματήσει την αποστολή» γράφει η Frankfurter Allgemeine.