Τον ψύχραιμο, ανοδικό, βηματισμό των Ευρωπαϊκών Αγορών, ακολούθησε και το Χ.Α., κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, όμως η νευρικότητα ήταν έκδηλη και στο διεθνές κλίμα, αλλά και στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης του οποίου μπορεί να ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η σημερινή “ψυχραιμία” των Ευρωπαϊκών δεικτών, στον απόηχό του χθεσινού Ιταλικού δημοψηφίσματος, οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ευρωπαϊκές Αγορές είχαν “συνηθίσει” στην ιδέα του “Όχι”, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους, πυροσβεστικά έδρασε η αποτυχία του Ακροδεξιού υποψήφιου στις Προεδρικές εκλογές της Αυστρίας και πολύ περισσότερο οι διαβεβαιώσεις του Mario Draghi για παρέμβαση της ΕΚΤ, εφόσον χρειαστεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις πρωινές ώρες, στην Ασία, το ευρώ βρέθηκε να κατρακυλά σε χαμηλά 20 μηνών, έναντι του Δολαρίου, για να ανακάμψει, σχετικά, στην συνέχεια, ενώ μία προσεκτικότερη ματιά στην σημερινή πορεία του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου θα διαπιστώσει ότι η επιφανειακή ψυχραιμία πολύ εύκολα μπορεί να δώσει την θέσης στον εκνευρισμό και την επιφυλακτικότητα και πάρα πολλά, για το επόμενο διήμερο, θα κριθούν από τις εξελίξεις που θα αφορούν την Ιταλική Τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (η οποία έκλεισε τη συνεδρίαση με σημαντικές απώλειες).
Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ο δείκτης FTSE MIB ξεκίνησε στο “βαθύ κόκκινο” με απώλειες που πλησίασαν το 2%, γύρισε σε θετικό πρόσημο και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει γυρίσει σε απώλειες που πλησιάζουν την μία ποσοστιαία μονάδα.
Το μόνο που δείχνει σίγουρο είναι ότι ο Ιταλός Υπουργός Οικονομίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δεν θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ενώ η Κοινοπραξία των Τραπεζών που πρέπει να αποφασίσει αν θα εγγυηθεί την ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena με 5 δισ. ευρώ, εξετάζει τις επιλογές της.
Οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, είναι βέβαιο ότι θα “ταρακουνήσει” για τα καλά τις Ευρωπαϊκές Αγορές.
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “μπορεί το Ιταλικό δημοψήφισμα να επιβεβαίωσε την άνοδο του Ευρωσκεπτικισμού και στην Ιταλία, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συντριπτική πολιτική συναίνεση εναντίον του Ευρωπαϊκού νομίσματος”. Μακροπρόθεσμα πάντως, τα βαθιά οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας παραμένουν.
“Το αποτέλεσμα του Ιταλικού δημοψηφίσματος είναι σίγουρα πιστωτικά αρνητικό”, σύμφωνα με την DBRS. Σύμφωνα με τον οίκο, η ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena είναι πρωταρχικής σημασίας για την αξιολόγηση της Ιταλίας, ενώ η χαμηλή ανάπτυξη της Χώρας είναι πολύ ανησυχητική και θα πληγεί περαιτέρω από την πολιτική αστάθεια.
Ερχόμενοι στο Χ.Α., χαμηλότερο άνοιγμα προέβλεπαν οι αναλυτές στις πρωινές τους εκτιμήσεις, με τους επενδυτές να αναζητούν νέα από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης συνδυάστηκε με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές που απορρόφησαν την αρχική προσφορά, με αποτέλεσμα η συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου να βρει τον τζίρο στα 10,1 εκατ. (0,5 εκατ. τα “πακέτα”, λόγω ΟΤΕ), όμως στην συνέχεια η συναλλακτική δραστηριότητα μειώθηκε σημαντικά.
Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου “Επαφές με Επενδυτές είχαν τα προηγούμενα 24ωρα υψηλόβαθμα στελέχη των τεσσάρων Ελληνικών, συστημικών, Τραπεζών, σε road show που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Εννέα στις δέκα ερωτήσεις αφορούσαν τα NPLs (οι Ξένοι αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τον στόχο μείωσης των ‘κόκκινων’ δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019). Το άλλο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τις συζητήσεις και είναι απόρροια της επίτευξης, ή όχι των στόχων μείωση των NPLs, ήταν το ενδεχόμενο ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης.
Προβληματισμό εξέφρασαν και για την εξέλιξη των επισφαλειών δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη φρενάρει η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ένα ακόμη θέμα, στο οποίο επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους οι Ξένοι ήταν η έκθεση των Ελληνικών Τραπεζών στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), κυρίως το υψηλό κόστος του”.
“Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι η ελάφρυνση χρέους, θα συμβάλλουν η Ελλάδα να αποκτήσει βιώσιμο χρέος και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, καθώς τα επιτόκια και τα τοκοχρεολύσια ελάχιστα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο Ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό, ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους” επανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
“Δεν θα συναφθεί, σήμερα, κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας”, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως “δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του Ιταλικού δημοψηφίσματος” και πρόσθεσε πως “μερικές Ιταλικές Τράπεζες έχουν ζητήματα, αλλά όχι ολόκληρος ο Τραπεζικός Τομέας της Ιταλίας”, επισημαίνοντας πως “η πολιτική αστάθεια καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη για την Ιταλία και την Ευρωζώνη”.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, όπως προαναφέρθηκε, οι βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση αρκετά μακριά από τα υψηλά ημέρας και βασικός “υπαίτιος” ήταν ο Τραπεζικός κλάδος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης (+2,99%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 834,32 μονάδες (+5%), η μετοχή της Alpha Bank (+2,79%) μέχρι τα 1,87 ευρώ (+4,47%), της Εθνικής (+3,17%) μέχρι τα 0,227 ευρώ (+7,08%), της Eurobank (+3,06%) μέχρι τα 0,73 ευρώ (+6,26%) και της Πειραιώς (+2,55%) μέχρι τα 0,207 ευρώ (+5,61%).
Υπενθυμίζεται ότι για να εκδηλωθεί το επόμενο ανοδικό κύμα, θα χρειαστεί σημαντική αύξηση των συναλλαγών και κλεισίματα: υψηλότερα των 851 μονάδων για τον Τραπεζικό δείκτη, των 1,95 ευρώ για την Alpha Bank, των 0,236 ευρώ για την Εθνική, των 0,74 ευρώ για την Eurobank και υψηλότερα των 0,213 ευρώ για την Πειραιώς.