Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, έχει ήδη στο γενικό του πλαίσιο την έγκριση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ – ωστόσο, επειδή η ταραχώδης εμπειρία των τελευταίων δύο χρόνων έχει δείξει ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής ουδείς θεωρεί «κλειδωμένο» τον συμβιβασμό έως ότου εκδοθεί το αποψινό κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών.
Τα τρία βήματα του οδικού χάρτη
Υπό αυτή την αίρεση, ο οδικός χάρτης που θα μπει στο τραπέζι του Eurogroup περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες:
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα διαπιστώσουν «σημαντική πρόοδο» στο ελληνικό πρόγραμμα και θα θέσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας και στις τελευταίες ανοιχτές εκκρεμότητες της αξιολόγησης – ήτοι, τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό του 2018 και τα ενεργειακά ζητήματα.
Στο θέμα του χρέους θα υπάρξει κατ’ αρχήν απόφαση για εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης στις αρχές του 2017, με την προϋπόθεση να έχει κλείσει έως τότε η αξιολόγηση. Παράλληλα θα δρομολογηθεί η «επεξεργασία» των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά το 2018.
Στο θέμα των στόχων για τα πλεονάσματα ο πήχης θα διατηρηθεί στο 3% με 3,5% έως το 2021, με πιθανή όμως «ρήτρα ανάπτυξης» – ήτοι, με ανοιχτό ενδεχόμενο επανεξέτασής τους μετά το 2018 αναλόγως της πορείας του προγράμματος και της οικονομίας. Σε αντιστάθμισμα, η ελληνική πλευρά θα κληθεί να δεσμευτεί για επέκταση και μονιμοποίηση του «κόφτη» – ή ενός αντίστοιχου μηχανισμού – προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των υψηλών στόχων.
Κλειδί η στάση του ΔΝΤ
Καταλυτικός παράγοντας στο εάν τελικά θα προχωρήσει αυτό το σχέδιο συμβιβασμού είναι η στάση που θα τηρήσει απόψε το ΔΝΤ, το οποίο και θα εκπροσωπηθεί στο Εurogroup από τον Πολ Τόμσεν.
Ελληνικές κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι τυχόν «ακραίες απαιτήσεις δεν θα μπουν καν σε συζήτηση» , δείχνοντας προς το γνωστό αίτημα για λήψη προληπτικών μέτρων 4,2 δις ευρώ μετά το 2018.
Κύκλοι των Βρυξελλών, ωστόσο, επιμένουν ότι τέτοια συζήτηση δεν θα ανοίξει στο αποψινό Eurogroup και πως συζητείται ήδη «φόρμουλα ανοχής» από το ΔΝΤ».
Το σενάριο της «ανοχής»
Με βάση αυτή τη φόρμουλα, το Ταμείο θα αποδεχθεί τον «κόφτη» στο μέτωπο των πλεονασμάτων, θα διατηρήσει τις επιφυλάξεις του για το εάν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αρκούν για να το καταστήσουν βιώσιμο, αλλά θα αποδεχθεί να προχωρήσει από κοινού με τους ευρωπαίους στην επεξεργασία των μεσοπρόθεσμων και πιο αποτελεσματικών μέτρων.
Εάν προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός η τελική συμφωνία ευρωζώνης – ΔΝΤ για το χρέος θα παραπεμφθεί στον Ιανουάριο, ενώ θα μεσολαβήσει και μια ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup για να κλείσει πλήρως η δεύτερη αξιολόγηση.
Ήδη, γι’ αυτή τη συνεδρίαση, συζητούνται ήδη οι ημερομηνίες της 19ης και 20ης Δεκεμβρίου.
tvxs.gr