Γράφει ο Σεραφείμ Π. Κοτρώτσος
Πάμε σε εκλογές; Όπως αναμενόταν τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες (ως αντίδραση στους εκβιασμούς των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για αρκετά χρόνια μετά το 2018) “χτύπησαν κόκκινο” μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος 617 εκατ. σε περίπου 1.600.000 συνταξιούχους.
Η Νέα Δημοκρατία σπεύδει δημοσίως περίπου να προεξοφλήσει το εκλογικό σενάριο, αν και στις συζητήσεις που κάνει κανείς με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιλαμβάνεται πως μάλλον απεύχονται κάτι τέτοιο.
Η ανάγνωση, όμως, είναι διττή. Με την ίδια ευκολία που θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς την άποψη πως η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα είναι καθαρά εκλογικού προσανατολισμού, θα μπορούσε και να ισχυριστεί πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο απομακρύνεται.
Πολλά θα κριθούν τις επόμενες ώρες από κάποια επίσημη αντίδραση των Θεσμών και ειδικά του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Πηγές των Βρυξελλών αντέδρασαν προσώρας ήπια. Και όλα δείχνουν πως ουδείς θα θέσει “βέτο”. Άλλωστε, πλην της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, με βάση τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, η διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα των 2,5 δις που επιτυγχάνει η ελληνική οικονομία δεν εμπίπτει σε κάποια μνημονιακή απαγόρευση.
Για, δε, τα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό, οι πληροφορίες θέλουν τους Θεσμούς να υποδέχονται μάλλον θετικά τις εξαγγελίες αφού άπαντες αντιλαμβάνονται πως είναι αναγκαία μέτρα αποφόρτισης του κλίματος που έχει δημιουργηθεί σ αυτές τις περιοχές.
Προς επίρρωση όλων αυτών, υπάρχει και το προηγούμενο της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά που κι εκείνη είχε κάνει διανομή κοινωνικού μερίσματος περίπου 500 εκατ. την άνοιξη του 2014.
Τα πράγματα είναι μάλλον απλά. Ο Αλέξης Τσίπρας θέτει αναμφισβήτητα τον κυβερνητικό μηχανισμό σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο εάν ΔΝΤ και Βερολίνο συγκλίνουν σε κοινή θέση που θα περικλείεται στο πλαίσιο “και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018 αλλά και πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ώστε να επιτυγχάνονται τα πλεονάσματα”. Αυτός ο διόλου απίθανος συγκερασμός των απαιτήσεων του Ταμείου και του Σόϊμπλε αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη για τον Αλέξη Τσίπρα. Και τότε, ίσως αναγκαστεί να οδηγηθεί σε εκλογές, οπότε η ανακοίνωση των φιλολαϊκών μέτρων αποτελεί -όπως πιστεύουν κυβερνητικά στελέχη- απόδειξη των καλών προθέσεων της κυβέρνησης και του κοινωνικού προσήμου που έχει η πολιτική της σε αντίθεση με εκείνη της Ν.Δ, η οποία, άλλωστε, αντέδρασε στην πρωθυπουργική εξαγγελία.
Το εφιαλτικό σενάριο ενός ακραίου εκβιασμού το καλλιεργεί ίσως με τις δηλώσεις του (“μέτρα ή Grexit”) ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε αλλά ακόμα κι εκείνος γνωρίζει πως είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να βρεθεί η Ελλάδα στη δίνη πολιτικής αστάθειας ενώ η Ευρώπη έχει εισέλθει στον εκλογικό κύκλο των Ολλανδικών, Γαλλικών και Γερμανικών εκλογών αλλά και της ανεξέλεγκτης μεταβλητής των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία.
Παράλληλα, με τις εξαγγελίες του ο πρωθυπουργός διευκολύνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Αν.Ελ όταν κατά την περίοδο των εορτών θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους ψηφοφόρους τους. “Μπετονάρουν”, δε, τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες καθώς αποκτούν επιχειρήματα να συνεχίζουν να στηρίζουν απρόσκοπτα τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Υπάρχει, όμως, και η ανάποδη ανάγνωση. Ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει 617 εκατ. στη χριστουγεννιάτικη αγορά και τονώνει την οικονομία αλλά και το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων (οι οποίοι ότι εισπράξουν στις 22 Δεκεμβρίου θα το δώσουν σε άνεργα παιδιά, εγγόνια και αγορές) για να εξασφαλίσει χρόνο και ανοχή στην πιθανή περίπτωση που θα εξαναγκαστεί σε μία ακόμα υποχώρηση εάν πιεσθεί μέχρι εξαντλήσεως από τους δανειστές για περιγραφή πρόσθετων μέτρων 4,2 δις για την περίοδο 2019-2020. Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός με τη συγκεκριμένη παροχή δείχνει τι μπορεί και τι θέλει να κάνει με τα πλεονάσματα που θα προκύψουν από την υφεσιακή πολιτική της λιτότητας και της υπερφορολόγησης. Επιστρέφει ένα πολύ μικρό μέρος εκείνων που έχουν αφαιρεθεί από τα νοικοκυριά.
[Ειρήσθω εν παρόδω, η τελευταία έκθεση της Credit Suisse έδειξε πως με τις μνημονιακές πολιτικές μετά το 2010 έχουν χαθεί περίπου 600 δις από τους Έλληνες!]
Το νόμισμα, λοιπόν, των πρωθυπουργικών εξαγγελιών έχει δύο όψεις: εκλογική ετοιμότητα και εκλογές εάν χρειαστεί αλλά και εκδήλωση καλών προθέσεων προς την κοινωνία, την ανοχή της οποίας επιδιώκει για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του επώδυνου συμβιβασμού της δεύτερης αξιολόγησης και την εξασφάλιση πολιτικού χρόνου.
Τι ισχύει από τα δύο; Δύσκολο να προβλέψει κανείς καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από το σχέδιο που έχουν άλλοι εκτός Ελλάδας.
Σε ότι αφορά, ωστόσο, τις προθέσεις της κυβέρνησης η λογική ανάγνωση καταλήγει στο ότι οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα εμφορούνται από την πρόθεσή του να μην οδηγηθεί σε εκλογές. Μηχανισμούς πολιτικής, κοινωνικής και επικοινωνιακής εξισορρόπησης δημιουργεί και αυτό θα έχει συνέχεια και με επιπλέον κοινωνικά μέτρα. Ίσως άμεσα…