Η αποτυχία να συναντηθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ μετά την άρνηση του Στ. Θεοδωράκη να συνεχίσει τις συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ για κοινή εκλογική κάθοδο των τριών χώρων, άνοιξε την όρεξη σε πρώην στελέχη του Κινήματος που απείχαν των διαδικασιών ανασυγκρότησης του χώρου, να αναζητήσουν νέους δρόμους για την πολιτική έκφραση του προοδευτικού Κέντρου. Ο
πολύπαθος χώρος της Κεντροαριστεράς περνάει άλλη μία φάση αναζήτησης σχημάτων και εκλογικών συνεργασιών καθώς διαπιστώνει ότι η έκφραση του χώρου απειλείται ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω απουσίας ενότητας και ηγετικής φυσιογνωμίας που θα μπορούσε να ενώσει κάτω από μία «ομπρέλα» όλα τα στελέχη.
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ
Στο ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά έχει επιλέξει την μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση και την γραμμή των ίσων αποστάσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά την προοπτική συνεργασιών στο ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, στελέχη που βρίσκονται κοντά στην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι το Κίνημα και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες αλλά οι προσωπικότητες του χώρου καθώς και κινήσεις της Σοσιαλδημοκρατίας δεν μπορούν να θέσουν όρους στο ΠΑΣΟΚ που αποτελεί τον πυρήνα της Κεντροαριστεράς. Στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν καταγράψει ότι δημοσκοπική επιστροφή πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που είχαν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Παράλληλα εκτιμούν ότι μία κίνηση στελεχών που θα σηματοδοτούσε επανασυσπείρωση της παράταξης θα μπορούσε να δώσει δυναμική στην Δημοκρατική Συμπαράταξη να ξεφύγει από τα ποσοστά της τάξης του 5%. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμούν ότι δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί νέο κόμμα σε αυτήν την φάση και συσπειρώνονται γύρω από την δυναμική που αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά.
Η νέα πρωτοβουλία των …58
Δυναμική αναπτύσσει το πολιτικό εγχείρημα στο οποίο φαίνεται να δραστηριοποιούνται πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γ. Φλωρίδης και ο Γιάννης Ραγκούσης με την συμμετοχή του Στ. Θεοδωράκη και τμήματος του Ποταμιού όπως είναι η «Μεταρρύθμιση». Σύμφωνα με στελέχη που συμμετέχουν στο εγχείρημα, η κίνηση έχει την δυναμική της πρωτοβουλίας των 58 από την οποία δημιουργήθηκε η ΕΛΙΑ και κατόπιν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και στην οποία συμμετέχουν πολιτικοί και πρώην βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, πρώην στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ αλλά και στελέχη που προσδιορίζονται στον χώρο του Προοδευτικού Κέντρου.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το εγχείρημα θα προχωρήσει με επιτυχία στην προοπτική δημιουργίας ακόμα και πολιτικού σχηματισμού καθώς εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει φτάσει στα όρια της. Ο Γ. Ραγκούσης σε ομιλίες του και συζητήσεις με κινήσεις πολιτών τονίζει την ανάγκη εκλογής του επικεφαλής από την βάση όπως έχει δηλώσει και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά, ενώ ο Γ. Φλωρίδης σε συνέντευξή του έχει αναφέρει ότι «κινδυνεύει να σαπίσει η υπόθεση της ίδρυσης ενός νέου κόμματος στον χώρο του μεταρρυθμιστικού, προοδευτικού Κέντρου. Είναι ώρα δράσης και οριστικών αποφάσεων».
Στο παρασκήνιο στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι οι πρωτοβουλίες της άλλης πλευράς της Κεντροαριστεράς υπερπροβάλλονται από τα ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση με στόχο να κάνουν ζημιά στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Την ίδια στιγμή στελέχη της πρωτοβουλίας επιρρίπτουν ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση που βρίσκεται ο χώρος της Κεντροαριστεράς.
Η Κεντροαριστερά ξορκίζει τις άμεσες εκλογές…
Τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και η νέα πολιτική πρωτοβουλία που βρίσκεται στα σπάργανα ξορκίζουν τις άμεσες εκλογές γιατί γνωρίζουν ότι από την μία πλευρά είναι ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια εκλογική διαδικασία και από την άλλη φοβούνται ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας θα διεκδικήσει και τον χώρο του προοδευτικού κέντρου χωρίς να υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις. Για τον λόγο αυτό βιάζονται να ολοκληρώσουν τις πρωτοβουλίες για το άνοιγμα της Κεντροαριστεράς στην κοινωνία προκειμένου να λάβουν θέσεις μάχης και να καταγραφούν σε πιθανές εκλογές.
Ο ρόλος των Σημίτη, Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου
Σε αυτό το σκηνικό ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνει, πιστεύοντας όμως – όπως έγραψε στο τελευταίο του βιβλίο- ότι οι εξελίξεις στον χώρος της Κεντροαριστεράς θα έχουν ως επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ.
Αντίστοιχα ο Ευ. Βενιζέλος παρά την επίθεση που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και εσωκομματικούς του αντιπάλους οι οποίοι τον κατηγορούν ότι θα φύγει από το ΠΑΣΟΚ και θα συνεργαστεί με την ΝΔ, ο ίδιος διατηρεί μία σχετική πολιτική αυτονομία αλλά θα παραμείνει μέχρι τέλους στο ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρουν συνεργάτες του. Ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αντιδράσει έντονα στην περίπτωση όπου μετά τις εκλογές, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν δεχτεί να ενταχθεί σε κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας ή εάν επιστρέψει ο Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου δεν φαίνεται να βιάζεται να συνεργαστεί με την Χαριλάου Τρικούπη. Έχει εξαπολύσει μετωπική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ συντονίζοντας τον βηματισμό του με το ΠΑΣΟΚ αλλά η συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων φαίνεται ότι θα αποτελέσει αντικείμενο νέων συζητήσεων καθώς ο κ. Παπανδρέου αποτελεί το κόκκινο πανί για αρκετά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη μετά την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ.
toc.gr