Όταν πριν περίπου δύο χρόνια είχε εκφρασθεί στη δημόσια σφαίρα η άποψη περί “μιας σοβαρής Χρυσής Αυγής” με την οποία θα μπορούσε να συνεργασθεί η Ν.Δ, δικαίως πολλοί την κατέκριναν, κάνοντας λόγο για προσπάθεια να “ξεπλυθεί” το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου από το ακροδεξιό και ναζιστικό προφίλ του.
Μεταξύ εκείνων που δικαίως εξεγέρθηκαν ήταν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος διατυπώνει μια ακόμα πιο “ακραία” άποψη και υποστηρίζει πως εάν η Χρυσή Αυγή κάνει βήματα για εκδημοκρατισμό πρέπει να στηριχθεί από το πολιτικό σύστημα για να επέλθει η σύγκλιση.
Σε συνέντευξή του στην “Βραδυνή της Κυριακής” αναφέρει:
«Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης».
«Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα».
Η άποψη αυτή προκαλεί ήδη τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως πρέπει να ληφθεί υπόψη πως διατυπώνεται από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, έναν έγκριτο νομικό και καθηγητή Πανεπιστημίου. Κι αυτό την καθιστά ακόμα περισσότερο τολμηρή και για πολλούς ακόμα περισσότερο επικίνδυνη.
Κυβερνητικές πηγές αξιολογούσαν ως “άκρως προβληματικές” και “πολιτικά επικίνδυνες” τις συγκεκριμένες απόψεις του Νίκου Παρασκευόπουλου, ενώ υπουργοί δήλωναν αιφνιδιασμένοι από την “επιστημονική” και “πολιτική” προσέγγιση του υπουργού. Δυσφορία εκδήλωναν και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού την ώρα που το θέμα λαμβάνει διαστάσεις και είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει έντονες συζητήσεις.
Ο κ. Παρασκευόπουλος θεωρεί ίσως πως η παρουσία τριών βουλευτών της Χ.Α στην επίσκεψη μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής μαζί με τον υπουργό Άμυνας στο Καστελόριζο αποτελεί δείγμα υπαγωγής του κόμματος αυτού στους δημοκρατικούς θεσμούς. Αλλιώς δεν εξηγείται ο συσχετισμός.
Και φυσικά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίζεται -ίσως άθελά του- να δρα ως άτυπος συνήγορος της Χρυσής Αυγής, βουλευτές της οποίας μόλις προχθές επιτέθηκαν με χυδαίες εκφράσεις κατά του υπουργού Οικονομικών, ενώ σε τίποτε δεν φαίνεται να έχουν μεταμεληθεί σχετικά με όσα έχουν πράξει στο παρελθόν, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από στελεχός τους.
Για τη σημαία
Ακόμη ο πρώην υπουργός ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση για την αποποινικοποίηση του καψίματος της σημαίας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, τιμά την ελληνική σημαία αλλά πιστεύει πως η «ηθικο-κοινωνική αποδοκιμασία των προσβολών της θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική».
Ακόμη, τάσσεται υπέρ της ισορροπημένης στάσης της Αστυνομίας απέναντι στους αντιεξουσιαστές, λέγοντας πως «αν ήταν σκληρότερη θα ήταν σκληρότερα και τα επεισόδια».
Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει ότι οι δηλώσεις των κορυφαίων Τούρκων υπουργών, «δείχνουν να μην τους ενδιαφέρουν οι καλές σχέσεις με τους γείτονές τους και οπωσδήποτε αντιβαίνουν προς το διεθνές δίκαιο».
Συγκεκριμένα, για το θέμα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών στη γείτονα χώρα, ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζει ότι η Τουρκία «οφείλει να αποδεχθεί την κρίση της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης» και υπογραμμίζει ότι από τη στιγμή που εμείς θέλουμε αυτόν το σεβασμό μιας άλλης χώρας πρέπει πρώτοι να τον δείχνουμε οι ίδιοι.
Παρακολουθούνται και υπουργοί;
Επιπλέον, ο κ. Παρασκευόπουλος εμφανίζεται ανήσυχος για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υποκλέπτονται συνομιλίες ακόμη και υπουργών.
Τέλος, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης αποκαλύπτει ότι ένιωσε πικρία, πρόσκαιρα, μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο.