Ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, γκέι, λεσβίες κ.α, – πρόκειται για χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου, και έχουν να κάνουν με το φύλο (ή τα φύλα) με τα οποία έχει κανείς σεξουαλικές επαφές.
Βεβαίως, κατά καιρούς εμφανίζονται νέοι χαρακτηρισμοί και «σεξουαλικές ταυτότητες» που εκπροσωπούν τις σεξουαλικές προτιμήσεις – οι οποίοι μπορεί να έχουν να κάνουν πού και πού με περίεργα πράγματα ή επιλογές (όπως, για παράδειγμα, οι…ecosexuals).
Ένας άλλος τέτοιος νέος χαρακτηρισμός, ο οποίος μπορεί να διαπιστώσουν αρκετοί/ αρκετές πως τους/ τις αντιπροσωπεύει, είναι αυτός του «sapiosexual» (αντίθετα με αυτό που μπορεί να σκεφτεί κάποιος σε πρώτη φάση, το «sapio», προέρχεται από το «sapiens», σοφός, και όχι από το…σάπιος): Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, έγινε ευρύτερα γνωστός το 2014, όταν η ιστοσελίδα γνωριμιών OKCupid επέκτεινε τη λίστα των σεξουαλικών προτιμήσεων τις οποίες μπορούσαν να δηλώσουν οι χρήστες του. Ωστόσο, η χρήση του όρου πάει πίσω στο 2002, σε blog post στο Livejournal από χρήστη ονόματι Wolfieboy. Αντιπροσωπεύει αυτούς που έλκονται σεξουαλικά (ή τουλάχιστον υποστηρίζουν πως έλκονται) από την νοημοσύνη/ εξυπνάδα κάποιου, θεωρώντας την το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του.
Στα μέσα του Οκτωβρίου, εφαρμογή ονόματι Sapio: Intelligent Dating λανσαρίστηκε από την Humanist Dating LLC. «Έχετε βαρεθεί τις επιφανειακές εφαρμογές γνωριμιών; Το Sapio είναι μια εξέλιξη στις εφαρμογές γνωριμιών, όπου η φυσική και η διανοητική έλξη βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο». Το όλο στήσιμο παραπέμπει κάπως στο Tinder, με τους χρήστες όμως να απαντούν ερωτήσεις όπως «ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά σας» ή «τι θα λέγατε στον 15χρονο εαυτό σας» για να υπάρξει αντιστοίχιση, επαφή και συνομιλία.
Από το 2014, περίπου 9.000 χρήστες του OKCupid αυτοχαρακτηρίζονται sapiosexuals, σύμφωνα με το Broadly, ενώ μια σελίδα στο Facebook (με εικόνα του Άλμπερτ Αϊνστάιν) έχει χιλιάδες likes. Ωστόσο, πολλοί διαφωνούν ως προς το ότι το έλκεται κάποιος από την εξυπνάδα αποτελεί σεξουαλικό προσανατολισμό, υποστηρίζοντας πως είναι απλά ένας άλλος τρόπος…ηθελημένης διαφοροποίησης.
Πηγή: Thehuffingtonpost.gr