Την εκτίμηση πως η τουριστική ανάπτυξη είναι το μέλλον του Έβρου και όχι η ανάδειξή του σε ενεργειακό κόμβο, «που προφανώς αυξάνει τη στρατηγική σημασία του νομού», εξέφρασε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα το Διδυμότειχο στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε την πεποίθηση πως ο συνδυασμός πρωτογενή τομέα, πολιτισμού και φυσικής ομορφιάς που απαντάται στον Έβρο είναι ακαταμάχητος και η βάση για να δημιουργήσεις εύκολα τουριστικό προϊόν, ενώ τα έργα για τη δημιουργία ενεργειακών αξόνων αξιολογεί ότι δεν πρέπει να είναι ο προσανατολισμός του νομού, καθώς η όποια ωφέλεια για τους πολίτες θα είναι για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν σήμερα περιθώρια στήριξης του επιχειρείν και της οικονομίας στην περιοχή, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε πως σήμερα «δεν υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια για μια άλλη οικονομική πολιτική», δεδομένου ότι «η κυβέρνηση είναι συγκεκριμένη και η προσέγγιση της οικονομίας είναι θέμα κυβέρνησης». Χαρακτήρισε δε, τους φόρους την πρώτη απόφαση όλων των κυβερνήσεων, γιατί «είναι η εύκολη λύση και η ανώδυνη για τον κομματικό τους στρατό».
Ερωτηθείς για την πρόταση δημιουργίας Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, διευκρίνισε πως δεν πιστεύει πως η χώρα κινδυνεύει. «Προφανώς έχει εξασθενίσει και δεν εννοώ στρατιωτικά. Έχει εξασθενίσει οικονομικά οπότε αν εξασθενείς οικονομικά, αμέσως χάνεις πόντους σε όλο το παιχνίδι της κυριαρχίας. Αλλά δεν κινδυνεύει. Νομίζω ότι μερικοί όροι που χρησιμοποιούνται από πολιτικούς παράγοντες στη Θράκη δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Δηλαδή η τρομοκράτηση ότι «κινδυνεύουμε», ότι «θα μας πάρουν εδάφη, θα μας πάρουν τις θάλασσές μας». Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος. Οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας είναι οι συνήθεις αμφισβητήσεις. Προφανώς πρέπει να δώσουμε κάποιες απαντήσεις και προφανώς να είμαστε ενωμένοι. Άλλο αυτό, και άλλο να δημιουργούμε ένα κλίμα πανικού, ότι επειδή ο Ερντογάν είπε ότι αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Συνθήκη αμφισβητείται» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε:
«Η Συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, γιατί δεν αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία είναι διεθνής συμφωνία όχι διμερής. Ας τολμήσει να θέσει στη διεθνή κοινότητα την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης…. Στο απρόβλεπτο δεν απαντάς με πανικό. Απαντάς με μια σταθερότητα και με μία διάθεση ενίσχυσης του εσωτερικού μετώπου. Εδώ έρχεται λοιπόν η πρόταση μας για Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν ανησυχούμε μεν, αλλά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για γενναίες αποφάσεις ενότητας» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για συνεχή κλυδωνισμό των σχέσεων της χώρας σε επίπεδο Ε.Ε.: «Τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη αυτές τις μέρες με τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα να μπιζάρει τα λεφτά που περίσσεψαν από τον Προϋπολογισμό». Εκτιμά ότι «η κατάσταση θα διατηρηθεί εύθραυστη στις σχέσεις μας με την Ε.Ε.:
«Σήμερα δεν είμαστε ισότιμα εταίροι. Προσπαθούμε να τύχουμε της εύνοιας των δανειστών μας. Έχουμε αδυναμία να σταθούμε στα πόδια μας, να διεκδικήσουμε μεν αυτά που μας ανήκουν αλλά να είμαστε και εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Επιλέγουμε το δρόμο της απλωμένης χείρας» εκτίμησε.
Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης διευκρίνισε πως το Ποτάμι δεν απορρίπτει τις κυβερνητικές συνεργασίες: «Αυτό που απορρίπτουμε αυτή τη στιγμή, είναι την απορρόφηση μας από κάποιο άλλο κομματικό μηχανισμό. Το αν βρεθούμε στο δίλημμα να ενισχύσουμε μία κυβέρνηση ή όχι, η απάντηση που θα δώσουμε θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές προτεραιότητες. Είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχουμε σ’ ένα κυβερνητικό σχήμα, εάν κάνει όμως αυτά τα οποία έχουμε πει. Και το πρώτο για μας, είναι ότι πιστεύουμε ότι ο νυν υπέρ πάντων αγών αυτής της κοινωνίας, είναι η σύγκρουση με το κομματικό κράτος».
Στο Διδυμότειχο, ο κ. Θεοδωράκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης, τον μητροπολίτη Δαμασκηνό και τον διοικητή της 16ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, ενώ επισκέφθηκε στρατόπεδα και το συνοριακό φυλάκιο Γέφυρα στην περιοχή του Πυθίου, όπου γευμάτισε με τους στρατεύσιμους, στους οποίους και χάρισε λογοτεχνικά βιβλία ενόψει τον Χριστουγέννων.