Ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ στο περιθώριο της διάσκεψης των αρχηγών κεντροδεξιών κομμάτων που ανήκουν στην πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ, μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατέληξε, όπως έγινε επίσημα γνωστό, στον προσδιορισμό της πρώτης επίσημης συνάντησης του προέδρου της Ν.Δ στην Γερμανική Καγκελαρία, στις 13 Φεβρουαρίου, παραμονή της εορτής των…ερωτευμένων του Αγίου Βαλεντίνου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρεται από τη Ν.Δ, θα συναντήσει στο Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Κι όλα αυτά σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία ενδέχεται να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης εάν επαληθευτούν τα σενάρια περί κωλυσιεργίας που επιδιώκει ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.
Η επιλογή της Μέρκελ να κλείσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ αξιολογείται θετικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θεωρούν πως ίσως αποτελεί “μήνυμα” για την έναρξη μιας περιόδου…ίσων αποστάσεων από το Βερολίνο έναντι του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Ν.Δ. Στην Πειραιώς αφήνουν να εννοηθεί πως στο Βερολίνο αντιλαμβάνονται, πλέον, πως η Ν.Δ είναι πρώτο κόμμα και επιδιώκουν να αποκτήσουν άμεση επικοινωνία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να ενημερώσει την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Σόϊμπλε για την μεταρρυθμιστική ατζέντα που σκοπεύει να προωθήσει εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση.
Από την άλλη, αρκετοί είναι εκείνοι που εκλαμβάνουν το ραντεβού Μέρκελ- Μητσοτάκη, στις 13 Φεβρουαρίου, και ως μια έμμεση άσκηση πίεσης στον Αλέξη Τσίπρα.
Το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ενταχθεί ατύπως στην “ομπρέλα” της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με τον Μάρτιν Σουλτς(που μπορεί να είναι αντίπαλος της Μέρκελ ως υποψήφιος του SPD), τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αλλά και τον Φρανς Βάλτερ Σταϊνμάγιερ προκαλεί εκ των πραγμάτων ένταση στις σχέσεις Αθήνας- Βερολίνου, καθώς και το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ταυτίζεται πλήρως με την Κομισιόν, η οποία αποτελεί “κόκκινο πανί” για τον Σόϊμπλε.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πως η Μέρκελ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση κατά τη συζήτηση του προσφυγικού στο ΕΛΚ, με σαφείς αιχμές για τις υπηρεσίες ασύλου στην Ελλάδα.
Με δεδομένο ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει εκχωρήσει πλήρως το θέμα του ελληνικού προγράμματος στον Σόϊμπλε, ο οποίος ελέγχει σχεδόν απόλυτα τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Eurogroup, η σχέση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ έχει εισέλθει σε μια νέα (μάλλον “ψυχρότερη”) φάση, γεγονός που προσπαθεί να αξιοποιήσει φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν το τετ α τετ Μέρκελ- Μητσοτάκη στο Βερολίνο, την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου, να έχει κλεισθεί εδώ και δέκα πέντε μέρες, αλλά ανακοινώθηκε, χθες, για προφανείς λόγους συμβολισμού και “μηνυμάτων”…