Ένα πολιτικό δίλημμα που όσο περνάει ο καιρός γίνεται ολοένα και εντονότερο αντιμετωπίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.
Η ονομαστική ψηφοφορία αποτέλεσε ένα πολιτικό crash test για το ΠΑΣΟΚ. Όχι τόσο γιατί η κυρία Γεννηματά επέλεξε να ψηφίσει τις παροχές της κυβέρνησης, όσο διότι η απόφαση της αυτή χάραξε μία διαχωριστική γραμμή στο εσωτερικό του κόμματος που δύσκολα, πλέον, μπορεί να σβήσει.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος όχι μόνο διαφώνησε με την απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατίας Συμπαράταξης -παρότι δεν θέλησε να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα και να δώσει αφορμή για διαγραφή του- αλλά, την ώρα που η Φώφη Γεννηματά βρισκόταν στις Βρυξέλλες με τους Ευρωσοσιαλιστές, επιτέθηκε με δριμύ τρόπο κατά της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας γιατί…στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνθηκε προφανώς βολικά για την μεγάλη συμπάθεια που επέδειξαν οι σοσιαλδημοκράτες (Ολάντ, Σαπέν, Σουλτς, Μοσκοβισί, Πιντέλα, Γκάμπριελ κ.ά) στον Έλληνα πρωθυπουργό, παρότι δεν προέρχεται από την δική τους πολιτική οικογένεια. Όμως, η στροφή Τσίπρα, αποτελεί μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να υπερβεί. Η ιδιότυπη αυτή ευρωπαϊκή συγκατοίκηση Τσίπρα- Γεννηματά υπό τη στέγη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας (παρότι η μεν μία ως…ένοικος, ο δε άλλος ως…επισκέπτης) δημιουργεί προβλήματα στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Η κυρία Γεννηματά γνωρίζει πως εάν προσεγγίσει τη Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως απροσχημάτιστα πράττει, πλέον, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θα υποστεί “αφαίμαξη” ψηφοφόρων και θα προκαλέσει ιδεολογική σύγχυση στο ταλαιπωρημένο από τη διακυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έστω και λίγο ανακάμπτει δημοσκοπικά. Όταν είχε δηλώσει πως την χωρίζει “άβυσσος” με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (η πρώτη ανακοίνωση όταν ο τελευταίος εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ) οποιαδήποτε προσέγγιση τώρα θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.
Από την άλλη βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα να πλαγιοκοπεί το ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με ευρωπαϊκές συστάσεις. Το Γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα, παρότι σε αποδρομή λόγω της κατάρρευσης της δημοτικότητας του Φρανσουά Ολάντ, η Ιταλική κεντροαριστερά (Ρέντσι, Πιντέλα κ.α) , ή ακόμα και η ισχυρή Γερμανική σοσιαλδημοκρατία συνομιλούν με άνεση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο τελευταίος επιχειρεί δι αυτού του τρόπου να εδραιωθεί στον χώρο της εγχώριος κεντροαριστεράς, κι αυτό κάνει την κυρία Γεννηματά να αισθάνεται ασφυκτικά.
Από την άλλη, εάν προκηρυχθούν εκλογές και χρειαστεί να λάβει αποφάσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, τι θα πράξει; Θα επικαλεστεί εθνικούς λόγους και θα συμπράξει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συρόμενη από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή θα μείνει εκτός με αποτέλεσμα να οδηγηθούν τα πράγματα σε νέες εκλογές με απλή αναλογική;
Όλα αυτά αποτελούν θέματα που συζητώνται ευρύτατα, πλέον, και με μεγάλη ανησυχία στο επιτελείο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.