Δυσφορία στο Προεδρικό Μέγαρο για την παρέμβαση περί “Θεσμικής αντίστασης” στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Έντονη δυσφορία έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Προεδρικό Μέγαρο η χθεσινή συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην “Βραδυνή της Κυριακής”, στην οποία λέει πως εφόσον ο πρωθυπουργός επιλέξει –υπό το βάρος της πίεσης του Σόϊμπλε και του ΔΝΤ που αρνούνται να κλείσουν εγκαίρως την αξιολόγηση και απαιτούν πρόσθετα μέτρα τα οποία, μάλιστα, θα νομοθετηθούν εκ των προτέρων– να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα, πρέπει να υπάρξει “θεσμική αντίσταση” και κάλεσε τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο να μην υπογράψει το σχετικό Προεδρικό διάταγμα.
Η δήλωση Βενιζέλου έπεσε ως πολιτική “βόμβα”, αφού, ουσιαστικά, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απειθαρχήσει ως προς το στενό και αυστηρά προσδιορισμένο πλαίσιο των Συνταγματικών αρμοδιότητων, να αθετήσει, δηλαδή, τον όρκο του και να δράσει στο πλαίσιο μιας θεσμικής εκτροπής.
Η “συνταγματική σύγκρουση” του κ. Βενιζέλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι γνωστή στους παροικούντες την πολιτική Ιερουσαλήμ και επανειλημμένα, σχεδόν από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του κ. Παυλόπουλου, του έχει ασκήσει δριμεία κριτική για τον τρόπο που ασκεί το ύπατο αξίωμα. Αυτή τη φορά, όμως, όπως λένε πολιτικοί παρατηρητές και συνομιλητές της Προεδρίας, πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση, καθώς η “παραίνεση” περί απειθαρχίας προέρχεται από ένα συνταγματολόγο, ο οποίος, μάλιστα, έχει συγγράψει βιβλία και έχει τοποθετηθεί επιστημονικά για το ακριβώς αντίθετο.
Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε, σήμερα, στην εκπομπή του στον Real Fm ο Νίκος Χατζηνικολάου:
Τόσο στο βιβλίο του “Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου” (Εκδόσεις Σάκκουλα) του 2008, όσο και σε άλλο βιβλίο για τα Ευρωπαϊκά Δημοψηφίσματα (Εκδόσεις Σάκκουλα) του 2006, ο συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος καταθέτει την επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να συναινέσει σε απόφαση υπουργικού συμβουλίου και εκλεγμένης κυβέρνησης που διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και δεν έχει την διακριτική ευχέρεια να πράξει το αντίθετο.
Κύκλοι της Προεδρίας επισήμαιναν, μάλιστα, πως αυτή είναι η κρατούσα επιστημονική άποψη και είναι η μοναδική που συνάδει με το πλαίσιο των εκ του Συντάγματος αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πάντως, η αντιπαράθεση του κ. Βενιζέλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι πιθανότατα να συνεχιστεί καθώς οι πληροφορίες θέλουν παράγοντες του δημοσίου βίου αλλά και της επιχειρηματικότητας να ασκούν έμμεσες πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Και, κάποιοι εξ αυτών θεωρούν πως ο τρόπος κατά το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος που ασκεί τα καθήκοντά του ο κ. Παυλόπουλος αποτελεί εμπόδιο για τέτοιες εξελίξεις.