Τα πάνω κάτω στο καθεστώς των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα ενδέχεται να φέρι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση προσφυγής της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ υπέρ της εταιρείας, για ομαδική απόλυση 237 εργαζομένων.
Η εφημερίδα Δημοκρατία αποκαλύπτει σήμερα πως η απόφαση θα ανατρέπει τα δεδομένα τόσο όσον αφορά στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – δανειστών, όσο και στο εργασιακό τοπίο.
Πρώτοι θιγόμενοι, εργαζόμενοι στις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ, καθώς η απελευθέρωση των απολύσεων ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου.
Η απόφαση αναμένεται πως θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, όμως φαίνεται πως έχει διαμορφωθεί κλίμα που οδηγεί σε αποδοχή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων στη συγκεκριμένη επιχείρηση, κάτι που θα αποτελέσει αναμφίβολα “οδηγό” για ευρύτερες αλλαγές στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των απολύσεων, όπως ζητάει το ΔΝΤ.
Ως τώρα για τις ομαδικές απολύσεις από μία εταιρεία στην Ελλάδα απαιτούνταν και η έγκριση του υπουργού. Πλέον και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η σύμφωνη γνώμη του υπουργού δεν απαιτείται και έτσι ουσιαστικά οι ομαδικές απολύσεις νομιμοποιούνται.
Η κυβέρνηση έχει έως τώρα υποστηρίξει πως θα κινηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, οπότε μια τέτοια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα.
Ποιες θεωρούνται ομαδικές απολύσεις
Ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται, από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους, για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυομένων.
Σύμφωνα με το άρθρο 74 του Ν.3863/2010 , ο οποίος αντικατέστησε το εδάφιο α’ και ΄β της παρ.2 του άρθρου 1 του Ν. 1387/1983 (ΦΕΚ 110Α’) το όριο που οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές, καθορίζεται:
α) Μέχρι 6 εργαζόμενους, προκειμένου για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που στην αρχή του μήνα απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους και
β) Σε ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις ή εκμεταλλέυσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους.
Σε ομαδικές απολύσεις που προκαλούνται από τη διακοπή της δραστηριότητας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, κατόπιν δικαστικής απόφασης, εφαρμόζεται η διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης στην τασσόμενη προθεσμία των είκοσι ημερών όπως προβλέπεται από τα άρθρα 3,4 και 5 παρ.1 του Ν.1387/83.
Για να προσδιοριστεί ο αριθμός του προσωπικού λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του προσωπικού τόσο στο κεντρικό όσο και στα τυχόν υποκαταστήματα.