To αμερικανικό think tank Stratfor σε ανάλυσή του για την Ελλάδα σημειώνει ότι η κατάσταση ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της κλιμακώνεται για μια ακόμη φορά μετά και την εξαγγελία Τσίπρα για το μποναμά στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Το think tank χαρακτηρίζει «όχι ιδιαίτερα σημαντικά» τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουν υποσχεθεί οι πιστωτές στην Ελλάδα σημειώνει, ωστόσο, ότι θα λειτουργούσαν δυνητικά ως πολιτικά σύμβολα για το κυβερνών κόμμα.
Αναφέρει, ακόμη, ότι τους τελευταίους μήνες η δημοφιλία του ΣΥΡΙΖΑ ελαττώνεται, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία, εμφανίζει ισχυρές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις. «Ο Τσίπρας χρειάζεται όσο τον δυνατόν περισσότερες παραχωρήσεις από τους πιστωτές προκειμένου να διατηρήσει τη δημοφιλία του. Την ίδια ώρα, τα μονομερή μέτρα όπως οι ανακοινώσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά και τις συντάξεις, στόχο έχουν επίσης να δείξουν στους ψηφοφόρους πως η Αθήνα μπορεί ακόμα να αποφασίσει η ίδια για τις πολιτικές της», προσθέτει.
Το Stratfor αναφέται και στη διαμάχη της Αθήνας με το ΔΝΤ λέγοντας πως η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της. «Το ΔΝΤ θεωρεί πως οι όροι του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας –που προβλέπουν πως η Αθήνα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018- δεν είναι ρεαλιστικοί. Θεωρεί επίσης πως το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και πρόσφατα δήλωσε πως το πρόγραμμα είναι ”εχθρικό προς την ανάπτυξη”.Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, υπερασπίζεται τη διάσωση, και ορισμένες χώρες, κυρίως η Γερμανία, λένε πως η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει ουσιαστική ελάφρυνση χρέους μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος, στα μέσα του 2018. Αν και το ΔΝΤ αποφάσισε πέρυσι να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, η Γερμανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στη βουλή της πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει κάποια στιγμή. Οι Γερμανοί βουλευτές θεωρούν το ΔΝΤ λιγότερο πολιτικά προκατειλημμένο από τους θεσμούς της ΕΕ».
Το think tank επικαλείται ελληνικά μέσα ενημέρωσης που όπως λέει υποστηρίζουν «πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ίσως παραιτηθεί λόγω της κλιμακούμενης έντασης με τους θεσμούς». Ωστόσο, όπως επισημαίνει «δεδομένου ότι η επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εγγυημένη στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, το κόμμα πιθανότατα θα αποφύγει τις εκλογές για όσο το δυνατόν περισσότερο. Εν τούτοις, αν οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της αυξηθούν, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών».