Με την απειλή μιας μακράς παράτασης του θρίλερ της αξιολόγησης να επικρέμεται και να προκαλεί συνθήκες πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Παρά το γεγονός πως κυβερνητικά στελέχη διατείνονται πως δεν υπάρχει πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, οι συνεχείς περιοδείες του πρωθυπουργού και, κυρίως, οι εξαιρετικά υψηλοί τόνοι καθημερινής αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ, δημιουργούν συνθήκες “εκλογικής ετοιμότητας” τόσο για το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην κυβέρνηση κρατούν όλα τα σενάρια ανοικτά -ακόμα κι αυτό του δημοψηφίσματος-, καθώς διαπιστώνουν πως ο σχεδιασμός κέντρων εκτός Ελλάδας και κυρίως του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή συνθηκών “ασφυξίας”. Το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποφασίσει, όπως όλα δείχνουν, πριν τον Μάρτιο για τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και η τιμωρητική διάθεση του Βερολίνου μετά τις παροχές που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, εντείνουν αυτό το αρνητικό κλίμα που αναστέλλει την προσπάθεια αποκατάστασης της ηρεμίας στην οικονομία. Οι αναλύσεις ξένων οίκων κρατούν, δυστυχώς, στο πλαίσιο αυτό ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών, ακόμα και -στα πιο ακραία σενάρια- κι εκείνο της εξόδου από την Ευρωζώνη.
Η απάντηση του Τσίπρα
Με περιοδεία σε Ηράκλειο και Λασίθι σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τη σειρά επαφών που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα με παραγωγικούς φορείς, αλλά και απλό κόσμο σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει το έργο της κυβέρνησης. Από το Μέγαρο Μαξίμου αρνούνται πως οι εξορμήσεις του Αλέξη Τσίπρα στην επαρχία σημαίνουν και την έναρξη μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και επισημαίνουν πως πρόκειται για σχεδιασμένες επισκέψεις που θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Κύριος στόχος είναι η ανάδειξη του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης για την περιφέρεια.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με αγροτικούς και κτηνοτροφικούς φορείς στις Μοίρες, ενώ στις 19.30 θα πραγματοποιήσει την κεντρική του ομιλία σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου.
Από την Ηρώδου Αττικού εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες «δεν συζητείται ούτε ως αστείο» και πρωταρχικός στόχος είναι η ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης. Αυτό που γνωρίζουν καλά, όμως είναι πως η εκλογολογία θα συνεχίσει να «φουντώνει» από τη στιγμή που δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εγκλωβιστεί μέσα σε αυτή την ρητορική, καθώς ζητάει εκλογές τους τελευταίους 8 μήνες χωρίς αυτές να έρχονται.
Το βλέμμα από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι στραμμένο στο Euroworking Group ευελπιστώντας πως με το πιθανό «ξεπάγωμα» των μέτρων για το βραχυπρόθεσμο χρέος θα δοθεί ένα πρώτο «πράσινο φως» που θα άρει όλες τις επιφυλάξεις που υπάρχουν για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Είναι σαφές πως στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να κερδίσουν κάθε λεπτό που απομένει μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, καθώς αυτή φαίνεται να είναι η νέα ημερομηνία ορόσημο που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο συμβιβασμός, προκειμένου να βρεθεί μια λύση, είναι μέσα στα πλάνα της κυβέρνησης αρκεί να μην εμπεριέχει νομοθέτηση επιπλέον μέτρων. Η επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη εξακολουθεί να φαντάζει ως η διέξοδος που θα μπορούσε να δώσει τέλος στο νέο θρίλερ που έχει προκληθεί.
Να κλείσει τώρα η αξιολόγηση ζητά η Ν.Δ
Επικοινωνιακή αντεπίθεση με αιχμή την επίρριψη ευθυνών στην κυβέρνηση για την παράταση της εκκρεμότητας με την δεύτερη αξιολόγηση σχεδιάζει η ΝΔ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ακριβώς το σκοπό υπηρετεί ο προγραμματισμός της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Βασίλη Κικίλια.
Στην κατεύθυνση αυτή το Μοσχάτο επιχειρεί επικοινωνιακή ρελάνς για το «παρών» στο βοήθημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους θέλοντας να καταδείξει ότι η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της καθυστερεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και οδηγεί την οικονομία σε βαθύτερη κρίση, καθιστώντας το βοήθημα αυτό δώρο άδωρο για τους αποδέκτες του, ενώ η οικονομία βυθίζεται ακόμα περισσότερο στο φαύλο κύκλο του μνημονίου.
Μάλιστα ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης επιτέθηκε χτες στην κυβέρνηση με αφορμή επίκαιρη ερώτησή του στον υπουργό οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου κατηγορώντας το μέγαρο Μαξίμου ότι χρησιμοποιεί τους χαμηλοσυνταξιούχους ως «επικοινωνιακή ασπίδα» την ίδια στιγμή που με την κίνηση της παροχής εφάπαξ βοηθήματος «παγώνει τη διαπραγμάτευση για τη λήξη της αξιολόγησης».
Η γραμμή της ΝΔ είναι πως με τους χειρισμούς της η κυβέρνηση γίνεται «ο καλύτερος σύμμαχος των ακραίων φωνών της Ευρώπης». Αν και οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη παραδέχονται πως όπως έχει επισημάνει και ο πρόεδρος της ΝΔ οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης ανήκουν και στους δανειστές εντούτοις θεωρούν ότι το μεγαλύτερο μερίδιο βαρύνει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για την έξοδο από την κρίση όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό θέλοντας να τεκμηριώσουν την κριτική τους τα στελέχη της ΝΔ υπενθυμίζουν και παραπέμπουν σε παλιότερες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πως «οποιαδήποτε παράταση της αναμονής θα είναι βλαπτική για την ελληνική οικονομία», επιμένοντας πως η τακτική της κυβέρνησης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέο μνημόνιο.
Στο ίδιο μοτίβο και ο τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες επεσήμανε ότι αυξήθηκαν κατά 65% από τις αρχές του 2015 και ανέρχονται στα 6,3 δις ευρώ, κάνοντας λόγο για «εσωτερική στάση πληρωμών» που θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας της νέας καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.
Πηγή: News247.gr