Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δείχνει αποφασισμένος να εξαντλήσει τις αντοχές του Ευρωσυστήματος και της Ελλάδας προκειμένου να επιβάλλει την τιμωρητική λογική του σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Ενώ όλα έδειχναν μέχρι χθες το μεσημέρι ότι υπήρχε κοινή βούληση για απεγκλωβισμό της διαδικασίας υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων (που ούτως ή άλλως αφορούν την πρώτη αξιολόγηση), αίφνης παρουσιάστηκαν εκ νέου προβλήματα.
Στο ήδη ιδιαίτερα δύσκολο σκηνικό των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ήρθε να προστεθεί και η επανάληψη των εμμονικών θέσεων του Πόλ Τόμσεν μέσω «τεχνικού σημειώματος» για περικοπή συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου. Μια προσθήκη στο προηγούμενο άρθρο του, η οποία δείχνει ότι ο κ. Τόμσεν επιδιώκει και αυτός ( σε συνεργασία με τον κ. Σόιμπλε;) να καθυστερήσει όσο το δυνατό περισσότερο η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Το νέο χτύπημα του κ. Τόμσεν ήρθε λίγες ώρες μετά την αποτυχία των δύο τηλεδιασκέψεων του EuroWorking Group να βρεθεί λύση «στο γόρδιο δεσμό» που έβαλε η Γερμανία. Πλέον στην κυβέρνηση αναμένουν το αποτέλεσμα των εσωτερικών διαβουλεύσεων μεταξύ Κομισιόν, Βερολίνου, Παρισιού και των υπολοίπων κρατών μελών
Η αδυναμία να βρεθεί κοινή γραμμή μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά και οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, φαίνεται να μεταθέτουν το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος για τη νέα χρονιά. Εκτός εάν τις επόμενες ώρες οι εσωτερικές διαβουλεύσεις καταλήξουν σε συμβιβασμό που θα δίνει λύση.
Επιστολή στην επιστολή
Νέα συνεδρίαση του EuroWorking Group φαίνεται να μην υπάρχει στο πρόγραμμα τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Σε αυτό το κλίμα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος «θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του χρόνου. Για να ενεργοποιηθούν θα πρέπει να απαντηθούν από την δικιά μας την πλευρά κάποιες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει οι θεσμοί (σχετικά με τις παροχές). Προκειμένου να μην παίζουμε το μπρος-πίσω, ζητήθηκε στο EuroWorking Group από τους θεσμούς, να μας τις στείλουν γραπτώς και με καθαρό τρόπο ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο».
Ωστόσο, η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι «Η παροχή είναι εφάπαξ» και συμπλήρωσε ότι «από εδώ και πέρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει».
Σε αυτό το πλαίσιο στο υπουργείο Οικονομικών θα περιμένουν την επιστολή από την πλευρά των Ευρωπαίων και του ESM με την οποία αναμένεται να ζητούν τη διαβεβαίωση ότι:
το βοήθημα δόθηκε άπαξ και δεν θα επαναληφθεί
η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει ξανά σε νέες παροχές χωρίς να υπάρχει διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους θεσμούς
η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ θα ισχύσει για έναν μόνον χρόνο
Διαπραγματευτικό «θρίλερ»
Τα τελευταία 24ωρα σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο εξελίσσεται ένα θρίλερ τόσο στο εσωτερικό του Eurogroup, όσο και στις σχέσεις των Ευρωπαίων με την κυβέρνηση. Μόνο μέσα σε μερικές ώρες η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης «πήγε και ήρθε» στις Βρυξέλλες, την ώρα που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ άλλαζε στάση επιχειρώντας από μέρος του προβλήματος να γίνει μέρος της λύσης, απειλώντας ακόμα και με έκτακτο Eurogroup.
Από την απέναντι πλευρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με την ανυποχώρητη στάση του δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια συμβιβασμού, προβάλλοντας απαιτήσεις με μοναδικό σκοπό να μην αφήσει περιθώρια στη συμφωνία.
Κοινοτικές πηγές μιλούν για ιδιαίτερα σκληρή στάση του εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας στο EuroWorking Group, προκαλώντας τη δυσφορία ακόμα και κράτη μέλη που παραδοσιακά κινούνται στο δρόμο που χαράσσει ο κ. Σόιμπλε.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στις δύο συνεδριάσεις του EuroWorking Group είναι το γεγονός ότι οι πλειοψηφία των χωρών αναζητούσαν λύση προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, την ώρα που Γερμανία και Αυστρία εμφανίστηκαν αποφασισμένες να οδηγήσουν τις καταστάσεις στα άκρα.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν πλέον ότι οι θέσεις όλων των πλευρών είναι ξεκάθαρες και οι θεσμοί θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποδείξουν την πρόθεση τους να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ωστόσο τονίζουν ότι «θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώνει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ η εφαρμογή τους δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Προσωπική επίθεση στον Τσίπρα
Η αντίληψη ότι η Γερμανία ευθύνεται για τη δυστυχία πολλών ανθρώπων, με την πολιτική της λιτότητας, είναι λανθασμένη, τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν μπορείτε σε βάθος χρόνου να εξηγήσετε ούτε στους Ολλανδούς ούτε στους Γερμανούς ότι είναι οικονομικά ορθό να πληρώνουν διαρκώς χωρίς όριο για άλλες χώρες. Η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη που θα δημοσιεύσει την Πέμπτη η Die Zeit, αποσπάσματα της οποίας προδημοσίευσε η Deutsche Welle.
«Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο φάνηκε κάτι τέτοιο. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος η οικονομία αναπτύσσεται, εν μέρει ραγδαία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ καιρό. Τότε οι Έλληνες πολίτες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο. Για τον λόγο αυτό δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους. Οι προσπάθειές μας έχουν στόχο η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.
«Δεν μπορείτε σε βάθος χρόνου να εξηγήσετε ούτε στους Ολλανδούς ούτε στους Γερμανούς ότι είναι οικονομικά ορθό να πληρώνουν διαρκώς χωρίς όριο για άλλες χώρες. Η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην Die Zeit, αποσπάσματα της οποίας προδημοσίευσε η Deutsche Welle.
«Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο φάνηκε κάτι τέτοιο. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος η οικονομία αναπτύσσεται, εν μέρει ραγδαία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ καιρό. Τότε οι Έλληνες πολίτες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο. Για τον λόγο αυτό δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους. Οι προσπάθειές μας έχουν στόχο η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.
Στην επισήμανση ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «πάγωσε» επειδή η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ένα επίδομα, ο Γερμανός υπουργός απάντησε: «Οχι. Ρωτήσαμε την Κομισιόν, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ και τον ESM να πάρουν θέση εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Και η απάντηση είναι όχι. Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες θα διαλυθεί η ευρωζώνη».
Η συγκεκριμένη αναφορά, πάντως, αποτελεί προφανές ψεύδος αφού η Κομισιόν δια στόματος του αντιπροέδρου Ντιμπρόφσκις και του επιτρόπου Μοσκοβισί ουδόλως διαφώνησαν με τις παροχές της κυβέρνησης από την υπεραπόδοση των εσόδων, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ αποκάλυψε κατά την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου πως κατά βάση μία μόνο χώρα διαφωνούσε -δηλαδή, η Γερμανία.
Οταν του ανέφεραν ότι ίσως να βοηθούσε περισσότερο εάν έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση για τις ανάγκες άλλων χωρών, ο ίδιος τόνισε ότι κατανόηση δεν σημαίνει να δέχεσαι χωρίς αντίρρηση τα πράγματα, όταν πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση.
«Μερικοί ξεχνούν επίσης πως τα χρήματα δεν προέρχονται μόνο από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους φορολογουμένους αλλά και από χώρες όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία. Εκεί οι συντάξεις και τα επιδόματα είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια», συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε.
Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή: thehuffingtonpost.gr