Η φωνή του και η εμφάνισή του τον βοήθησαν να κατακτήσει την ποπ σκηνή, αλλά υπήρξαν εποχές που η ζωή που έκανε ο Τζορτζ Μάικλ και όχι το ταλέντο του, τον έφερναν στο προσκήνιο.
Η μάχη του με τα ναρκωτικά αλλά και οι συλλήψεις απείλησαν την καριέρα του αρκετές φορές, ενώ και η προσωπική του ζωή ήταν πάντα στο επίκεντρο. Παρόλα αυτά πούλησε εκατομμύρια δίσκους και αγαπήθηκε από τον κόσμο, που υποδέχθηκε με σοκ και θλίψη την είδηση του θανάτου του, μόλις στα 53 του χρόνια.
Ο Γιώργος Κυριάκος Παναγιώτου γεννήθηκε στο βόρειο Λονδίνο, στις 25 Ιουνίου 1963. Πατέρας του ήταν ένας Κύπριος εστιάτορας, ο οποίος είχε πάει στη Βρετανία τη δεκαετία του ’50 και μητέρα του μία Αγγλίδα χορεύτρια.
Η παιδική του ηλικία είχε αρκετές δύσκολες στιγμές. Είχε μιλήσει για το γεγονός ότι οι γονείς του δούλευαν ασταμάτητα, για να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, γεγονός το οποίο άφηνε περιθώριο για λίγες στιγμές τρυφερότητας. «Ποτέ δεν με παίνεψαν, δεν με κράτησαν», είχε πει, όπως θυμίζει το BBC στο αφιέρωμα που έκανε μετά από τον θάνατό του.
Μετακόμισε με την οικογένειά του στο Χέρτφορνσταϊρ, στην εφηβεία του και γνώρισε τον Αντριου Ρίντγκλεϊ στο σχολείο. Οι δυο τους ανακάλυψαν ότι είχαν ένα κοινό ενδιαφέρον, τη μουσική, και μαζί με άλλους φίλους δημιούργησαν μία μπάντα.
Το 1981, οι δυο τους έφτιαξαν τους Wham! και μπορεί το πρώτο τους άλμπουμ να πέρασε… απαρατήρητο, αλλά με το δεύτερο άρχισαν να γίνονται γνωστοί και κατέκτησαν την ποπ σκηνή. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1986 και ο Τζορτζ Μάικλ ξεκίνησε σόλο καριέρα, ενώ την ίδια εποχή άρχισε να έχει αμφιβολίες για τη σεξουαλικότητά του και συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν bisexual, αλλά ομοφυλόφιλος.
Το πρώτο σόλο άλμπουμ του, το Faith, κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1987 και εκτοξεύθηκε στην κορυφή των τσαρτ σε Βρετανία και ΗΠΑ, πουλώντας πάνω από 25 εκατ. αντίτυπα, ενώ του χάρισε και ένα Grammy το 1989. Το πρώτο single του άλμπουμ, το «I want your sex» προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αρνούνταν να το παίξουν, ενώ άλλοι έπαιζαν μία διαφορετική εκδοχή του, αντικαθιστώντας την λέξη «σεξ» με την «αγάπη». Παρόλα αυτά, το τραγούδι βρέθηκε στην κορυφή των τσαρτ.
Περιοδείες και κατάθλιψη
Μπορεί η παγκόσμια περιοδεία του το 1988 να τον εδραίωσε ως σύμβολο της ποπ και να είχε τεράστια επιτυχία, αλλά τα συνεχή ταξίδια και οι εκδηλώσεις λατρείας από κορίτσια που ούρλιαζαν μόλις τον έβλεπαν του προκάλεσαν εξάντληση αλλά και κατάθλιψη κατά περιόδους, μία κατάσταση που είχε αρχίσει να βιώνει τακτικά πλέον. Μάλιστα, αρνήθηκε να προωθήσει το δεύτερο άλμπουμ του και να γυρίσει βίντεο κλιπ για τα τραγούδια του.
Το 1991, σε συναυλία στο Ρίο, γνώρισε τον Ανσέλμο Φελέπα, ο οποίος έγινε σύντροφός του, αν και ο Τζορτζ Μάικλ δεν είχε δηλώσει δημόσια ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Η σχέση τους διήρκεσε λίγο, καθώς ο Φελέπα πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία το 1993.
Η νομική διαμάχη
Τα σχέδιά του για το «Listen Without Prejudice Vol 2» άλλαξαν, εξαιτίας της νομικής διαμάχης που είχε με τη δισκογραφική εταιρεία του τη Sony. Μία «μάχη» που αποδείχθηκε μακρά και δαπανηρή και ο τραγουδιστής τελικά διέκοψε τη σχέση του με την εταιρεία.
Τον Νοέμβριο του 1994 κυκλοφόρησε το τραγούδι «Jesus to a Child», αφιερωμένο στον νεκρό αγαπημένο του, Φελέπα το οποίο πήγε απευθείας στο νο1 των βρετανικών τσαρτ. Συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Older», το οποίο του πήρε τρία χρόνια να ετοιμάσει και κυκλοφόρησε το 1996, με αρκετές αναφορές στη σεξουαλικότητά του.
Κατάθλιψη μετά τον θάνατο της μητέρας του
Μετά από τον θάνατο της μητέρας του από καρκίνο βυθίστηκε ξανά στην κατάθλιψη. Είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξη στο GQ ότι σκέφτηκε να αυτοκτονήσει, κάτι που δεν έκανε χάρη στην υποστήριξη που είχε από τον νέο σύντροφό του, Κένι Γκος.
Σύλληψη στο Μπέβερλι Χιλς
Τον Απρίλιο του 1998 συνελήφθη σε δημόσιες τουαλέτες στο Μπέβερλι Χιλς, από μυστικό αστυνομικό και κατηγορήθηκε για ασελγείς πράξεις. Του επιβλήθηκε πρόστιμο και 80 ώρες κοινωνικής εργασίας.
Μετά από αυτό το περιστατικό αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για τη σεξουαλικότητά του και τη σχέση του με τον Γκος, έναν επιχειρηματία από το Ντάλας. Το 2004 κυκλοφόρησε το Patience, ένα άλμπουμ που θεωρήθηκε ότι σηματοδοτεί την επάνοδό του και γνώρισε γρήγορα επιτυχία. Ομως, αμέσως μετά δήλωσε στο BBC ότι δεν θέλει πλέον να φτιάχνει άλμπουμ για πωλήσεις στον κόσμο, προτιμώντας να δημιουργεί μουσική που θα «κατεβάζουν» δωρεάν από το διαδίκτυο, ζητώντας από τους θαυμαστές του να κάνουν δωρεές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Νέες συλλήψεις
Η ιδιωτική του ζωή συνέχισε να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα. Τον Φεβρουάριο του 2006 συνελήφθη και κατηγορήθηκε για την κατοχή ναρκωτικών και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς δημοσίευμα ανέφερε ότι είχε σεξουαλική δραστηριότητα στο πάρκο του Λονδίνου Χάμστεντ Χιθ.
Απείλησε να μηνύσει φωτογράφους για παρενόχληση, αλλά παραδέχθηκε ότι συχνά τις νύχτες έβγαινε αναζητώντας «ανώνυμο και χωρίς δεσμεύσεις σεξ», όπως είχε πει
Τον Αύγουστο του 2010 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 εβδομάδων, όταν παραδέχθηκε την ενοχή του γιατί οδηγούσε υπό την επήρεια ναρκωτικών. Αφέθηκε ελεύθερος έχοντας εκτίσει τη μισή ποινή του.
Πριν ξεκινήσει συναυλία στην Πράγα το 2011 ανακοίνωσε ότι είχε χωρίς δύο χρόνια νωρίτερα από τον σύντροφό του Κένι Γκος, αποδίδοντας το τέλος της σχέσης στον εθισμό του Γκος στο αλκοόλ και στα δικά του προβλήματα με τα ναρκωτικά.
Φωτογραφίες: AP
Πηγή: της Ρούλας Βλασσοπούλου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/309442/i-tarahodis-zoi-toy-tzortz-maikl-narkotika-syllipseis-kai-mahi-me-tin-katathlipsi#ixzz4Tw11TXSR