Οι πιέσεις Σόϊμπλε- Τόμσεν και η πιθανότητα να εξελιχθεί το “κακό σενάριο”…
Τα τέλη Φεβρουαρίου ή στη χειρότερη περίπτωση οι πρώτες μέρες του Μαρτίου φαίνεται ότι είναι το απώτατο όριο αντοχής της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Επισήμως τα κυβερνητικά στελέχη και, φυσικά, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, αφού προηγουμένως οι Θεσμοί και η κυβέρνηση έχουν επιλύσει τις τελευταίες εκκρεμότητες μετά την άφιξη των Θεσμών στην Αθήνα αμέσως μετά τις γιορτές.
Όμως, στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Αλέξης Τσίπρας έχει την πιθανότητα του “ύστατου εκβιασμού” από τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε που συνοδεύεται από ένα “κακό σενάριο” για την οικονομία και την κυβέρνηση. Γι αυτό, άλλωστε, και ανέβασε τους τόνους της κριτικής του προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, γνωρίζοντας πως Βερολίνο και ΔΝΤ είναι σχεδόν σε απόλυτη συνεννόηση να πιέσουν μέχρις εσχάτων την ελληνική κυβέρνηση.
Ο Σόϊμπλε βρίσκεται διαρκώς σε επικοινωνία με τον Πολ Τόμσεν ο οποίος έχει πάρει τα ηνία του ελληνικού ζητήματος και πιέζει (μέσω άρθρων του στο μπλογκ του ΔΝΤ), εκμεταλλευόμενος το “πολιτικό κενό” που έχει προκύψει μετά την καταδίκη του Κριστίν Λαγκάρντ και μέχρις ότου εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο (20 Ιανουαρίου) η διοίκηση Τραμπ και αποκαλύψει τις προθέσεις της για το ρόλο του Ταμείου στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
Τα χρονοδιαγράμματα αυτά δίνουν “χώρο” στον Σόϊμπλε να εντείνει την πίεσή του προς την Αθήνα, κάτι που το χρησιμοποιεί και στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στη Γερμανία ενόψει εκλογών, αφού εμφανίζεται ακλόνητος έναντι της Ελλάδας και της άποψης πως πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Η 9η Μαρτίου είναι, όπως λένε στην κυβέρνηση, η “D- Day” του πολιτικού εκβιασμού του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μη γνωρίζοντας εάν θα είναι σε αυτή τη θέση μετά τις γερμανικές εκλογές θέλει να “κλείσει” τώρα το ελληνικό θέμα, μη εγκαταλείποντας ακόμα και την ακραία θέση του για έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη.
Εμφανίζεται, δε, θιγμένος με τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών εναντίον του και φαίνεται πως έχει ανοίξει, πλέον, μια πολιτική βεντέτα με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μη κρύβοντας πως θα προτιμούσε άλλους συνομιλητές στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι στόχος της, έστω και τώρα είναι να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, έστω και αν έχει χαθεί το αρχικό «ορόσημο» να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με απόφαση του Συμβουλίου Διοικητών της Τράπεζας στη συνεδρίαση της 19ης Ιανουαρίου.
Το ενδιαφέρον, πλέον, επικεντρώνεται στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών της ΕΚΤ που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Μαρτίου.
Κοινή είναι η πεποίθηση πως εάν έως τότε δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και δεν αποφασιστεί τι θα γίνει με τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η χώρα θα οδηγηθεί στο κακό- έως καταστροφικό σενάριο.
Αν στις 9 Μαρτίου δεν επιτευχθεί η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, είτε γιατί δεν έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, είτε γιατί δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με τη συμμετοχή του ΔΝΤ (το ενδεχόμενο να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος συζητείται ακόμη, παρά τις αντιδράσεις του Βερολίνου), τότε τα πράγματα θα καταστούν πολύ δύσκολα για τη χώρα.
Και αυτό, γιατί η Ευρώπη εισέρχεται σε εκλογικό κύκλο, αρχής γενομένης με τις εκλογές στην Ολλανδία τον Μάρτιο (ακολουθούν οι προεδρικές στη Γαλλία τον Απρίλιο και στη Γερμανία τέλη Σεπτεμβρίου) και η ευρωζώνη εκτιμάται ότι το διάστημα αυτό δεν θα βάλει στην ατζέντα της το ελληνικό ζήτημα.
FAZ: Απογοητευμένος ο Τσακαλώτος γιατί δεν προχωρά η αξιολόγηση
Σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα θα αντιμετωπίσει ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας τέλη της άνοιξης, ενώ θα δημιουργηθεί το έδαφος στον Β. Σόιμπλε -να φέρει από την πόρτα πλέον- και όχι από το παράθυρο- το θέμα του Grexit.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα στιγμή θεωρείται από την Αθήνα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ η σκλήρυνση της στάσης του Σόιμπλε -σε «συμπαιγνία» με τον Π. Τόμσεν, ισχυρίζεται η Αθήνα- καθιστά ακόμα πιο δύσκολο έναν έντιμο συμβιβασμό.
Ο Αλέξης Τσίπρας που από αύριο θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις «μίνι» χριστουγεννιάτικες διακοπές του είναι φανερό πως θα δώσει νέες εντολές για γρήγορες εξελίξεις, ωστόσο, είναι φανερό πως οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την Αθήνα.
Περιοδείες υπουργών
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται η προώθηση του plan b του Μαξίμου που είναι οι πρόωρες εκλογές.
Από σήμερα έως και τις 29 Δεκεμβρίου η πλειοψηφία των υπουργών καλείται να περιοδεύσει σε περιοχές της χώρας, κάτι που έως τώρα έπραττε μόνο ο πρωθυπουργός ή ο Γραμματέας του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας.
Έστω και αν κάποιοι υπουργοί θα συνδυάσουν απλώς τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους με κάποιες περιοδείες στους γειτονικούς χώρους…
Με πληροφορίες από το Real.gr