Την απαίτηση των δανειστών να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα 100-150 εκατ. ευρώ που θα αντισταθμίσουν, εάν χρειαστεί, την απώλεια εσόδων από την αναστολή για ένα έτος της εφαρμογής του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό καλείται να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και μέχρις ότου οι Θεσμοί επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τις γιορτές.
Μαζί με αυτά θεωρείται βέβαιο ότι στην ατζέντα θα μπει και ο διευρυμένος δημοσιονομικός «κόφτης», προκειμένου να διασφαλιστούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.
Η επιβολή του νέου ισχυρότερου μηχανισμού αποτελεί το «όχημα» προκειμένου το ΔΝΤ να αποδεχθεί τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2018, καθώς επιμένει τα μέτρα να αποφασιστούν και να ψηφιστούν τώρα. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων περικοπές συντάξεων, μειώσεις μισθών και απολύσεις στο Δημόσιο, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυξήσεις φόρων.
Η δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία για το νέο δημοσιονομικό «κόφτη» μαζί με την επιβεβαίωση ότι το επίδομα στους συνταξιούχους θα δοθεί εφάπαξ, άνοιξε το δρόμο για το «ξεπάγωμα» των συζητήσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους.
Οι δεσμεύσεις της Αθήνας αποτυπώνονται στη μονοσέλιδη επιστολή που απέστειλε την παραμονή Χριστουγέννων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Αν και το πλήρες κείμενο της επιστολής Τσακαλώτου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό αναφέρει τα εξής:
Το μέτρο, που αφορά τις συντάξεις που δόθηκαν σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να συμπεριληφθεί στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά το 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017.
Στην επιστολή επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα 0,53% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018, ενώ υπενθυμίζεται η «ρήτρα» για το δημοσιονομικό «κόφτη».
Ειδικά για το 2016 και τη διανομή του υπερβάλλοντος πλεονάσματος, στην επιστολή αναφέρεται ότι η κυβέρνηση το διένειμε με τη μορφή παροχών, αναφέροντας ότι «σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκε το συμφωνηθέν πλεόνασμα (0,5%) τότε «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο».
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση για πρώτη φορά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον ο δημοσιονομικός «κόφτης» να επιβληθεί και στις συντάξεις και όχι μόνο στους μισθούς ή σε άλλα κρατικά κονδύλια.
Ωστόσο, με την επιστολή που απέστειλε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που στο μέλλον υπάρξει και πάλι υπερβάλλον πλεόνασμα αυτό να κατευθυνθεί σε μειώσεις φόρων αλλά και στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μετά όμως από συνεννόηση με τους δανειστές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, thehuffingtonpost.gr