Τους λόγους μείωσης της ονομαστικής αξίας των εξαγωγών στο πρώτο δεκάμηνο του 2016 (Ιανουάριος – Οκτώβριος) παραθέτει η Eurobank, στο περιθώριο της οικονομικής έκθεσης «7 Ημέρες Οικονομία».
Κατά την επίμαχη περίοδο, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν πτώση κατά 8,3% ή 3,8 δισ. ευρώ, με τη μεταβολή να προέρχεται κατά 85,2% από τον τομέα των υπηρεσιών και κατά 14,8% από τον τομέα των αγαθών.
Ειδικά για τις εξαγωγές αγαθών, η μεγαλύτερη μείωση κατεγράφη στην κατηγορία των καυσίμων (10,9% ή 0,6 δισ. ευρώ) ενώ αντίθετα, ο τομέας των αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία, είχε θετική συμβολή (0,5% ή 0,1 δισ. ευρώ).
Η κατηγορία των πλοίων, παρά την υψηλή πτώση της τάξης του 16,0%, είχε οριακά αρνητική συνεισφορά, καθώς το μερίδιό της επί του συνόλου των εξαγωγών αγαθών, είναι πάρα πολύ μικρό.
Σύμφωνα με τη Eurobank, η πορεία των ελληνικών δεν ήταν ομοιόμορφη κατά τη διάρκεια των 10 πρώτων μηνών του 2016. Ενδεικτικά, στο α’ και β’ τρίμηνο σημειώθηκε ισχυρή συρρίκνωση στις υπηρεσίες – κυρίως στις μεταφορές – και ακολούθησε η κατηγορία των αγαθών, με σχετικά ηπιότερη πτώση.
Στο γ’ τρίμηνο αντίθετα, με εξαίρεση τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, το πρόσημο «γύρισε» σε θετικό για όλες τις επί μέρους κατηγορίες εξαγωγών. Η πορεία των τιμών των καυσίμων, των ναύλων, καθώς και η επίδραση του μέτρου των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αποτελούν ερμηνευτικούς παράγοντες των προαναφερθέντων ποιοτικών μεταβολών, καταλήγει η ανάλυση της τράπεζας.