Ένα παγκόσμιο δίκτυο δωροδοκιών, χρηματοδοτήσεων μέσω “χορηγιών”, υπερτιμολογήσεων και “μαύρου χρήματος” είχε στήσει, όπως καταγγέλεται, η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία (γερμανικής, ωστόσο, επιρροής) Novartis με έδρα τη Βασιλεία. Η έρευνα ξεκίνησε από τις αμερικανικές αρχές, με αφορμή -όπως γίνεται συνήθως- την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και εξελίσσεται σε ένα τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο, που πολλοί παρομοιάζουν, πλέον, με εκείνο της Siemens.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα αρκετά έχουν ήδη γίνει γνωστά. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είπε (σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ) πως το “μαύρο χρήμα” που διακινήθηκε μέσω της Novartis σε γιατρούς και κρατικούς αξιωματούχους ξεπερνά τα 4 δις ευρώ (!), ενώ έχουν αποκαλυφθεί στοιχεία που εμπλέκουν στην υπόθεση πρώην υπουργούς, ίσως και πρώην πρωθυπουργό, όπως υποστηρίζει ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento του Κώστα Βαξεβάνη.
Όπως αποκαλύπτουν ξένα ΜΜΕ, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία ακολουθούσε την ίδια πρακτική σε πολλές χώρες. Στη γειτονική μας Τουρκία χρησιμοποιούσε, για παράδειγμα, εταιρεία συμβούλων για την εξασφάλιση επιχειρηματικών πλεονεκτημάτων και έχει διαπιστωθεί ότι δωροδόκησε αξιωματούχους με 85 εκατ. δολάρια. Σχετικό ρεπορτάζ μετέδωσε το πρακτορείο Reuters (δείτε το βίντεο στο http://www.reuters.com/article/us-novartis-turkey-idUSKCN0WV2GT ).
Συγκεκριμένα:
Ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης κατηγόρησε την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis (NOVN.S) για την πληρωμή δωροδοκιών στην Τουρκία, μέσω μιας εταιρείας συμβούλων για την εξασφάλιση επιχειρηματικών πλεονεκτημάτων αξίας περίπου 85 εκατομμύρια $, σύμφωνα με μια 17η Φεβρουαρίου email δει από το Reuters.
Τα υποτιθέμενα οφέλη που θα εξασφάλιζε η Novartis ήταν να προστεθούν δικά της φάρμακα σε λίστες, ή συνταγολόγια, των φαρμάκων που έχουν εγκριθεί για συνταγή από την κυβέρνηση, και την αποφυγή περικοπών των τιμών σε άλλες χώρες, εξασφαλίζοντας την έγκριση της κυβέρνησης για να αλλάξει τα ονόματα κάποιων φαρμάκων .
Το μεγαλύτερο κέρδος των $ 50 εκατομμυρίων, για τη Novartis σύμφωνα με το e-mail του πληροφοριοδότη που εξασφάλισε το Reauters, ήρθε από Τούρκους αξιωματούχους που επέτρεψαν την εταιρεία Novartis να αλλάξει την ονομασία των σκευασμάτων Ilaris και Gilenya ως Ibecta και Fingya. Αυτό σήμαινε ότι έπεσε από διεθνείς συγκρίσεις των τιμών, δεδομένου ότι μια τέτοια διασταύρωση βασίζεται σε εμπορικές ονομασίες.
Η Τουρκία είναι σήμερα η 18η μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικών προϊόντων στον κόσμο, αλλά αναμένεται να αυξηθεί και να γίνει 15η από το 2020, σύμφωνα με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης IMS.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές καταγγελίες για δωροδοκίες της Novartis σε κρατικούς αξιωματούχους (κατά τις γνωστές “πληρωμές” του 5% που ακολουθούσε και η Siemens) έχουν γίνει σε αρκετές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Κίνα και η Νότια Κορέα.
Πηγή: Reuters