Μετά την ενθουσιώδη πρώτη εβδομάδα του έτους η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει σημάδια αναμονής ενόψει του πρώτου κρίσιμου ραντεβού για την πορεία προόδου της β’ αξιολόγησης.
Οι δείκτες είναι σε καθοδική πορεία, διορθώνοντας τις κινήσεις της προηγούμενης εβδομάδας και αυτό διότι αναμένουν το πρώτο επίσημο κρας τεστ της χρονιάς την ερχόμενη Πέμπτη όποτε αναμένεται η συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Πάντως πίσω από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων διαφαίνεται πλέον μια διστακτικότητα στο να καθορίσουν χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, δεν μίλησε για ενδεχόμενο συμφωνίας στο Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου, αλλά για μια αποτίμηση της κατάστασης.
Στο ΕWG οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και οι επικεφαλής των θεσμών συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ θα συζητήσουν και πάλι για την αξιολόγηση δύο βδομάδες πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup. Η καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι μια απόφαση για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Όπως και να’ χει για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό θα συζητηθεί η πορεία της αξιολόγησης καθώς το προηγούμενο διάστημα θεσμοί και κυβέρνηση είχαν αναλωθεί σε συζητήσεις για τις κυβερνητικές παροχές αλλά και το ζήτημα του ξεπαγώματος της επεξεργασίας των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Επί της ουσίας τώρα των ανοικτών ζητημάτων της β’ αξιολόγησης εκτός από τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενός και την αγορά ενέργειας, το μεγάλο ζητούμενο είναι η λήψη προληπτικών μέτρων για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία ζητά το ΔΝΤ ως προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν πως το 2017 και το 2018 θα επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ και έτσι τάσσεται κατά της λήψης προληπτικών μέτρων. Μάλιστα θεωρεί ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να συνεχιστεούν και μετά το 2018 λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας.
Ωστόσο το μεγάλο «παζάρι» γίνεται μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ και κατά πόσο θα τα βρουν οι δυο τους ώστε και ο Διεθνής Οργανισμός να παραμείνει στο πρόγραμμα και να μην χρειαστεί να οριστούν τα προληπτικά μέτρα για 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.
Και στο ζήτημα αυτό προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια θετική έκβαση με αποτέλεσμα η ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης να παραμένει ανοικτή. Για τα υπόλοιπα θέματα όλοι θεωρούν ότι με τους απαραίτητους συμβιβασμούς θα κλείσουν.
Το ζητούμενο πάντως είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε και να ενταχθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλά και να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στην Ολλανδία το Μάρτιο. Εκεί αναμένεται να έχουν τον πρώτο λόγο οι λαϊκιστές του Γιαν Βίλντερς οι οποίοι αντιτίθεται στη διάσωση της Ελλάδας.