Η σύγχυση και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που εντοπίστηκαν κατά τη συμπλήρωση της δήλωση πόθεν έσχες αλλά και οι προσφυγές, οδήγησαν την κυβέρνηση στην ανακοίνωση παράτασης της προθεσμίας υποβολής που λήγει πλέον στις 13 Απριλίου.
Η τρίμηνη παράταση (η προθεσμία έληγε στις 15 Ιανουαρίου) δίδεται με βάση τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Κύρωση Συμφωνίας με την Αίγυπτο σε θέματα Τουρισμού.
Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, «η παράταση δίδεται δεδομένου ότι οι Ενώσεις Δικαστών έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλούμενες λόγους απορρήτου και ασφάλειας και το ίδιο πρόκειται να κάνουν και οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης».
Ο κ. Παπαγγελόπουλος εξέφρασε την ελπίδα έως τον Απρίλιο να έχει καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπήρξε κριτική για την άρνηση των δικαστών και των ιδιοκτητών ΜΜΕ να καταθέσουν «πόθεν έσχες». Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης είπε ότι εκφράζεται δυσπιστία μιας εξουσίας προς μια άλλη εξουσία, και αυτό είναι θλιβερό.
Η νέα δήλωση πόθεν έσχες
Το νέο σύστημα απαιτεί να δηλωθούν τα πάντα, ακόμη και παλαιά περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη συμπλήρωση της αίτησης η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα.
Στους υπόχρεους περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι αναπληρωτές υπουργοί, οι υφυπουργοί, οι βουλευτές και οι λοιποί πολιτικοί, καθώς επίσης και στρατιωτικοί, δικαστικοί, εφοριακοί, τελωνειακοί, πάσης φύσεως ελεγκτές του Δημοσίου, στελέχη ανεξάρτητων αρχών, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη διοικητικών συμβουλίων δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, διαιτητές αθλημάτων, ιδιοκτήτες και στελέχη μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς και δημοσιογράφοι.
Πρέπει να δηλωθούν ετρητά άνω των 15.000 ευρώ κρυμμένα στο σπίτι, κοσμήματα, χρυσά, ασημένια ή χάλκινα νομίσματα, πολύτιμους λίθους, πολύτιμα μέταλλα και λοιπά κινητά αντικείμενα αξίας άνω των 30.000 ευρώ, καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, δίκυκλα, πισίνες, σκάφη, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, λοιπά χρηματοικονομικά προϊόντα και συμμετοχές σε επιχειρήσεις και αναλυτικά κατά πηγή προέλευσης.
Για παράδειγμα, ακόμα και για αυτοκίνητα ή ακίνητα που εδώ και δεκαετίες έχουν αποκτήσει και τα δήλωναν στο Ε1 και το «πόθεν έσχες» του παρελθόντος, τώρα οι υπόχρεοι θα πρέπει να ψάξουν συμβόλαια και τιμολόγια για να αναγράψουν ξανά την αξία στην οποία τα απέκτησαν, τις πηγές προέλευσης των χρημάτων τους (π.χ. εισοδήματα έτους, αποταμιεύσεις παρελθόντων ετών, κέρδη από λαχεία – παιχνίδια ΟΠΑΠ κ.λπ.), αλλά και πόσα ακριβώς ήταν τα χρήματα από κάθε πηγή.
Ενώ δηλαδή τα στοιχεία αυτά είναι ήδη γνωστά στο κράτος και τις ελεγκτικές αρχές (και όταν οι εισαγγελείς που τις επικουρούν ή τις εποπτεύουν μπορούν να έχουν αυτόματη πρόσβαση χωρίς καν την έγκριση του ελεγχόμενου), οι υπόχρεοι πρέπει να ψάξουν να βρουν στοιχεία από παρελθόν και να τα δηλώσουν τώρα.