Στα αγκάθια των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη εστιάζουν πολλές γερμανόφωνες εφημερίδες. Η Münchner Merkur αποκαλύπτει βαυαρικό σχέδιο ελέγχων διαβατηρίων όσων πετούν από τη Γερμανία σε Ελλάδα, Ιταλία και Κροατία.
“Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό” επιγράφει άρθρο της η εφημερίδα του Βερολίνου taz και επισημαίνει: “Την πρώτη μέρα του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού οι ηγέτες ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων σημείωσαν προόδους. Πληρούνται επομένως οι προϋποθέσεις για την προγραμματισμένη πολυμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων την Πέμπτη”.
“Παρά το γεγονός ότι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μετριοπαθών πολιτικών, που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2015, θεωρούνται οι καλύτερες εδώ και δεκαετίες, παρατηρεί η αυστριακή εφημερίδα Der Standard: “Όλοι οι συμμετέχοντες μιλούν για την μεγαλύτερη ευκαιρία επανένωσης της Μεγαλονήσου από την εποχή του σχεδίου του γγ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν το 2004. Τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί δεν διαθέτουν ωστόσο τις απαραίτητες πλειοψηφίες. Ο κύπριος πρόεδρος βρίσκεται ενώπιον ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου ακόμα κι αν έχει διασφαλίσει τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του ισχυρότερου αντιπολιτευτικού κόμματος. Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί έχει να διαχειριστεί μια βουλή, στην οποία το λέγειν έχει μια πιστή στην Άγκυρα κυβέρνηση”.
“Όπως πληροφορήθηκε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων από διαπραγματευτικούς κύκλους, τη δεύτερη μέρα θα συζητηθούν στη Γενεύη ζητήματα που άπτονται της ΕΕ, καθώς και το κόστος της επανένωσης, γράφει η εφημερίδα Die Welt και προσθέτει: “Την Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στον πυρήνα του προβλήματος, στο εδαφικό. Οι δύο πλευρές θα παρουσιάσουν χάρτες με τις προτάσεις τους για την συνοριακή γραμμή μεταξύ του βορείου και νοτίου τμήματος. Ζητούμενο είναι πόσο έδαφος προτίθεται να επιστρέψει η τουρκοκυπριακή πλευρά έτσι ώστε να γυρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ελληνοκύπριοι στις περιοχές που κατοικούσαν πριν τη διχοτόμηση το 1974″.
Έλεγχοι διαβατηρίων όσων πετούν από Γερμανία προς Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία;
Η εφημερίδα Münchner Merkur έχει στη διάθεσή της σχέδιο-πρόταση των βαυαρικών υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο με το οποίο ζητούν ελέγχους διαβατηρίων σε όσους αναχωρούν αεροπορικώς από τη Γερμανία με προορισμό την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κροατία. Οι βαυαροί υπουργοί επισημαίνουν στο έγγραφο ότι οι τρεις χώρες δεν επιτρέπουν την συμπεφωνημένη πρόσβαση σε εθνικές βάσεις δεδομένων, με αναλύσεις DΝΑ, δακτυλικών αποτυπωμάτων και στοιχείων αυτοκινήτων. Κατά συνέπεια δεν λειτουργεί η αυτόματη σύγκριση δεδομένων ούτε καν σε περιπτώσεις σοβαρών ποινικών αδικημάτων ή υποψίας για τρομοκρατική δράση, τονίζουν οι τοπικοί υπουργοί κάνοντας λόγο για σημαντικό έλλειμμα ασφαλείας. Παράλληλα οι υπουργοί Χέρμαν και Μπάουσμπακ ζητούν από το Βερολίνο να ασκήσει επιρροή σε όμορες χώρες, όπως η Αυστρία, για να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους”.
Παράγοντας κινδύνου για τη Δύση ο Ερντογάν
Η αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος που προωθεί ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει πια καμιά σχέση με την κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπως τη γνωρίζουμε στη Δύση, σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: “Ο διαχωρισμός των εξουσιών υποσκάπτεται. Το κοινοβούλιο χάνει σχεδόν κάθε εξουσία. Ο πρόεδρος μπορεί να κυβερνά με διατάγματα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη βουλή. Οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες δεν θα τον απασχολούν πλέον. Η συγκέντρωση εξουσιών σε ένα πρόσωπο θυμίζουν αυταρχικά καθεστώτα σε Λατινική Αμερική και Ασία. Την ίδια στιγμή η στροφή της χώρας προς το Ισλάμ διχάζει την τουρκική κοινωνία. Το χάσμα διευρύνεται ακόμα περισσότερο από τις εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο. Το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία ασθμαίνει δεν αποτελεί έκπληξη. Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν μετατρέπεται για τη Δύση ολοένα και περισσότερο από σημαντικός εταίρος για ζητήματα ασφαλείας σε παράγοντα κινδύνου”.