Την ανάγκη να αλλάξει ο τυποκτόνος νόμος που οδηγεί σε συλλήψεις δημοσιογράφων καταλήγουν οι αναφορές πολιτικών και δημοσιογράφων με αφορμή τη σύλληψη του εκδότη των Παραπολιτικών Γιάννη Κουρτάκη και του διευθυντή του ομίλου Παναγιώτη Τζένου.
Ο Κώστας Βαξεβάνης, με άρθρο του στο koutipandoras.gr, επισημαίνει χαρακτηριστικά:
“Σύλληψη δημοσιογράφων μετά απο μήνυση υπουργών είναι απαράδεκτο. Στον Τύπο απαντάς, δεν τον διωκεις απο θεση εξουσιας”.
Ήταν η πρώτη αντίδρασή μου μέσω τουίτερ, όταν έγινε γνωστό πως οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κουρτάκης και Παναγιώτης Τζένος συνελήφθησαν μετά από μήνυση του Πάνου Καμμένου. Η θέση αυτή την οποία έχω εκφράσει όχι μόνο όσες φορές έχω μηνυθεί (πάνω από 70 πια) αλλά και όποτε συνάδελφος μηνύεται από πολιτικό πρόσωπο, είναι μια θέση που έχουν οι δημοσιογράφοι παγκόσμια. Ξεχάστε ποιός έχει δίκιο και ποιός μήνυσε ποιόν. Είναι εύκολο να διακρίνεις ή να εφεύρεις δίκιο σε κάποιον μηνυτή, για να σύρεις ολόκληρη τη δημοσιογραφία δέσμια αλλά κυρίως όμηρη.
Ας ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα.
Η Ελλάδα είναι μία απο τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες, όπου η συκοφαντική δυσφήμηση είναι ποινικό αδίκημα και η μοναδική που είναι και αυτόφωρο. Αυτό σημαίνει δηλαδή, πως οποιοσδήποτε μπορεί να μηνύσει έναν δημοσιογράφο, ακόμη και με ψευδή στοιχεία και η Αστυνομία αν ζητηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, θα τον συλλάβει και θα τον οδηγήσει με χειροπέδες στα κρατητήρια και στη συνέχεια σε δίκη.
Προφανώς και το θέμα δεν είναι ότι οι δημοσιογράφοι είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία που δεν πρέπει να συλλαμβάνεται και να δικάζεται ακόμη και όταν αδικεί τους άλλους. Το θέμα -και είναι θέμα Δημοκρατίας και μιας από τις βασικές ελευθερίες- είναι ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να μπορεί να ασκεί ελεύθερα το λειτούργημά του χωρίς να φοβάται την τιμωρία, την εκδίκηση και τη συνωμοσία των ισχυρών.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται παρά τις συστάσεις των Ενώσεων Δημοσιογραφων απ όλο τον κόσμο, να αποποινικοποιήσουν τη συκοφαντική δυσφήμηση και να την κάνουν, όπως αλλού, αστικό αδίκημα. Όποιος θίγεται, πάει στο αστικό δικαστήριο και ζητά να αποκατασταθεί. Είναι φανερό, πως αυτή η απαρχαιωμένη λειτουργία των κυβερνήσεων που κάνουν ακόμη και νόμους για να βγαίνουν από τη φυλακή οι εγκληματίες του λευκού κολάρου αλλά συλλαμβάνουν δημοσιογράφους όπως τους αυτοφοράκηδες στα μπουζουκσίδικα, δεν είναι μια αβλεψία , αλλά ένα σύστημα αυτοπροστασίας.
Όχι μόνοι αυτό. Οι πολιτικοί, ενώ έχουν το δικαίωμα τα μηνύσουν το δημοσιογράφο , ταυτόχρονα διατηρούν το δικαίωμα στην ασυλία.Δηλαδή ο δημοσιογράφος ακόμη και αν κάνει αντιμήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, ο πολιτικός δεν θα συλληφθεί, αλλά θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία στη Βουλή που ξέρουμε πού καταλήγει. Το φυσικό και συνταγματικό ταυτόχρονα θα ήταν όποιος βουλευτής μηνύσει πολίτη, αυτόματα να χάνει την ασυλία του έναντι του πολίτη για να υπάρξει ισονομία και πραγματική Δικαιοσύνη.
Υπάρχει επίσης ένα πλαίσιο ευρωπαικών και διεθνών νόμων, όπως η Ευρωπαική Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που ορίζουν το δικαίωμα που έχουν οι δημοσιογράφοι στην κριτική τους απέναντι στα πολιτικά και γενικώς δημόσια πρόσωπα. Το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ, προβλέπει πως οι δημοσιογράφοι έχουν δικαίωμα να ασκούν σκληρή, υπερβολική ακόμη και άδικη κριτική στα δημόσια πρόσωπα γιατί αυτός είναι ο κοινωνικός τους ρόλους. Τα δημόσια πρόσωπα, όπως έχουν νομολογήσει και ελληνικά δικαστήρια, οικειοθελώς θέτουν τον εαυτό τους στη σφαίρα της διαφάνειας και του δημοσίου ελέγχου, άρα και στη σκληρή ή άδικη κριτική του δημοσιογράφου. Υπάρχει ο κίνδυνος οι προσπάθειες “προστασίας” των δημοσίων προσώπων, να καταλήξουν σε παρεμπόδιση της ελευθερίας του λόγου. Πολλές καταδικαστικές αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων κατά δημοσιογράφων, καταπέφτουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια που αναγνωρίζουν πως ο δημοσιογράφος είναι το μποουλντοκ της κοινωνίας και καλώς ασκεί (όχι πάντα καλώς εννοούμενο) έλεγχο.
Το θέμα δεν είναι αν ο Καμμένος έχει δίκιο, αλλά αν πρέπει ο δημοσιογράφος να σέρνεται με τέτοιες επιθετικές διαδικασίες στα δικαστήρια. Αν συναινέσουμε σε αυτό, τότε δεν δικαιώνεται ο Καμμένος που μπορεί να έχει δίκιο (όπως άλλωστε λένε όλοι οι μηνυτές) αλλά όσοι θέλουν τη δημοσιογραφία σε ομηρία και τους δημοσιογράφους υπαλλήλους.
Να σα πω ένα παράδειγμα. Ο Αντρέας Βγενόπουλος εξακόντισε εναντίον μου πάνω από 40 μηνύσεις. Η ιστορία πλέον έχει κρίνει πως είχα δίκιο. Επί τέσσερα χρόνια όμως, έτρεχα στα δικαστήρια, πλήρωνα δικηγόρους, σπαταλούσα εκατοντάδες εργατοώρες για προετοιμασία. Φυσικά υπήρχε ο φόβος, αντί να δικαιωθώ να χάσω και τελικώς να καταστραφώ. Στην καλύτερη περίπτωση πάντως να αυτολογοκριθώ, να πάψω να γράφω όσα αποκάλυπτα γι αυτόν για να μην καταστραφώ. Ο μηνυτής είτε είχε δίκιο, είτε είχε άδικο, κατάφερνε να κρατά το πιστόλι στον κρόταφο της δημοσιογραφικής λειτουργίας.
Η προσπάθεια να αποδοθεί δίκιο στον Καμμένο ή στους δύο συναδέλφους δεν λύνει το πρόβλημα, δημιουργεί απλώς οπαδούς. Αν η αστυνομία λειτουργώντας μέσα σε ένα απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο, μπουκάρει σε εφημερίδες να κάνει συλλήψεις, τότε το αν ο μηνυτής “έχει δίκιο” είναι θέμα οπτικής, γιατί το θέμα ουσίας είναι πως καταλύεται η λειτουργία του Τύπου και μάλιστα νομοτύπως.
Φυσικά δεν συμβαίνει σήμερα όπως θέλουν να δείχνουν διάφοροι όψιμα ευαίσθητοι. Συμβαίνει επί δεκαετίες , αλλά γίνεται όλο και πιο άσχημο, γιατί δεν υπάρχει κανένα θεσμικό όργανο να υπερασπίσει το δημοσιογράφο και τη δημοσιογραφία.
Η κυβέρνηση πρεπει να καταργήσει και το αυτόφωρο και την ποινική υπόσταση της συκοφαντικής δυσφήμησης. Όποιος θεωρεί ότι αδικείται μπορεί να προχωρήσει σε αστικές νομικές ενέργειες και απαίτηση αποκατάστασής του. Πρέπει να σταματήσει το παραμύθι της θυματοποίησης του πολιτικού και τα δημόσια πρόσωπα να αντιληφθούν πως η κάθοδός τους στην πολιτική και τη δημόσια σφαίρα είναι εθελοντική. Δεν έχει μόνο βουλευτικά προνόμια αλλα και έλεγχο. Ίσως το αγνοούν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, αλλά στην Ελλάδα, καταδικάζονται πλέον δημοσιογράφοι γιατί κάνουν απλές αξιολογικές κρίσεις, λένε δηλαδή την άποψή τους. Η κατρακύλα πρέπει να σταματήσει. Και αφού δεν υπάρχουν συλλογικά δημοσιογραφικά όργανα για να αποκαταστήσουν τα πράγματα, ας πάρει η κυβέρνηση γενναία μέτρα υπέρ της δημοσιογραφίας. Η παθογένεια στα ελληνικά ΜΜΕ δεν είναι μόνο οι άδειες και τα κανάλια των νταβατζήδων. Είναι η δημοσιογραφία που είναι σε συνεχή και χρόνια ομηρία για διάφορους λόγους.
Ο δημοσιογράφος οφείλει να γράφει και να λέει όσα πιστεύει. Όποιος διαφωνεί μπορεί να καταφύγει σε διάψευση ή νομικά μέτρα. Αλλά δεν μπορεί να έχει τη συνδρομή τυποκτόνων νόμων. Άλλωστε η νομική στάθμιση μεταξύ της προσωπικότητας κάποιου και της ελευθερίας του Τύπου, είναι υπερ του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού που δημιουργούν οι και προστατεύουν οι συνταγματικές ελευθερίες. Καλύτερα να αδικηθεί κάποιος παρά να μην υπάρχει ελεύθερος Τύπος στο όνομα της νομιμότητας”.
Οι αντιδράσεις κομμάτων- Σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης
Στο Αυτόφωρο Μονομελές θα παρουσιαστούν σήμερα για να δικαστούν για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης ο εκδότης των “Παραπολιτικών” Γιάννης Κουρτάκης και ο Διευθυντής του Ομίλου Παναγιώτης Τζένος.
Σε βάρος τους ο εισαγγελέας άσκησε το βράδυ της Τρίτης ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση. Η δίωξη ασκήθηκε κατόπιν της μήνυσης που κατέθεσε εναντίον τους ο Πάνος Καμμένος.
Sύμφωνα με την ιστοσελίδα parapolitika.gr η εισαγγελέας δεν έκανε δεκτή την μήνυση του υπουργού Άμυνας εναντίον των δύο δημοσιογράφων για κακουργηματική εκβίαση.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστηρίζει ότι επιτέθηκαν στον ίδιο μέσω του ανήλικου παιδιού του από τον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1» προκειμένου να αποσύρει κατηγορίες για την λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Στη σύλληψη του διευθυντή του ομίλου Παραπολιτικά προχώρησαν 15 αστυνομικοί με πολιτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδευόμενοι από εισαγγελέα.
Είχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
Η μήνυση αφορά, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η ιστοσελίδα parapolitika.gr, αποκαλύψεις της εφημερίδας για το ταξίδι που πραγματοποίησε ο κ. Πάνος Καμμένος στις αυστριακές Άλπεις κατά την πρόσφατη περίοδο των εορτών.
Λίγο αργότερα προσήλθε οικειοθελώς στη ΓΑΔΑ και ο εκδότης της εφημερίδας Γιάννης Κουρτάκης. Ο ίδιος είχε προαναγγείλει την κίνησή του, γράφοντας στο Facebook:
«Όταν το παρακράτος Τσίπρα – Καμμένου μπούκαρε στα γραφεία της εφημερίδας, δεν ήμουν στο γραφείο μου. Επειδή δεν έχω απολύτως τίποτα να φοβηθώ θα προσελθω οικειοθελώς στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Άλλωστε στις Δημοκρατίες κερδίζει πάντα η αλήθεια».
Σε πρωινές τους αναρτήσεις στο Facebook μέσα από το κτήριο της ΓΑΔΑ οι δύο δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για «απόπειρα τρομοκράτησης», ευχαριστούν τα κόμματα, την ΕΣΗΕΑ και τους χιλιάδες φίλους για τη στήριξή τους και εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην «ανεξάρτητη – και μόνο ελληνική Δικαιοσύνη»
Καμμένος: Τους μήνυσα γιατί με «χτυπούσαν» μέσω του παιδιού μου
Για να απαντήσει στις ανακοινώσεις των κομμάτων που επιτέθηκαν στην κυβέρνηση μετά τις συλλήψεις των δημοσιογράφων, ο Πάνος Καμμένος έκανε παρέμβαση την Τετάρτη το πρωί στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 και τόνισε πως δεν έκανε τη μήνυση εξαιτίας κάποιου δημοσιεύματος αλλά γιατί, όπως είπε, οι δυο δημοσιογράφοι έκαναν αναφορές στον ανήλικο γιο του, μέσω ραδιοφώνου.
«Δεν αφορά δημοσίευμα η σύλληψη, αφορά αναφορά επί δύο ημέρες στο ραδιόφωνο του κ. Κουρτάκη και του κ. Τζένου οι οποίοι ενέπλεκαν τον ανήλικο γιο μου, ο οποίος πάει στη Β’ Λυκείου – στην Αθήνα δεν έχει ανέβει ποτέ το παιδί – ότι είναι στα Εξάρχεια, ότι είναι αναρχικός, ότι είναι λέει, σας διαβάζω επί λέξει αυτό που έλεγε ο Κουρτάκης, ότι ”είναι λέει ο γιος του Πάνου λίγο με τη Ρούπα”. Αναφέρει το παιδί σαν αναρχικό και σαν τρομοκράτη. Ένα παιδί που ετοιμάζεται να πάει στο Πανεπιστήμιο. Να πάει στο εξωτερικό. Ένα παιδί που θα το αποκλείσουν από όλα τα πανεπιστήμια και από βίζα. Γιατί; Γιατί είναι γιος μου. Και έπρεπε να εκβιαστώ εγώ μέσω του παιδιού μου, το οποίο δεν έχει ανέβει στην Αθήνα στη ζωή του», αιτιολόγησε ο υπουργός.
Υποστήριξε δε ότι «όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε από τον κατάλογο του ΚΕΕΛΠΝΟ που κατέθεσα στην ΕΣΗΕΑ, επειδή φαινόταν ότι ο κ. Κουρτάκης και ο κ. Τζένος έχουν πάρει μεγάλα ποσά και ζήτησα τη διερεύνηση. Και αποφάσισαν τη μια φορά να στείλουν να φωτογραφίσουν την 4χρονη κόρη μου και τον 8χρονο γιο μου στην Ικαρία με φωτογράφο και δημοσιογράφο που μπήκε μέσα στο σπίτι για να πάρει φωτογραφία τα παιδιά και την άλλη φορά ανακατεύοντας έναν 15χρονο με δήθεν αναρχικούς και τρομοκράτες. Δεν μπορώ να αφήσω ένα παιδί απροστάτευτο».
Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΑΝΕΛ για τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά συρροή και απόπειρα κακουργηματικής εκβίασης κατά των Ι. Κουρτάκη και Π. Τζένου
Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υπέβαλε μήνυση κατά του Ιωάννη Κουρτάκη, Εκδότη-Διευθυντή της σαββατιάτικης εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», διαχειριστή της ιστοσελίδας – διαδικτυακής εφημερίδας «www.parapolitika.gr» και νομίμου εκπροσώπου και ιδιοκτήτη της αδειούχου εταιρείας του ραδιοφωνικού σταθμού «Παραπολιτικά FM 90,1» και του Παναγιώτη Τζένου, αρχισυντάκτη της σαββατιάτικης εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και της ιστοσελίδας – διαδικτυακής εφημερίδας «www.parapolitika.gr» και διευθυντή προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού «Παραπολιτικά FM 90,1» για συκοφαντική δυσφήμιση κατά συρροή και απόπειρα κακουργηματικής εκβίασης με αφορμή επιθέσεις στον Πάνο Καμμένο μέσω του ανήλικου παιδιού του από τον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1» για να αποσύρει κατηγορίες για την λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ με βάση την οποία ο Ιωάννης Κουρτάκης φέρεται να έλαβε το ποσόν των 843.000 ευρώ και ο Παναγιώτης Τζένος το ποσόν των 629.000 ευρώ.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκαλεί η σύλληψη διευθυντικών στελεχών της εφημερίδας Παραπολιτικά μετά από μήνυση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.
Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία τόνισε:
«Οι συλλήψεις δημοσιογράφων από μια Κυβέρνηση που έχει δείξει την αποστροφή της στον πλουραλισμό και στην πολυφωνία εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι εχθρός της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και ενημέρωσης. Η Νέα Δημοκρατία εμπιστεύεται απόλυτα την Ελληνική Δικαιοσύνη που είναι εκείνη που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χριστίδης, δήλωσε:
«Η σύλληψη διευθυντικών στελεχών της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για δημοσίευμα που αφορούσε τον κ Καμμένο, αποτελεί αυταρχικό κατήφορο της Κυβέρνησης, που παραπέμπει σε μαύρες εποχές για τη Δημοκρατία».
Το Ποτάμι
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, δήλωσε:
«Υποτίθεται ότι ζούμε στην ευρωπαϊκή Ελλάδα και όχι στην Τουρκία του Ερντογάν. Γιατί σκηνές σύλληψης διευθυντικού στελέχους εφημερίδας μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα παραπέμπουν. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνουν για άλλη μια φορά το πώς αντιλαμβάνονται την ελευθεροτυπία».
Ο Χάρης Θεοχάρης
Δήλωση για το θέμα έκανε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος σημειώνει: «H κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. “Όσοι δεν είναι μαζί μας, είναι απέναντί μας”.
Επειδή όμως ο αυταρχισμός είναι πιο επικίνδυνος από την απληστία, την ανικανότητα ή την ιδεοληψία -χαρακτηριστικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ- να ξέρουν ότι θα βρουν απέναντί τους κάθε δημοκρατικό πολίτη. Να ξέρουν επίσης πως -ιστορικά- όσοι μετέρχονται αυταρχισμού τα ίδια εργαλεία χρησιμοποιούνται εναντίον τους. Η σύλληψη του Διευθυντή των Παραπολιτικών Παναγιώτη Τζένου θυμίζει άλλες εποχές. Από την Αριστερά των αγώνων για την ελευθερία του Τύπου στην Αριστερά των συλλήψεων διευθυντών εφημερίδων. Όλα τελικά είναι ένας ”Καμμένος” δρόμος…»
Απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση
Ανακοίνωση σχετικά με τις αντιδράσεις των κομμάτων στη μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος κατά στελεχών εκδοτικού συγκροτήματος, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο αναλυτικά:
«Η μήνυση του προέδρου των ΑΝΕΛ κατά του Ιωάννη Κουρτάκη και του Παναγιώτη Τζένου έπειτα από την προσπάθεια συσχέτισης του ανήλικου παιδιού του Π.Καμμένου στη ραδιοφωνική τους εκπομπή με την ένοπλη βία και η κίνηση των νομικών διαδικασιών από τους αρμόδιες Αρχές, έδωσε την ευκαιρία σε κόμματα που ταύτισαν τη διαδρομή τους με τη χειραγώγηση των ΜΜΕ να επιτεθούν στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και φαντασιώνονται παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη εκείνοι που μεταχειρίστηκαν τη δικαιοσύνη και τη δημοσιογραφία με όρους διαπλοκής και εξυπηρέτησης ειδικών συμφερόντων».
Και η απάντηση των ΑΝΕΛ στην αντιπολίτευση
Στα κόμματα της αντιπολίτευσης απαντούν με ανακοίνωση που εξέδωσαν αργά το βράδυ της Τρίτης οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ, έχει ως εξής:
«Η Νέα Δημοκρατία στη βιασύνη της να κάνει δήθεν αντιπολίτευση δεν διστάζει να υιοθετήσει τις απόψεις εκείνων που επιχειρούν να εκβιάσουν κατηγορώντας ανήλικους.
Για ορισμένα από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τίποτα πια δεν μας κάνει εντύπωση» αναφέρει ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων «για την στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης” για τη μήνυση του Π.Καμμένου κατά του Ι.Κουρτάκη και του Π.Τζένου.
Τη διαφωνία του με τις μηνύσεις του Πάνου Καμμένου σε βάρος των στελεχών του ομίλου των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένου εξέφρασε το ΚΚΕ.
Σε σχετική ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρεται ότι «όσο είναι απαραίτητο να τηρείται από όλα τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους η δημοσιογραφική δεοντολογία και η υπεύθυνη άσκηση του έργου τους, άλλο τόσο είναι απαραίτητο, όταν προκύπτουν προβλήματα να μην επιλύονται αυτά μέσα από δικαστικές διώξεις και συλλήψεις δημοσιογράφων, αλλά με τη δημόσια καταγγελία, πολιτική αντιπαράθεση και κριτική».
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το περιστατικό
Την έντονη ανησυχία της για το κλίμα που διαμορφώνεται με την παρέμβαση των διωκτικών Αρχών στα δημοσιογραφικά γραφεία εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.
Συγκεκριμένα, αναφέρει:
Δέκα αστυνομικοί με πολιτικά, μετά από μήνυση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Προέδρου των «ΑΝΕΛ» Πάνου Καμμένου, συνέλαβαν στο γραφείο του στα «Παραπολιτικά» και οδήγησαν στη ΓΑΔΑ τον Διευθυντή του Ομίλου Παναγιώτη Τζένο.
Η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση αφορούσε και τον Εκδότη των εφημερίδων του Ομίλου κ. Γιάννη Κουρτάκη, ο οποίος προσήλθε αργότερα αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το κλίμα, που διαμορφώνεται με την παρέμβαση των διωκτικών Αρχών στα δημοσιογραφικά γραφεία.
Η δημοσιογραφία οφείλει να ασκείται με συγκεκριμένους κανόνες, αλλά και την ελευθερία του Τύπου οφείλουν να την υπερασπίζονται και να την προστατεύουν όλοι.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ανακοίνωση συμπαράστασης από τους εργαζόμενους στα Παραπολιτικά
Ανακοίνωση εξέδωσαν οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Παραπολιτικά» μετά τις συλλήψεις του διευθυντή της εφημερίδας Παναγιώτη Τζένου και του εκδότη της Γιάννη Κουρτάκη.
Οι εργαζόμενοι των «Παραπολιτικών» εκφράζουν, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τον αποτροπιασμό τους για τη χειραγώγηση του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας που επιχειρείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Και αυτό γιατί δεν νοείται σε μια δημοκρατική χώρα ο δημοσιογράφος να απειλείται ή να φοβάται πριν ακόμα πιάσει την ‘’πένα” στα χέρια του. Υποχρέωσή μας είναι η ενημέρωση των πολιτών, με οποιοδήποτε τίμημα, και όχι να γίνουμε αρεστοί στους εκάστοτε κυβερνώντες».
Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας ξεκαθαρίζουν επίσης ότι ως επαγγελματίες και μέλη της ΕΣΗΕΑ δεν εκφοβίζονται από τέτοιες ενέργειες και δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουν δυναμικά να υπηρετούν το λειτούργημα της δημοσιογραφίας για την αλήθεια.
Τέλος, εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γιάννη Κουρτάκη και τον διευθυντή του Ομίλου Παναγιώτη Τζένο.
Τι δήλωσε ο Πάνος Καμμένος
Για τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γιάννη Κουρτάκη και του διευθυντή Παναγιώτη Τζένου, οι οποίοι δικάζονται σήμερα στο Αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμηση, μίλησε ο Πάνος Καμμένος στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.
«Βλέπω και ανακοινώσεις κομμάτων που αναφέρονται στη χθεσινή σύλληψη για δήθεν δημοσίευμα. Δεν αφορά δημοσίευμα η σύλληψη, αφορά αναφορά επί δύο ημέρες στο ραδιόφωνο του κ. Κουρτάκη και του κ. Τζένου οι οποίοι ενέπλεκαν τον ανήλικο γιο μου, ο οποίος πάει στη Β’ Λυκείου, στην Αθήνα δεν έχει ανέβει ποτέ το παιδί, ότι είναι στα Εξάρχεια, ότι είναι αναρχικός, ότι είναι λέει, σας διαβάζω επί λέξει, ότι είναι λέει ο γιος του Πάνου λίγο με τη Ρούπα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Και πρόσθεσε: «Αναφέρει το παιδί σαν αναρχικό και σαν τρομοκράτη. Ενα παιδί που ετοιμάζεται να πάει στο Πανεπιστήμιο. Να πάει στο εξωτερικό. Ένα παιδί που θα το αποκλείσουν από όλα τα πανεπιστήμια και από χορήγηση βίζας. Γιατί; Γιατί είναι γιος μου. Και έπρεπε να εκβιαστώ εγώ μέσω του παιδιού μου, το οποίο δεν έχει ανέβει στην Αθήνα στη ζωή του».