“Επικίνδυνη αποστολή” αναλαμβάνει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σπεύδει να συναντήσει το μεσημέρι στις Βρυξέλλες τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε μια προσπάθεια να “ξεπαγώσει” η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
‘Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του real.gr στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου η κατάσταση έχει εκτροχιασθεί και μερίδα των Θεσμών επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση. Συγκεκριμένη, όπως λέγεται στις Βρυξέλλες, η καθυστέρηση συνίσταται στο ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δεν έχει συντελεστεί καμία απολύτως πρόοδος σε κανένα ανοικτό ζήτημα από αυτά που περιλαμβάνονται στη 2η αξιολόγηση και αποτελούν προϋπόθεση για την συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement).
Δυστυχώς για την Ελλάδα η παραπάνω δύσκολη κατάσταση όχι μόνο θα αποτυπωθεί στο Euroworking Group που έχει τακτική συνεδρίαση προετοιμασίας του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, αργότερα σήμερα, αλλά έχει αλλάξει και την άποψη της ίδιας της Κομισιόν.
Ευρωπαϊκοί κύκλοι από τη Μάλτα εμφανίστηκαν έως και αγανακτισμένοι με την κατάσταση, ενώ όσοι γνωρίζουν λένε ότι πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί το σημερινό κλίμα. Για να γίνει δε αυτό, το μπαλάκι είναι στην ελληνική πλευρά.
Ο ανταποκριτής του Real.gr επισημάνει ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί θα μεταφέρει στον Έλληνα υπουργό ένα μήνυμα του ύφους “βοηθήστε μας να σας βοηθήσουμε”, που σημαίνει “δεν μπορεί η ελληνική πλευρά να περιμένει από την Κομισιόν να τη στηρίζει μονίμως προς το ΔΝΤ και τους εταίρους και από την άλλη να μην ολοκληρώνει συμφωνημένες δράσεις, όπως τα ανοιχτά μέτωπα του staff level agreement (εργασιακά, κενό 2018 και ενέργεια)”.
Έχει εξαιρετική σημασία ότι με δημόσιες δηλώσεις τους τόσο ο Πιέρ Μοσκοβισί, όσο και ο Κλάους Ρέγκλιγκ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχουν πολλές φορές ξεκαθαρίσει ότι τα μέτρα για το 2019 και το 2020 είναι εκτός του staff level agreement και αποτελούν ξεχωριστή διαπραγμάτευση.
Οι πηγές του real.gr στη Μάλτα και τις Βρυξέλλες, επισημαίνουν ότι είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο θα ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και έχουν καταλάβει πολύ καλά ότι ο μόνος λόγος που “δεν έχουμε ακόμα κλείσει” , παρά την γνωστή από τον Απρίλιο συμφωνία για τον κόφτη είναι η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
Μεταφέρουν μάλιστα ότι το πρόβλημα της ελληνικής πλευράς δεν είναι ούτε τα 10 χρόνια, ούτε τα 5 (που θα χρειαστεί 3,5%), αλλά το γεγονός ότι δεν θέλουν να περιγράψουν μέτρα ούτε και για ένα χρόνο. Αυτό θα προσπαθήσει να λύσει ο Μοσκοβισί, βοηθώντας την κυβέρνηση να τα περιγράψει με τον ποιο ανώδυνο τρόπο – όσο είναι αυτό επικοινωνιακά δυνατόν.
Από την άλλη όμως στις Βρυξέλλες, ξέρουν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται λεφτά για λήξεις ομολόγων το καλοκαίρι, δεν τα έχει και όσο πλησιάζουμε σε εκλογές, όλο και θα δυσκολεύουν τα πράγματα. Και για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο κατανοητά: εκείνα τα λεφτά από το πακέτο των 86 δισ., χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα τα πάρει, με τα σημερινά δεδομένα.
Όσο για την περίφημη δήλωση Βαν Όβερφελντ (Βέλγος Υπ. Οικονομικών), βελγικές πηγές μιλάνε ήδη για παρερμηνεία του πνεύματος του Υπουργού: “Δεν ήθελε να πει τίποτε άλλο από την εγνωσμένη πολιτική θέση της ευρωζώνης ότι δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν εννοούσε όμως ότι βλέπει στον ορίζοντα λύση χωρίς το ΔΝΤ”.
Η πηγή που ενημέρωσε το real.gr συμπλήρωσε: “Εξάλλου λύση χωρίς το ΔΝΤ δεν βλέπει κανείς”.
Πηγή: Real.gr