Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Κύπρο το αποτέλεσμα της ιστορικής διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη καθώς ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ εκφράζουν με ανακοινώσεις τους πολλές επιφυλάξεις ή μιλούν ακόμα και για φιάσκο, χρεώνοντας στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σειρά λανθασμένων χειρισμών που απομείωσαν τη διαπραγματευτική ισχύ της Λευκωσίας και έδωσαν έδαφος στην Τουρκία να εγείρει ζητήματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στην ατζέντα των συνομιλιών. Από αργά χθες το βράδυ, άλλωστε, πολιτικοί και μιντιακοί κύκλοι στη Λευκωσία αφήνουν αιχμές κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά (η εφημερίδα Πολίτης πρωτοστατεί σε αυτή την επιχείρηση), με αφορμή δηλώσεις του τελευταίου, χθες το απόγευμα στη Γενεύη. Παρόμοια προσπάθεια είχε επιχειρηθεί και τις προηγούμενες εβδομάδες, κάτι που είχε βρει συμμάχους και σε πολιτικά κόμματα στην Αθήνα.
Το κρίσιμο ερώτημα, βεβαίως, είναι κατά πόσο μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα σχέδιο λύσης που θα υποβαθμίζει την κραιτκή οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς όπως φάνηκε και σε πρόσφατη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία της κυπριακής κοινής γνώμης διαφωνεί σε σειρά ζητημάτων, όπως η μη ταχύτατη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής ή η εναλλακτική προεδρία.
ΔΗΚΟ: Αποτυχία και φιάσκο στη Γενεύη, με δυσμενέστατες συνέπειες για Ε/κ πλευρά
“Η διάσκεψη της Γενεύης εξελίχθηκε σε αποτυχία και φιάσκο, με δυσμενέστατες συνέπειες για την Ελληνοκυπριακή πλευρά”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ. “Δυστυχώς, μια αντικειμενική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της διάσκεψης της Γενεύης δείχνει ότι:
• Η τουρκική πλευρά πέτυχε να διασφαλίσει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με πενταμερή σύνθεση, χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό όχι μόνο επιβεβαιώθηκε, από το ανακοινωθέν του ΟΗΕ, αλλά πλέον αυτή η μορφή διαπραγματεύσεων, δηλαδή οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τα δύο μέρη, χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία, θα εφαρμοστεί και στις διαπραγματεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο.
• Η πλευρά μας προέβη σε επιπρόσθετες υποχωρήσεις, στην πτυχή της Διακυβέρνησης, υποκύπτοντας στον εκβιασμό της τουρκικής πλευράς, που προσήλθε με εξαιρετικά αδιάλλακτες αξιώσεις στη Διακυβέρνηση και το Περιουσιακό.
• Το δήθεν αντάλλαγμα που έλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης για όλα τα πιο πάνω ήταν ένας χάρτης που δεν ικανοποιεί κανένα από τα κριτήρια του Εδαφικού και είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν του Μοντ Πελεράν, για τον οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αποφασίσει τότε να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις. “Δυστυχώς οι προβλέψεις, οι εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις μας αποδείχθηκαν σωστές. “Δεν δικαιολογείτο η σύγκλιση αυτής της διάσκεψης καθώς δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις και οι όροι που είχαμε θέσει, πόσο μάλλον με την Κυπριακή Δημοκρατία απούσα. “Ως αποτέλεσμα, με αυτή τη διάσκεψη η τουρκική πλευρά πέτυχε:
• Να εγκαταλείψουμε μια πάγια θέση της Ε/κ πλευράς και να ικανοποιήσουμε μια πάγια τουρκική αξίωση, τη σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης.
• Να δώσουμε στον κ. Ακκιντζί νέες υποχωρήσεις στη διακυβέρνηση.
• Να δώσουμε ευκαιρία και άλλοθι στην Τουρκία, να επαναλαμβάνει τις πάγιες απαράδεκτες θέσεις της στην Ασφάλεια, χωρίς συνέπειες.
Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και το φιάσκο της πενταμερούς διάσκεψης, το Δημοκρατικό Κόμμα προτείνει τη συνολική επαναξιολόγηση της κατάστασης και της πορείας των διαπραγματεύσεων από το Εθνικό Συμβούλιο, με δεδομένες τις τουρκικές θέσεις όπως αυτές καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες, αλλά και όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
“Το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει τη σθεναρή στάση της κυβέρνησης της Ελλάδας έναντι των απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων για διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων και παραμονή τουρκικού στρατού στην Κύπρο, μετά τη λύση του κυπριακού. “Κατά τη διάρκεια της πενταμερούς διάσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς παρέμεινε αταλάντευτος στη θέση για κατάργηση των εγγυήσεων και πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού, σε αντίθεση με τον τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος επέμενε σε διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων και στην παραμονή τουρκικού στρατού στην Κύπρο. “Ο Νίκος Κοτζιάς ταυτίστηκε με τον διακαή πόθο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων και γι’ αυτό εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας. “Προειδοποιούμε ότι, οποιεσδήποτε προσπάθειες, υπόγειες ή εμφανείς, να επιρριφθεί ευθύνη στην Ελλάδα για την αποτυχία της πενταμερούς διάσκεψης, θα μας βρουν κάθετα αντίθετους. “Τώρα περισσότερο πάρα ποτέ απαιτείται μια Νέα Στρατηγική στο Κυπριακό”, καταλήγει η ανακοίνωση.
ΕΔΕΚ: Κανένα ουσιαστικό όφελος για Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθετα οφέλη για Τ/κ στη Γενεύη
“Αξιολογώντας τα όσα έγιναν στη Γενεύη διαπιστώνουμε πως στα θέματα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων δεν υπήρξε καμία πρόοδος”, αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος ΕΔΕΚ. “Ο χάρτης που κατέθεσε και δεν έγινε αποδεκτός στην ουσία δεν αποτυπώνει κανένα από τα κριτήρια τα οποία είχαν τεθεί στο Μοντ Πελεράν ούτε έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για τα θέματα του εδαφικού. Πρόκειται για έναν χάρτη χειρότερο από αυτόν που είχε τεθεί στο σχέδιο Ανάν. Συνεπώς τίθεται το ερώτημα, γιατί ο ΠτΔ δέχτηκε να προχωρήσουμε στη διάσκεψη όταν δεν ικανοποιήθηκε καμία από τις προϋποθέσεις που τέθηκαν; “Η συνέχιση της συζήτησης μπορεί να εμπεριέχει ως θετικό στοιχείο ότι θα υποχρεώνεται η Τουρκία να τοποθετείται πάνω σε αυτά τα θέματα. Αυτό όμως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής γιατί στην ουσία νομιμοποιεί την πενταμερή και κατ’ επέκταση την απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι το άμεσα ενδιαφερόμενο μέρος. Άρα και στα θέματα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού η ευθύνη μεταφέρεται στις δύο κοινότητες. Αυτό συνιστά ουσιαστικά υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. “Το ότι η χθεσινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει ότι η διάσκεψη ήταν πενταμερής με την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ρόλο παρατηρητή, αποδεικνύει τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης η οποία αποδέχθηκε αυτό που για χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία και τα πολιτικά κόμματα απέρριπταν. “Συνοψίζοντας, από το τετραήμερο των διαβουλεύσεων στη Γενεύη δεν υπήρξε οποιοδήποτε ουσιαστικό όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία. Αντίθετα υπήρξαν πρόσθετα οφέλη για την Τουρκοκυπριακή πλευρά. “Ως ΕΔΕΚ επιθυμούμε να χαιρετίσουμε για ακόμη μια φορά την ξεκάθαρη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, καλώντας την κυβέρνηση να συμπορευτεί με τη θέση αυτή”, καταλήγει η ανακοίνωση.