Οι «βόμβες» του Αμερικανού προέδρου με συνεντεύξεις του στη βρετανική εφημερίδα «Times» και στη γερμανική «Bild», λίγες ημέρες πριν ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ, έβαλαν «φωτιές» στην ενωμένη Ευρώπη, προκαλώντας έντονο προβληματισμό και αντιδράσεις.
Τις τελευταίες μέρες αρκετά δυτικά μέσα ενημέρωσης διατυπώνουν την άποψη πως “η Ευρώπη άρχισε πάλι να μιλά πολιτικά”. Πρόκειται, μάλλον, για μια αισιόδοξη ματιά στις εξελίξεις. Εξελίξεις που προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ σε τρία 24ωρα από σήμερα στους λόφους του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον.
Είναι αλήθεια πως ουδέποτε οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν τόσο απρόβλεπτες στην παραμονή της ανάληψης των καθηκόντων ενός νέου Προέδρου. Και αυτή την αβεβαιότητα ήρθε να ενισχύσει ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ με όσα είπε τις τελευταίες ώρες.
- Χαρακτηρίζοντας «θαυμάσια υπόθεση» το Brexit και «εξόχως καταστροφικό λάθος» το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας κατά την προσφυγική κρίση, προσθέτοντας μάλιστα ότι το παράδειγμα της Βρετανίας θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της ΕΕ προκάλεσε πυρ ομαδόν από ηγέτες και υπουργούς εξωτερικών.
Η σύνοδος των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκε χθες προφανώς επηρεάστηκε από τις δηλώσεις του νεοεκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος προκάλεσε έκπληξη και ταραχή όχι μόνο στην ΕΕ.
- Στην πραγματικότητα ο Τραμπ δεν είναι απλά προκλητικά παρεμβατικός στην ενωμένη Ευρώπη, αλλά προσπαθεί να βάλει «βόμβα» στα θεμέλιά της, λέγοντας ότι για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία. Κοιτάξτε, η ΕΕ δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο».
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό αλλά και ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί απάντησαν άμεσα ασκώντας κριτική στον Ντ. Τραμπ.
Το πεπρωμένο της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της, δήλωσε νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τραμπ.
Το ερώτημα είναι εάν η Ευρώπη είναι έτοιμη να υποδεχθεί ή ακόμα και να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Η απάντηση είναι, δυστυχώς, αρνητική.
Ο λόγος του νέου προέδρου των ΗΠΑ όσο κι αν θεωρείται “λαϊκισμός πολυτελείας” είναι πολύ πιο γοητευτικός από τον “ξύλινο” λόγο της δημοσιονομικής ασφυξίας του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ή την “νίπτω τας χείρας μου” τακτική της Άγκελα Μέρκελ. Κι ακόμα χειρότερα: ο λόγος του Τραμπ μεταλαμπαδεύεται στους αμφισβητίες της Ευρώπης. Από τη Μαρί Λεπέν και τον Ολλανδό Βίλντερς μέχρι το Γερμανικό AfD και τον Ορμπάν ή τον Φίτσο, η Ευρώπη είναι μία περιοχή ασυνέχειας και ιδεολογικών συγκρούσεων που υπονομεύουν τη συνοχή της. Ή ακριβέστερα ότι απέμεινε από αυτή μετά την κρίση, την ύφεση και την κατάλυση του κοινωνικού κράτους.
Ο λόγος του Ντόναλντ Τραμπ τείνει να γίνει ακόμα πιο προσιτός σε πολλούς Ευρωπαίους από τη στιγμή που επιτίθεται στη Γερμανία. Όταν λέει πως “η Ευρώπη είναι ένα όχημα για την ευημερία της Γερμανίας”, είναι βέβαιο πως συσπειρώνει τις απόψεις πολλών Ευρωπαίων ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης.
Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν δείχνει να γνωρίζει πως να αντιμετωπίσει τον Τραμπ διότι δεν θέλει να ομολογήσει πως ορισμένα από όσα λέει είναι σωστά…
Και όχι μόνο αυτό. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον Τραμπ διότι απλώς δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ως ενιαίο σύνολο με κοινό συμφέρον. Η Γερμανία μπορεί να νιώθει ότι βάλλεται από την πολιτική που σκέπτεται να ακολουθήσει ο νέος αμερικανός πρόεδρος σχετικά με την παρουσία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην αμερικανική αγορά αλλά, γιατί μπορεί να βρεθεί κάποιος Ευρωπαίος που θα σπεύσει να στηρίξει τη Γερμανία;
Μέρκελ σε Τραμπ: Η Ευρώπη κρατάει τη μοίρα της στα χέρια της
«Η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από εξωτερικούς συμβούλους να της λένε τι να κάνει» ήταν η έντονη αντίδραση του γάλλου προέδρου. Νωρίτερα είχε δηλώσει επίσης ότι η Αμερική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει «να φοβάται τον εαυτό της και τον κόσμο».
Ολάντ σε Τραμπ: Η Ε.Ε. δεν έχει ανάγκη εξωτερικούς συμβούλους να της λένε τι να κάνει
«Πάγο» έβαλε και η ΕΕ μέσω του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και της εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, στην επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ για σύναψη διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο προς το παρόν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντας «φαντασίωση» την εκτίμηση του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από την ΕΕ.
Απάντηση Μοσκοβισί σε Τραμπ: «Φαντασίωση» η μεταδοτικότητα του Brexit
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. Σε δηλώσεις της σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η κ. Μογκερίνι ανέφερε πως σέβεται τις απόψεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, «αλλά πιστεύω ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη στο μέλλον».
Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της ΕΕ, αλλά και το θέμα του ΝΑΤΟ, αφού ο ο Ντ. Τραμπ φρόντισε να «τορπιλίσει» και το Βορειοατλαντική Συμμαχία, θεωρώντας ότι είναι «παρωχημένος θεσμός».
Το ΝΑΤΟ ανησυχεί μετά τις δηλώσεις Τραμπ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.
Σ.Κ