Συνέντευξη στην «Αυγή» σχετικά με τις εξελίξεις στον ΔΟΛ και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτησή του στον ιστορικό δημοσιογραφικό οργανισμό έδωσε ο Βασίλης Μουλόπουλος.
Σε αυτή, ο πρώην πρόεδρος της Αυγής κατονομάζει τους υποψήφιους επενδυτές καθώς έπειτα από σχετική ερώτηση απαντά: «Έχουν ακουστεί πολλά, δεν ξέρω τι ισχύει. Ο Μπόμπολας μπορεί να βρει τη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί, ο Σαββίδης ακόμα περισσότερο. Και ο Δ. Μάρης που ακούγεται, έχει επίσης οικονομική επιφάνεια».
Μπόμπολας και Μάρης πρέπει να θεωρούνται “κοινή υποψηφιότητα”, αφού οι δύο επιχειρηματίες συνεργάζονται ήδη στο Stoiximan, αν και ο πρώτος αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα με τα δάνεια του Πήγασου και δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να εμπλακεί οικονομικά σε αυτή τη φάση.
Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες του anatropinews.gr, βασικός υποψήφιος επενδυτής για τον ΔΟΛ είναι ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος έχει ενημερώσει σχετικά τις τράπεζες αλλά και στελέχη της κυβέρνησης. Εμφανίζεται έτοιμος να βάλει ένα μεγάλο ποσό για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος να συζητηθεί με τις τράπεζες η ρύθμιση των χρεών και ένα business plan εξυγίανσης που, όμως,απ΄ ότι φαίνεται θα περιλαμβάνει και κλείσιμο κάποιων δραστηριοτήτων του ΔΟΛ.
Ο Ιβάν Σαββίδης θα είναι τελετάρχης στην παρέλαση της ομογένειας στη Νέα Υόρκη στις 26 Μαρτίου, γεγονός που δεν διαλάθει της προσοχής όσων παρακολουθούν τις έξυπνες και προσεκτικές κινήσεις του ομογενούς επιχειρηματία. Διότι, όπως λέγεται, καταρρίπτει τους μύθους περί εκπροσώπησης ρωσικών συμφερόντων. “Η παρουσία του στις ΗΠΑ με αυτό το ρόλο έχει ιδιαίτερη σημασία”, λένε χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση.
Ο κ. Σαββίδης ενδιαφέρεται έντονα και λέγεται πως έχει έρθει σε επικοινωνία με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, ενώ ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ θεωρεί πως μέσω ΔΟΛ θα αποκτήσει και ικανή συμμετοχή στο Mega Channel.
Ενδιαφέρον για συμμετοχή σε ένα ευρύ σχήμα για τον ΔΟΛ έχει επιδείξει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο γνωστός εκδότης Ηλίας Λιβάνης. Ο ιστορικός εκδοτικός οίκος διαθέτει την τεχνογνωσία να συνεισφέρει στην εξυγίανση του Οργανισμού, η δε πολιτική παράδοση της οικογενειας Λιβάνη παραπέμπει αναμφίβολα στο ιστορικό Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, κάτι που αποτελεί στοιχείο του DNA των εντύπων του συγκροτήματος κατά την μεταπολίτευση και πριν την στροφή υπέρ των μνημονίων και της κυβέρνησης Σαμαρά τα τελευταία χρόνια.
Ταυτόχρονα, ο κ. Μουλόπουλος έδωσε συνέχεια στην πρόσκληση διακομματικής λύσης για τον ΔΟΛ που απηύθυνε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Εάν υπάρχουν ενδοιασμοί, ας έρθουν να βοηθήσουν. Ένα στέλεχος από το ΠΑΣΟΚ, ένα από τη Νέα Δημοκρατία, τους περιμένω» συμπληρώνοντας ότι «για το ΔΟΛ πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία, συμφωνία όλων των κομμάτων».
«Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μπορέσει να ξεπαγώσει ένας λογαριασμός, στον οποίο θα μπαίνουν τα έσοδα από τις πωλήσεις, από το πρακτορείο διανομής. Σε πρώτη φάση, και έως ότου βρεθεί επενδυτής, ο λογαριασμός αυτός θα βοηθήσει ώστε να αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι και να μην κλείσουν τα έντυπα, τα οποία καιροφυλακτούν κάποιοι σαν κοράκια να τα πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί», λέει επαναφέροντας την πρόταση που είχε διατυπωθεί προ ημερών από τον διευθυντή του Βήματος Αντώνη Καρακούση.
Επιπλέον, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι δεν υπήρξε «καμία συμφωνία, ήταν δική μου προσωπική επιλογή, μετά από πρόσκληση του Ψυχάρη».
Οι αρμοδιότητες
Όσον αφορά στο ρόλο και τις αρμοδιότητες που θα έχει αναφέρει τα εξής: «Δεν πηγαίνω ως οικονομικός διευθυντής στον ΔΟΛ. Θα έχω τον συντονισμό του δημοσιογραφικού, αυτό θα κάνω για όσο χρειαστεί. Και είναι αμφίβολο εάν θα παραμείνω όταν αναλάβει ο νέος ιδιοκτήτης, έχει το δικαίωμα να μην με κρατήσει».
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μουλόπουλος για τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν από εργαζόμενους, όσον αφορά την «πολιτική γραμμή», ειδικά μάλιστα από μεγάλο μέρος όσων αρθρογραφούν: «Είναι αυτοί που βγαίνουν και “πουλάνε” τον ΔΟΛ τη μια στον Αλαφούζο και την άλλη στον Μαρινάκη.
Αυτοί είναι … Οι αρθρογράφοι και όλοι μπορούν να έχουν τη γνώμη τους, όμως πρέπει να είναι τεκμηριωμένη. Δεν γίνεται να γράφουν μυθεύματα, ότι ο Τσίπρας πήρε ένα σπίτι από πλειστηριασμό από έναν που κρεμάστηκε. Ο Πάγκαλος δεν μπορεί να συνεχίσει να λέει «τσογλάνι» τον πρωθυπουργό από δημόσια συχνότητα. Κανείς δεν μπορεί να το λέει αυτό ούτε για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και γνώμη δεν έχουν μόνοι αυτοί, κι άλλοι μπορούν να έχουν γνώμη».
Τι δήλωσε ο Βασίλης Μουλόπουλος: Παραμένει εκδότης ο Ψυχάρης
Για τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η τοποθέτησή του ως επικεφαλής στον ΔΟΛ μίλησε ο Βασίλης Μουλόπουλος την Τετάρτη.
«Δεν θα αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του ΔΟΛ», τόνισε αρχικά στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9, επισημαίνοντας ότι η επιστροφή του πραγματοποιήθηκε κατόπιν παράκλησης και πρόσκλησης του κουμπάρου του κ. Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος, όπως είπε, παραμένει πρόεδρος του ΔΣ και ιδιοκτήτης του Οργανισμού και θα εξακολουθεί να ασκεί διοίκηση.
«Όπως ξέρετε στον Οργανισμό είχα 35 συναπτά έτη από διάφορες θέσεις. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Δεν έχω κανένα παράπονο ούτε από τους συναδέλφους, ούτε από τον Σταύρο Ψυχάρη. Είχα δηλώσει και παλαιότερα ότι αν μου ζητούσαν βοήθεια θα την έδινα Δεν είναι μόνο για τον ΔΟΛ, μην επικεντρωθούμε μόνο εκεί, γιατί όλα αυτά που λέγονται γίνονται για πολιτικά παιχνίδια», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πώς μπορεί να προσφέρει στον ΔΟΛ και αν θα λυθούν τα οικονομικά προβλήματα απάντησε:
«Δεν έχω φιλοδοξία για να στοχεύσω σε κάτι άλλο, διοίκηση θα προσφέρω».
Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα του Οργανισμού σημείωσε:
«Δεν είμαι επενδυτής. Πρέπει να μπορέσουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και θα προσπαθήσω να το κάνω σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση».
Παράλληλα, κάλεσε όλα τα κόμματα να συζητήσουν για να βρεθεί μία λύση όχι μόνο για τον ΔΟΛ, αλλά και για τα υπόλοιπα δημοσιογραφικά σχήματα.
Στην ερώτηση τι απαντά στις κατηγορίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αλώσει τον Οργανισμό απάντησε:
«Με άλλες μεταγραφές δεν τους είδα να ανησυχούν. Μήπως θεωρούν τσιφλίκια τους όλα αυτά και δεν θέλουν να τα χάσουν; Δεν πρόκειται να γίνει το συγκρότημα όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του ΔΟΛ. Η κριτική απέναντι στην κυβέρνηση θα συνεχιστεί, αυτός είναι ο ρόλος των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης. Απλώς η κριτική δεν πρέπει να είναι πεζοδρομίου».
«Έχω παραιτηθεί από πρόεδρος του ΔΣ της Αυγής, δεν μπορώ να είμαι και τα δύο», είπε ο κ. Μουλόπουλος απαντώντας στα δημοσιεύματα που έλεγαν το αντίθετο.
«Το σημαντικότερο είναι να μην κλείσουν τα έντυπα, γιατί είναι πολύ δύσκολο μετά να ανοίξουν ξανά και είναι πολύ κακό και για τους εργαζόμενους. Ο στόχος είναι αυτός. Επίσης, πρέπει να βρεθεί κάποιος επενδυτής, ελπίζω όμως ότι αν διευθετηθούν ορισμένα πράγματα θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον», είπε
Τέλος τόνισε πως ουδέποτε ενήργησε ως Δούρειος Ίππος. «Δεν το έκανα στα νιάτα μου, δεν θα το κάνω σήμερα», κατέληξε.
Όλα θα κριθούν από την απόφαση των τραπεζών
Όπως ωστόσο επισημαίνει το καλά ενημερωμένο enimerosi24.gr, μπορεί εργαζόμενοι στον ΔΟΛ, κόμματα, δημοσιογραφικός κόσμος, πανεπιστημιακοί, αναγνώστες κλπ τσακώνονται εδώ και 48 ώρες για την παρουσία του Βασίλη Μουλόπουλου στον ΔΟΛ, ωστόσο όλα θα κριθούν από τη στάση των τραπεζών.
Και το πραγματικό διακύβευμα είναι τι θα γράφει η αίτηση των τραπεζών για την εκκαθάριση του ΔΟΛ η οποία αναμένεται να γίνει σήμερα. Ολο το παιχνίδι παίζεται στο αν θα υπάρχει μέσα αναφορά σε ενδιάμεση χρηματοδότηση ή όχι. Αν στην αίτηση υπάρχει σχετική αναφορά αυτό θα είναι το καλό σενάριο για την τύχη του συγκροτήματος και τους εργαζομένους εκεί. Αν υπάρχει τέτοια αναφορά θα πρέπει βέβαια άμεσα να δρομολογηθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση που να καλύπτει τις τράπεζες. Αν συμβεί και αυτό τότε για ένα διάστημα μερικών μηνών μέχρι να μπει ο διαχειριστής που θα δει τι και πώς θα πουληθεί, τα έντυπα, τα sites και το ραδιόφωνο του ΔΟΛ θα λειτουργούν με τις τράπεζες να πληρώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς) τα τρέχοντα λειτουργικά και μισθολογικά έξοδα. Το τι θα γίνει μετά φυσικά είναι αβέβαιο. Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει όταν αρχίσουν οι διαδικασίες εκκαθάρισης και πώλησης τι θα μείνει ανοικτό, τι κλειστό και με ποιές συνθήκες θα παραμείνει το προσωπικό. Αν στην αίτηση δεν υπάρχει η πρόβλεψη της ενδιάμεσης χρηματοδότησης τότε τα πράγματα παίρνουν τελείως αρνητική τροπή, αφού δεν θα μείνει κανείς όπως είναι επόμενο να εργάζεται επί μήνες δωρεάν έχοντας ήδη έξι μήνες χρωστούμενα στην πλάτη του. Με απλά λόγια ο ΔΟΛ θα κατεβάσει ρολά εντός λίγων ημερών άντε λίγων βδομάδων και οι τράπεζες θα βγάλουν σε πλειστηριασμό τους τίτλους κοψοχρονιά χωρίς κανείς να γνωρίζει τι θα γίνει με τους εργαζομένους.