«Δεν βλέπουμε το χρέος καμίας χώρας ως μη βιώσιμο. Η Ελλάδα ωστόσο βρίσκεται εν μέσω εφαρμογής ενός προγράμματος αλλά και σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ και όλα είναι γνωστά».
Με τη φράση αυτή ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θέλησε να στείλει έμμεσο μήνυμα για το ελληνικό χρέος, και μάλιστα όταν ρωτήθηκε για την Ιταλία. Οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι έγιναν στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.
Ο διοικητής της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής κόντρα στις γερμανικές επικρίσεις για επιζήμια χαμηλά επιτόκια.
«Η ανάκαμψη του συνόλου της ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Τα πραγματικά επιτόκια θα ανέβουν, καθώς θα ενισχύεται η ανάκαμψη», ανέφερε.
Εξήγησε πως έχουμε χαμηλά επιτόκια σήμερα για να πάρουμε υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον. Όσο πιο γρήγορα έρθει η ανάκαμψη, τόσο πιο γρήγορα θα εξαφανιστούν τα χαμηλά επιτόκια.
Σχολιάζοντας δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών: “O Σόιμπλε είπε απλώς ότι υπάρχουν πολιτικά προβλήματα στην εξήγηση της στάσης πολιτικής της ΕΚΤ. Η δήλωσή του είναι κατανοητή”.
Αποκάλυψε πως υπήρξε ομοφωνία πως οι αποφάσεις του Δεκεμβρίου (επέκταση του QE μετά το Μάρτιο και παράλληλη μείωση του ύψους των μηνιαίων αγορών) ήταν σωστές. Παράλληλα, γίνεται ολοένα πιο ξεκάθαρο πως η ευρύτερη στάση πολιτικής της ΕΚΤ υπήρξε επιτυχής και υπάρχει αίσθηση ικανοποίησης στο δ.σ.. Ο Draghi ανέφερε ενδεικτικά πως από το 2015 καταγράφονται συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, το Δεκέμβριο του 2016 η καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του ίδιου έτους, το οικονομικό κλίμα ήταν το καλύτερο από το Μάρτιο 2011, η ανεργία του Νοεμβρίου του 2016, ήταν η χαμηλότερη από τον Ιούλιο του 2009, ο κίνδυνος αποπληθωρισμού έχει σχεδόν εξαλειφθεί, ενώ οι οι χρηματοδοτικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί.
Ο Draghi είπε επανειλημμένως πως είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί η εκλογή Donald Trump στις ΗΠΑ. Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Trump που αμφισβητούν ευθέως την ικανότητα επιβίωσης του ευρώ, ο Draghi χαμογέλασε και πρότεινε να περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι πολιτικές του Trump και όχι οι δηλώσεις του.
Σε ερώτηση για το σενάριο ενός νομισματικού πολέμου, ο Draghi εξήγησε πως οι ισοτιμίες δεν είναι στόχος της ΕΚΤ αλλά είναι σημαντικές για τη νομισματική σταθερότητα. Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε πως στην G20 υπάρχει διεθνές consensus οι χώρες να απόσχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.
Brexit
Εκτός από τις δηλώσεις Trump, o Draghi απέφυγε να σχολιάσει και την ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May, η οποία περιέγραψε με μεγαλύτερη σαφήνεια από ποτέ τους στόχους της εν όψει της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από την ΕΕ. “Είναι πολύ νωρίς να πούμε για το Brexit”, είπε παραπέμποντας στο τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων το οποίο κρίνεται ως πολύ σημαντικό. Ωστόσο, θα εξαρτηθεί “από την τελική μορφή και τη διάρκεια της συμφωνίας”.
Τα επιτόκια
Στα ιστορικά χαμηλά του 0% διατήρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια του ευρώ.
Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.
Στην ανακοίνωση, το εκτελεστικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας επαναλαμβάνει πως συνεχίζει να περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, «πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων».
Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων θα διαμορφωθεί στα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως ως τα τέλη Μαρτίου και μετά οι αγορές θα μειωθούν στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως ως τα τέλη του 2017.