Όταν ακούς μια καλή κουβέντα από το στόμα του ως επί το πλείστον σκληρού Σόιμπλε, τότε είναι είδηση. Έστω και αν δεν αφορά αμέσως στη χώρα μας (για μας άλλωστε είναι γνωστές οι απόψεις του) αλλά για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης, που θα μπορούσε κάποιος να πει ότι εμμέσως αντανακλά και στην Ελλάδα.
«Είναι αλήθεια ότι η ευρωζώνη τα πάει λίγο καλύτερα», παραδέχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός για να σπεύσει να υπενθυμίσει στο ακροατήριο του ότι παραμένουν πολλές αβεβαιότητες.
Η Ευρώπη καταγράφει οικονομική βελτίωση είπε ο κ. Σόιμπλε και χαρακτήρισε την ισχυρή γερμανική οικονομία βασικό παράγοντα για την βελτίωση στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι «φέτος ήταν αποτέλεσμα της εσωτερικής καταναλωτικής ζήτησης», η οποία της επέτρεψε να παραμείνει «ανθεκτική απέναντι στους γεωπολιτικούς κινδύνους».
Για τον Σόιμπλε, το βασικό πρόβλημα της ευρωζώνης είναι το χάσμα ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών-μελών. Η μείωση του χάσματος ανταγωνιστικότητας «δεν μπορεί να γίνει με την αποδυνάμωση των ισχυρότερων», επέμεινε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ενδυναμώσουμε τους ασθενέστερους. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική».
Ερωτηθείς για τον αρνητικό αντίκτυπο του Brexit στις ευρωπαϊκές οικονομίες, κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Τρίτη που η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ, ο Σόιμπλε δεν βλέπει άμεσα λόγο ανησυχίας.
«Μακροπρόθεσμα δεν γνωρίζουμε, αλλά το 2017 το Brexit δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο», δήλωσε.
Ο Γερμανός υπουργός αντιλαμβάνεται τα αποτελέσματα του Brexit ως «καμπανάκι» για την Ευρώπη, ενώ παράλληλα εξέφρασε μια θετική άποψη για τις πιθανότητες μιας νέας εμπορικής συμφωνίας που θα ελαχιστοποιεί τη ζημιά για τη Βρετανία και την ΕΕ.
«Θα ήταν καταστροφή για όλους μας» εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν καταλήξουν σε συμφωνία μεταξύ των πλευρών ύστερα από δύο χρόνια, δήλωσε ο Σόιμπλε, ενώ δεσμεύθηκε ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουν μια τέτοια κατάσταση.
«Είμαι πεπεισμένος ότι μετά την ολοκλήρωση όλων των διαπραγματεύσεων, το Λονδίνο θα παραμείνει ένα σημαντικό χρηματοπιστωτικό κέντρο για την Ευρώπη», δήλωσε ο Σόιμπλε.
Αναφορικά με τις αλλαγές πολιτικής στις ΗΠΑ, ο Σόιμπλε θέλησε να μην προχωρήσει σε κάποια κριτική έως ότου ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις από τη νέα κυβέρνηση του Τραμπ. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει τεράστια ζημιά στο ελεύθερο εμπόριο», δήλωσε.