Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο γερμανός υπουργός οικονομικών συναντήθηκαν χθες στο Νταβός σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ραις που αναμεταδίδει το Bloomberg.
Σύμφωνα με το Euro2day.gr, σε αυτή αναφέρεται ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών «καλωσόρισε τις «διαβεβαιώσεις του ΔΝΤ ότι το Ταμείο θα παραμείνει πλήρως ενεργό» στις συζητήσεις για την Ελλάδα «με στόχο να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία (early agreement) για ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να στηριχθεί με τη χρήση πόρων του Ταμείου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη «κερδίζει momentum αλλά μακροπρόθεσμες ανισορροπίες και μια σειρά από ρίσκα θολώνουν το outlook».
H συνάντηση έρχεται στον απόηχο της χθεσινής συνέντευξης του Β. Σόιμπλε με την οποία διαμήνυσε ότι αν δεν μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αυτό θα λήξει.
Στα χαρακώματα ενόψει του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου
Λίγες ημέρες πριν από το καθοριστικό Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, αυξάνονται οι πιέσεις στην Αθήνα η οποία καταστρώνει τα σχέδια της ενόψει της κρίσιμης μάχης.
Το καθεστώς των πιέσεων δεν είναι νέα τακτική όμως στην παρούσα φάση δημιουργεί αρνητικό κλίμα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε συνεχίζει να σκληραίνει την στάση του με ένα μπαράζ αντιφατικών δηλώσεων και απώτερο στόχο την επιβολή των σκληρών όρων που θέτει το ΔΝΤ προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Διότι ενώ μέχρι χθες προειδοποιούσε πως σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ τότε το μόνο που μένει είναι ένα νέο μνημόνιο, αιφνίδια κλιμάκωσε τις πιέσεις και τώρα απειλεί ανοιχτά ότι χωρίς το Ταμείο η Γερμανία δεν στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα.
Ώρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση Σόιμπλε, πηγές της Ευρωζώνης ανέφεραν πως η συμμετοχή του ΔΝΤ θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ: «Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προϋποθέτει ένα νέο πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο και θα πάρει χρόνο, διότι απαιτείται η επικύρωσή του από εθνικά κοινοβούλια» υποστήριζαν.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει προσπάθεια «σύγκλισης» των θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών με αυτές του ΔΝΤ ώστε να υπάρξει μια ενιαία στάση ενόψει της 26ης Ιανουαρίου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να παραγνωρίζονται τόσο οι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδος και θεσμών όσο και οι διαφωνίες μεταξύ τους ειδικά για το χρέος και τα δημοσιονομικά.
Πάντως το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει συμβιβαστική πρόταση η οποία θα εμπεριέχει το δυνατόν όλες τις παραμέτρους.
Σε αυτή δεν θα περιλαμβάνονται νέα μέτρα για το 2019 ωστόσο θα αποδεχτεί τα υψηλά πλεονάσματα του 3,5% για μετά το 2018 που επιθυμεί γερμανική πλευρά και επίσης αναμένεται να αποδεχτεί αυξημένη ενεργοποίηση του «κόφτη» ώστε να ικανοποιήσει την πλευρά του ΔΝΤ.
Ειδικότερα ο κόφτης, θα περιλαμβάνει ρητές αναφορές στη μείωση του αφορολόγητου αλλά και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις σε περίπτωση που παρατηρηθούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Σύμμαχος στην ελληνική προσπάθεια είναι η Κομισιόν ενώ στην όλη εξίσωση σημαντικό ρόλο παίζει και η διαφωνία του ΔΝΤ με το Βερολίνο, όσον αφορά τα προτωγενή πλεονάσματα και το χρέος.
Σε αυτό ο κλίμα συνεδριάζει τη Δευτέρα ο ESM για την εξειδίκευση των κανόνων σε ότι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ενώ από την πλευρά της η ΕΚΤ μάλλον τηρεί ουδέτερη στάση όσο και αν η δήλωση γρίφος του Ντράγκι (δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν χώρες με μη βιώσιμο χρέος) αφήνει ανοιχτό παράθυρο για ένταξη της χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.