Το σχόλιο του φιλελεύθερου Γκι Φερχοφσταντ, αναμφίβολα, δηκτικό αλλά και ενδεικτικό της αμηχανίας που διακατέχει την Ευρώπη μετά την “πρεμιέρα” του Ντόναλντ Τραμπ στους λόφους του Καπιτωλίου και την είσοδό του στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου: Churchill may whisper in Trump’s ear his 1948 Zurich speech and the need for a United States of Europe as America’s best friend and ally. Ήτοι, ο Τσώρτσιλ θα μπορούσε να ψιθυρίσει στο αυτί του Τραμπ τον δικό του λόγο στη Ζυρίχη του 1948 για την ανάγκη των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης σαν τον καλύτερο φίλο και σύμμαχο της Αμερικής.
Και συμπλήρωσε με ένα δεύτερο tweet στον προσωπικό του λογαριασμό: Hostile inauguration speech. We can’t sit around &hope for US support & cooperation.Europe must take its destiny & security in its own hands, δηλαδή, η ομιλία εγκατάστασης του Ντόναλντ Τραμπ: Δεν μπορούμε να καθόμαστε και να ελπίζουμε για τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και τη συνεργασία. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει στα χέρια της το μέλλον και την ασφάλεια.
Η ανταπόκριση του Politico από το Βερολίνο απηχεί παρόμοιες απόψεις της γερμανικής πολιτικής ελίτ μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου κι ενώ το τελευταίο επίσημο τηλεφώνημα του Μπάρακ Ομπάμα απευθύνθηκε στην Άγκελα Μέρκελ- διόλου τυχαίο και δεδομένα συμβολικό.
“Το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ στους συμμάχους των ΗΠΑ ήταν αδιάψευστο και κυνικό: Μην στηρίζεστε, πλέον, σε εμάς”, γράφει το Politico.
“Για πολλές δεκαετίες εμπλουτίσαμε την εξωτερική μας πολιτική με κόστος στην αμερικανική βιομηχανία και στην εσωτερική μας πολιτική. Στηρίξαμε τον στρατό άλλων χωρών, ενώ εξαντλήσαμε τις δικές μας Ένοπλες δυνάμεις. Υπερασπίσαμε τα σύνορα άλλων χωρών την ώρα που αρνηθήκαμε να υπερασπίσουμε τα δικά μας. Και ξοδέψαμε τρισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό, την ώρα που οι υποδομές στη χώρα μας ερειπώνονταν”, είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στους Νατοϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ.
Είχαν προηγηθεί, άλλωστε, πολλές δηλώσεις του ιδίου και συνεργατών του το προηγούμενο διάστημα που προεξοφλούσαν αυτή τη νέα στάση. Ακριβέστερα, εάν όσα είπε στην ομιλία ορκωμοσίας του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γίνουν πραγματικότητα, τότε η Ουάσιγκτον τείνει σε μία ανατροπή των συσχετισμών στο ΝΑΤΟ και στις διεθνείς ισορροπίες. Και προετοιμάζει, ουσιαστικά, χώρες, όπως η Γερμανία και άλλες, για την απαίτηση που θα προβάλλει η νέα διοίκηση Τραμπ να αυξηθούν σημαντικά τα εξοπλιστικά κονδύλια ώστε να πάψουν οι ΗΠΑ να ξοδεύουν τη μερίδα του λέοντος για την επιβολή του status qvo διεθνώς.
Εάν ο στόχος του Ντόναλντ Τραμπ ήταν να βάλει την Ευρώπη σε περίσκεψη, είναι βέβαιο πως το πέτυχε. Και δεν φαίνεται, αυτό, μόνο από τα tweetw του Φέρχοφσταντ αλλά και από την έντονη αμηχανία και τον προβληματισμό στο Βερολίνο, το Παρίσι και αλλού.
Οι συνεργάτες του Τραμπ είναι σαφείς: Καμία περιοχή δεν ωφελήθηκε από τις εγγυήσεις ασφαλείας που προσέφεραν οι ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια -από τον Ψυχρό πόλεμο έως και σήμερα- περισσότερο από την Ευρώπη. Η προσήλωση της Ουάσιγκτον στο άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, ότι θα υπερασπιστεί την υφήλιο, επέτρεψε στις ευρωπαϊκές χώρες να εκχωρήσουν αυτή τη “δουλειά” στις ΗΠΑ. Κι αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στη νέα αμερικανική διοίκηση, επέτρεψε στην Ευρώπη να ασχοληθεί περισσότερο με τα του οίκους της, να στηρίξει κοινωνικές πολιτικέ ςκαι να ευημερήσει.
Όταν, πρόσφατα, ο Τραμπ χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ “παρωχημένο οργανισμό”, αυτά είναι κατά νου. Όλα δείχνουν πως σκοπεύει να κάνει πράξη όσα λέει. Μπορεί αυτό να μην σημαίνει “το τέλος του ΝΑΤΟ”, αναμφίβολα, όμως, σημαίνει μία ριζική αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ και μία ανατροπή των συσχετισμών. Εάν κανείς -έστω και βιαστικά- κρίνει από την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ και το επίμονο σύνθημα “Πρώτα η Αμερική”, η στάση του νέου προέδρου έναντι του ΝΑΤΟ και της πολιτικής της ισχύος ανά τον κόσμο αλλάζει δραματικά.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν αυτό θα το επιτρέψουν, βεβαίως, τόσο οι Ρεμπουμπλικανοί ( το κόμμα αυτό, άλλωστε, είχε παραδοσιακά άλλες προσεγγίσεις στη διεθνή εξωτερική πολιτική και έναντι της τρομοκρατίας) ή η βιομηχανία εξοπλιστικών συστημάτων των ΗΠΑ, όμως “τα νέα για πολλούς στην Ευρώπη δεν είναι καλά”…
http://www.politico.eu/article/foreign-policy-experts-fret-over-trumps-america-first-approach/