Αμηχανία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση Λαγκάρντ- Σόϊμπλε στο Νταβός και την εικόνα που σχηματίζεται πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υποσχέθηκε “πλήρη συμμετοχή” στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εξέλιξη αυτή περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις διαπραγματεύσεις αφ’ ης στιγμής το ΔΝΤ ζητά πρόσθετα μέτρα 4,2 δις, τα οποία, μάλιστα, πρέπει να νομοθετηθούν τώρα, ο δε Γερμανός υπουργός Οικονομικών καλεί την Αθήνα να υλοποιήσει τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον. Κάτι τέτοιο, ο πρωθυπουργός το έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να το δεχθεί και γι αυτό το μόνο που θα καταθέσει ως πρόταση η ελληνική κυβέρνηση είναι η παράταση του μηχανισμού εγγυημένων αποδόσεων, που περιλαμβάνει, βεβαίως, και την πιθανότητα λήψης των πρόσθετων μέτρων αλλά δεν καλείται να τα φέρει τώρα στη Βουλή.
Ο βασικός λόγος είναι πως οι εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί είναι πως το Ταμείο -κατόπιν και των πιέσεων του Ντόναλντ Τραμπ- θα περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου (όπως το οφείλει με βάση και το καταστατικό του από τη στιγμή που υπάρχει δάνειο σε εκκρεμότητα αποπληρωμής από την Ελλάδα) αλλά όχι σε ενεργή και πλήρη συμμετοχή.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ φέρεται να διαβεβαίωσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι «το ΔΝΤ σχεδιάζει να συνεχίσει τις εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και ότι παραμένει πλήρως εμπλεκόμενο». Ωστόσο, από το Μαξίμου τηρούν σιγή ιχθύος και δεν σχολιάζουν τα περί παραμονής ή μη του Ταμείου στο Πρόγραμμα.
Αντιθέτως, η Αθήνα επιμένει ότι «πρόκειται για θέμα που αφορά το ΔΝΤ». Και δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να τονίζει ότι πρέπει να ληφθεί μια απόφαση το συντομότερο δυνατό καθώς «δεν χρειάζονται άλλες ολιγωρίες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης».
«Είμαστε έτοιμοι να διευκρινίσουμε τις θέσεις μας»
Επιλέγοντας ένα ακόμα βήμα επώδυνου συμβιβασμού, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται επιστολή η οποία θα φτάσει στους θεσμούς- πριν το Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου- δια της οποίας η Αθήνα θα διευκρινίζει τις θέσεις και τις υποχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει.
Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άλλωστε παραδέχτηκε ότι ο συμβιβασμός της ελληνικής πλευράς έγκειται στο γεγονός ότι είναι έτοιμη να μπει στη συζήτηση για τον «κόφτη» ώστε να ξεπεραστεί η ασυμφωνία Αθήνας –ΔΝΤ.
Τέλος χρόνου
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με όπλο τον «κόφτη» θα ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση στο επόμενο Εurogroup ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου και να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τον Μάρτιο.
Και όπως όλα δείχνουν είτε μείνει, είτε φύγει το ταμείο από το πρόγραμμα, η πολιτική δέσμευση της κυβέρνηση για μέτρα θα είναι αναπόφευκτη.